The Word Yayasan

THE

WORD

Juni, 1915.


Copyright, 1915, ku HW PERCIVAL.

Moments sareng rerencangan.

 

Naon rasa bau; kumaha teu eta kalakuan; ngalakukeun partikel fisik kalibet dina produksi sensasi, sarta naon bagian teu smelling muter dina hirup?

Naon anu disebut bau, mangrupikeun persépsi sipat-sipat tertentu. Sipat ieu ngarobih manusa ngaliwatan organna bau, ti mana ngahontal saraf olfactory. Saraf kasebut nyebarkeun unsur halus, anu aya dina obyek fisik, kana hiji éntitas dina awak manusa. Éntitas ieu nyaéta mahluk anu ningali hakekat éta ngalangkungan informasi anu katarima liwat saraf bau. Éntitas mangrupikeun unsur, jurig alam kelas hantu bumi. Unsur smelling aya hubunganana sareng mangrupikeun salah sahiji makhluk anu ngalebetkeun konstitusi sareng struktur unsur dasar manusa. Unsur smelling nyaéta unsur bumi, sareng kusabab alesan éta tiasa ningali sipat-sipat bumi, anu dipidangkeun ku objék fisik. Janten jawaban kana patarosan "Naon raos bau sareng kumaha éta kalakuan?" Nyaéta yén éta téh mahluk, hiji unsur bumi dina unsur manusa dina awak fisik, anu elemen smelling ngémutan sifat-sifat tertentu dina jasmani jasad, anu disebut bau atanapi bau.

Sipat-sipat ieu ngan ukur ku bau. Bau mangrupikeun elemen ieu. Bau mangrupikeun tuangeunana, anu ngalikeun sareng mertahankeunana. Éta sadar atribut sareng kaayaan unsur bumi di luar. Bau nyaéta unsur bumi anu halimunan, anu asup kana konstitusi élemén smelling na kana unsur dasar manusa.

Partikel fisik obyék anu katarima ku bau na ngalebetkeun produksi sensasi bau. Henteu sanés partikel anu kagolong kana barang fisik tapi ogé partikel-unsur partikel bumi sapertos anu parantos ngalir ngalangkungan obyék. Unsur bumi sapertos pasang surut, ngalir deui-mudik ngalangkungan obyék. Aliranna diwangun ku infinitesimal, partikel halimunan anu sigana sacara ringkes; tapi upami batin ku paningalian cekap getih sareng pikiran tiasa nganalisa aliran, aliran éta bakal dirémutan salaku partikel.

Nalika suasana fisik individu ngahubungi suasana fisik obyék - yén suasana anu dibentuk tina partikel anu disebat-partikel anu katempona dina suasana bau, nalika aranjeunna ngahubungi saraf bau. Bau nyaéta karakteristik béda tina objék anu katarima. Saban objék fisik ngagaduhan suasana fisik anu béda, dimana partikel ditunda sareng beredar. Tapi sababaraha objék tiasa dicium. Alesanna nyaéta yén panenjoan ku rasa bau henteu dilatih sareng henteu cekap cukup. Nalika raosna dilatih, sakumaha bisi buta, seueur barang anu tiasa dicium anu ayeuna umumna dianggap teu bau.

Masih raos langkung bau, rasa batin, anu tiasa dikembangkeun sareng anu mana anu parantos dikembangkeun ku sababaraha jalma, anu ngaluarkeun bau anu henteu hartos fisik tiasa kataman. Lampu dunya anu sanés tiasa dikenal sorangan ku bau, tapi sanés bau bau fisik ieu.

Bagian anu ngaluarkeun smelling dina kahirupan nyaéta bantosan anu berbau dina pangropéa hirup. Ambu dahareun ngabalukarkeun jus gastric ngalir sareng ngarangsang aranjeunna, sapertos anu payuneun méja anu disusun. Sasatoan ngadeteksi ku rasa ménu tempat-tempatna dimana aranjeunna tiasa mendakan dahareun. Aranjeunna mendakan ayana musuh sareng bahaya ku bau.

Padahal manusa ayeuna diasupan ngaliwatan nyerep hakekat halus anu sistemna nyokot tina bahan bahan kasar anu dikonsumsi, éta bakal di masa depan, nalika manusa gaduh kontrol anu hadé dina awak jasmani, mungkin pikeun anjeunna diangkat ku rasa bau hakekat anu anjeunna ayeuna kedah kéngingkeun nyerna kaluar tina transformasi dahareun fisik. Unsur-unsur smelling na bakal dituduhkeun sareng nyéh awakna awak. Dua indra rasa sareng bau bakal, parantos dirobih pisan tina kaayaan anu aranjeunna ayeuna sateuacan diudangkeun ku bau bau waé. Maka partikel fisik anu halus anu bakal diserep ku élemén anu berbau bakal janten hartos pikeun ngahasihan awak fisik.

 

 

Naon imajinasi? Kumaha tiasa eta jadi dibudidaya sarta dipaké?

Imajinasi mangrupikeun kaayaan pikiran anu fakultas gambar tina pikiran damel sacara sadar pikeun masihan wujud ka subyek pamikiran anu mana waé fakultas motif parantos dikandung sareng fakultas fokus anu parantos dibawa sareng nahan dina jero kisaran. Tilu fakultas ieu pikiran parantos langsung dilakukeun sareng imajinasi. Opat fakultas anu sanés langsung paduli. Fakultas poék ngaganggu imajinasi, sakumaha ogé unggal pagawéan sanés pikiran, sareng ku kituna fakultas poék kedah aya dina kaayaan anu dikawasa cekap pikeun ngamungkinkeun karya imajinasi. Fakultas waktos ngajantenkeun bahan anu dianggo dina hasil imajinasi. Fakultas cahaya nunjukkeun kumaha hasil imajinasi kudu dilakukeun. Fakultas I-am masihan idéntitas sareng individualitas kana hasil imajinasi. Imajinasi mangrupikeun kaayaan pikiran, sareng téa henteu tina indra. Karya imajinasi dilaksanakeun dina pikiran sateuacan aya hubunganana sareng panca indra ku pikiran jeung sateuacan panca indra disebut pikeun masihan ekspresi dina jasmani ka alam anu parantos dilakukeun dina imajinasi. Ieu kasus dina imajinasi. Nanging, éta kudu émut yén anu biasana disebut imajinasi nyaéta sanés imajinasi pisan. Naon anu sacara lega sareng tanpa ngartos makna tina istilah anu disebut imajinasi nyaéta lakonkeun pikiran dina indra, atanapi, dina gelar anu langkung luhur, pagawéan pikiran nalika dipaksa ku panca indera pikeun nyusun atanapi ngalangkungan hal-hal anu masihan kasenangan ka panca indra sareng nyayogikeun kanikmatan énggal atanapi kasulitan anu parantos dikawasa sareng ngajantenkeun pikiran. Dina hal kaayaan ieu, anu disababkeun palsu imajinasi, sadaya tina tujuh fakultas pikiran anu ngaganggu ku fokus fakultas; tapi gencatan ieu mangrupikeun panguasaan dosen anu sanés ngalangkungan fakultas fokus sareng sanés hasil karya fakultas. Fakultas anu museurkeun mangrupikeun hiji-hijina fakultas tina pikiran anu langsung ngahubungi otak otak rata-rata. Genep fakultas anu sanés teu aya hubungan. Tindakanna ngainduksi ngalangkungan fakultas fokus.

Pikeun ngartos langkung saé naon anu jadi imajinasi - nyaéta imajinasi nyata — nya éta kedah disawangkeun naon imajinasi palsu - nyaéta, ngan saukur kaganggu anu disebat imajinasi. Bayangkeun palsu henteu tindakan sadar fakultas pikiran, tapi tindakan hiji fakultas, fakultas fokus ngan ukur, anu diganggu ku panca indra na nalika diganggu nyababkeun gangguan anu kaganggu tina genep fakultas atanapi sababaraha anu aya.

Fancies, impian beurang, bulan, henteu imajinasi. Reproduksi tina bentuk sareng aspék alam henteu imajinasi. Niron pagawéan naon waé, janten sipatna alam atanapi manusa, sanes imajinasi, kumaha ogé sacara terampil tiasa ngalaksanakeun. Imajinasi nyaéta nyiptakeun. Saban hasil imajinasi nyaéta ciptaan anyar. Imajinasi henteu nyalin hakekat. Alam henteu nunjukkeun ka pikiran cara ngalakukeun hasil imajinasi. Imajinasi ngalengkepan alam kalayan sagala bentuk sareng warna sareng sora sareng jinis-jinis anu variatif. Kasaéan ieu ka alam ku akal sareng henteu ku alam.

Pikeun ngokolakeun imajinasi — nyaéta, kaayaan pamikiran anu fakultas gambar, fakultas motif, sareng fakultas fokus direncanakeun sareng ngalaksanakeun kerjananna salaras, sedengkeun fakultas poék dibatesan atanapi diteken, sareng tilu fakultas séjénna , fakultas waktos, fakultas cahaya, sareng fakultas I-am nyumbang kana padamelan ieu — perlu paham kana sistem didieu anu disebat, anu mangrupikeun hiji-hijina sistem anu masihan wawasan dina operasi pikiran.

Léngkah kadua nyaéta pikeun nyusun subjek ngeunaan pamikiran, sareng lengkah saterusna nyaéta laksana fakultas gambar saluyu sareng fakultas motif sareng dosen fokus. Nu ditaroskeun téh dirujuk éta dua tulisan ngeunaan imajinasi anu muncul dina masalah Mei sareng Juni ngeunaan THE WORD, dina 1913. Salaku fakultas pikiran, inpormasi tiasa didapet dina tulisanna, "Adaptor, Masters, and Mahatmas," dicitak dina WORD dinaApril, meureun, Juni, Juli, jeung Agustus, 1910.

HW Percival