The Word Yayasan

THE

WORD

OTOBER 1912.


Copyright, 1912, ku HW PERCIVAL.

Moments sareng rerencangan.

 

Kumaha hiji bisa ngajaga dirina ngalawan ngampar atanapi fitnah batur?

Ku jujur ​​dina pamikiran, jujur ​​dina pidato, sareng dina tindakan. Upami manusa moal nyangka bohong sareng jujur ​​dina pidato, bohong atanapi fitnah teu tiasa ngalawan anjeunna. Ningali teu kaadilan sareng panékaan anu henteu kaberot di dunya, pernyataan ieu henteu katingalina ku bukti. ,, Éta leres. Teu aya anu ngaharepkeun fitnah; teu aya anu hoyong dibohongkeun; tapi seuseueurna jalma ngabohong sareng fitnah batur. Panginten bohong ngan ukur sakedik, "bohong bodas"; meureun fitnah ieu ngan ukur dilakukeun ku jalan gosip, pikeun nyieun paguneman. Nanging, bohong éta bohong, sanaos warna atanapi disebutna. Kanyataanna, hese mendakan saha waé anu mikir jujur, nyarios leres sareng polah. Hiji tiasa ngaku pernyataan ieu umumna leres ka batur, tapi anjeunna kamungkinan bakal nolak upami éta dilarapkeun ka anjeunna. Panolakanna, kumaha oge, ngabuktikeun pernyataan éta leres dina perkawis na, sareng anjeunna parantos nyalira. Kabiasaan universal anu nangis ngalawan bohong sareng fitnah fitnah sacara umum, tapi henteu ngirangan sumbangan kami pikeun pasokan, nyababkeun sareng ngajaga rupa-rupa ageung sareng saham komoditas aktif dina sirkulasi anu aktif, sareng nyababkeun jalma-jalma anu kudu kaitankeun kalayan pasokan éta. janten gampang rentan atanapi kacilakaan ku bohong sareng fitnah.

A bohong aya di dunya moral naon rajapati anu aya di dunya fisik. Anu nyoba rajapati bakal maéhan awak jasmani. Anu ngampar ngeunaan sanés anu sanés atanapi nyobian ngancurkeun karakter anu sanés. Upami pembunuhan anu pasti bakal henteu mendakan kéngingkeun senjata dina awak fisikna anu dimaksud ku awakna, anjeunna henteu bakal hasil dina usaha rajapati, sareng kamungkinan éta nalika katangkep anjeunna bakal sangsara hukumanana polah na. Pikeun nyegah lawang kana awak tina pembunuhan éta, korban anu dimaksud kedah ngajagi nyalira ku palapis waja atanapi sababaraha hal anu nolak serangan éta. Pembunuhan di dunya moral ngagunakeun bohong, bohong, fitnah, salaku pakarangna. Kalayan ieu anjeunna nyerang karakter korban anu dimaksud. Pikeun ngajaga dirina tina senjata pembunuhan, korban anu dimaksud kedah gaduh perangan ngeunaan anjeunna. Kejujuran dina pamikiran, kabeneran dina pidato, sareng kaadilan dina kalakuan, bakal ngawangun ngeunaan hiji baju anu teu kaci serangan. Waja Ieu henteu katingal, tapi henteu bohong bohong atanapi fitnah, sareng anu teu katingali karakter. Sanaos henteu katingal, hal ieu langkung nyata tibatan pistol, péso, atanapi baju waja. A bohong atanapi fitnah teu tiasa mangaruhan karakter hiji anu dijaga ku kajujuran sareng kabeneran, kusabab kajujuran sareng kajujuran mangrupikeun kabiasaan anu permanén; bohong sareng fitnah mangrupikeun lawannya, sareng mangrupikeun maksiat anu henteu pantes. A bohong moal tiasa ngalawan ngalawan bebeneran. Slander teu tiasa ngalawan kajujuran. Tapi upami henteu jujur ​​dina pikirna, manusa mikirkeun bohong sareng nyarios palsu, pamikiran sareng ucapan nya nyababkeun karakterna rentan sareng négatip kana positip bohong atanapi fitnah anu dituju ka anjeunna. Upami kitu, karakterna dijaga ku hiji baju anu dijantenkeun kajujuran dina pamikiran sareng kabeneran dina pidato, maka senjata anu ditujukeun pikeun anjeunna bakal pulih deui anu ngalungkeun aranjeunna sareng anu bakal nyalira akibat tina perbuatan sorangan. Sapertos mangrupikeun hukum hukum di dunya moral. Saha anu ngarobih karakter sanés ku bohong sareng pitenah bakal giliran kasawat tina batur, sanajan hukumanna bakal ditunda. Éta langkung hadé pikeun niat dibunuh urang ka anu sanésna teras-terasan deui sareng anjeunna tina baju tina kajujuran sareng kabeneran korban anu dituju, sabab anjeunna langkung cenderung ningali sareng bakal ningali ningali sia-sia pamikiran salah sareng tindakan, sareng bakal anu gancang diajar teu ngabohong, henteu ngalakukeun salah sabab henteu tiasa ngalakukeun salah tanpa kacilakaan ka dirina. Saatos anjeunna diajar yén anjeunna henteu kedah ngalakukeun salah upami anjeunna bakal nyingkahan hukuman salah, anjeunna enggal bakal diajar ngalakukeun leres kusabab éta leres sareng pangsaéna.

Sakedik "bohong bodas" sareng fitnah sanés sanés waé anu matak bahaya anu katingali ku panon anu henteu pikaresepeun. Éta mangrupikeun bibit pembunuhan sareng kejahatan sanés, sanaos waktosna tiasa campur antara penanaman bibit sareng panén buah.

Nalika aya anu ngabohong bohong anu henteu ditangtukeun, anjeunna pasti nyarios ka anu sanés, sareng anu sanés, dugi ka anjeunna dipanggihan; sareng anjeunna janten tukang bohong, dikonfirmasi dina kabiasaan na. Nalika salah ngabohong, anjeunna sering nyarios lain bohong pikeun nyumputkeun heula, sareng sapinuhna pikeun nyumputkeun dua na, sareng sateuacana dugi ka bohongna saling bertentangan sareng janten saksi anu kuat ngalawan anjeunna. Langkung suksés anjeunna dina awalna nyaéta nambihan jumlah bohongna, langkung seueur kasoran sareng remeng-remeng anjeuna nalika anak-anakna na dipikiran dipanggil pikeun ngajukeun saksi ka anjeunna. Hiji anu ngajagi dirina ku kajujuran, kabeneran, kaadilan, dina pamikiran sareng ucapan sareng lampah anjeunna, henteu ngan ukur ngajagi dirina tina serangan fitnah sareng fitnah; anjeunna bakal ngajarkeun kumaha henteu nyerang anjeunna anu bakal nyerang anjeunna sareng kumaha ngajagi dirina ku gaduh siluman najan teu rusak. Anjeunna bakal janten ahli sihir anu leres kusabab kakuatan moral anu dirangsang batur pikeun dimekarkeun. Anjeunna bakal janten pembaharu anu leres, ku ngadegkeun kajujuran, kabeneran sareng kaadilan dina pamikiran sareng ucapan. Sahingga ku kajahatan anu eureun, imah koréksi bakal dileungitkeun sareng penjara dileungitkeun, sareng ku akal anu aktip, manusa bakal kabagjaan sareng bakal terang naon kabébasan.

HW Percival