The Word Yayasan

THE

WORD

JANUARI, 1910.


Copyright, 1910, ku HW PERCIVAL.

Moments sareng rerencangan.

 

Teu kalakuan sumanget jeung lalaki na naon mahluk spiritual?

Urang kedah tatanya sual éta sateuacan urang tiasa ngajawabna. Sababaraha urang ngeureunkeun mikir naon hartosna nalika aranjeunna nganggo istilah sapertos roh sareng spiritual. Upami definisi nungtut ka jalma ieu sakedik sababaraha anu moal ngarasa teu jahilna tina naon hartosna. Aya seueur kabingungan dina gareja sapertos kaluar ti dinya. Jalma nyarioskeun roh-roh jahat sareng roh jahat, roh wijaksana sareng roh bodoh. Aya saur anu janten roh Tuhan, sumanget manusa, sumanget iblis. Teras aya seueur roh alam, sapertos sumanget angin, tina cai, bumi, seuneu, sareng sumanget disababkeun ka alkohol. Unggal sato diciptakeun kalayan sumanget pasti sareng sababaraha kitab suci nyarioskeun roh anu sanés nyandak sato éta. Kultus anu katelah Spiritualisme, atanapi Spiritisme, nyarioskeun roh-roh wali, kendali roh sareng tanah roh. Materialisna nolak yén teu aya roh. Kultus anu katelah Christian Science, ngajantenkeun istilah liberal, nambihan kabingungan sareng dianggo kalayan gampang ditukeurkeun. Teu aya perjangjian ngeunaan naon sumanget atanapi naon kaayaan atanapi kualitas kecap anu dilarapkeun pikeun. Nalika kecap spiritual anu digunakeun, umumna diomongkeun, éta dimaksudkeun pikeun nutupan kualitas, atribut sareng kaayaan anu dikira teu janten fisik, sanés material, henteu kadudukan bumi. Ku sabab kitu urang ngadangu gelap spiritual, cahaya spiritual, kabagjaan spiritual, sareng kanalangsaan spiritual. Aya anu nyarios yén jalma ngagaduhan gambar spiritual; hiji jalma nguping jalma spiritual, ekspresi spiritual, sentimen spiritual sareng malah emosi spiritual. Teu aya watesan pikeun indulgence dina ngagunakeun kecap anu sumanget sareng spiritual. Kabingungan sapertos kitu bakal terus salami jalma nampik mikirkeun naon hartosna atanapi naon anu diungkapkan dina basa maranéhna. Urang kedah nganggo istilah anu pasti pikeun ngagambarkeun pikiran anu pasti, ku kituna pamanggih pasti pasti dipikanyaho. Ngan ku terminologi anu pasti pasti urang ngarepkeun pandangan saling sareng milari jalan anu kabingungan mental ku kecap. Roh nyaéta primér sareng kaayaan utami, kualitas, atanapi kaayaan, tina sagala hal anu diturunkeun. Kaayaan anu mimiti sareng terakhir ieu tebih dikaluarkeun tina analisa fisik. Éta moal tiasa nunjukkeun ku analisis kimia, tapi tiasa dibuktikeun dina pikiran. Éta henteu tiasa ditingali ku fisikawan, atanapi ku kimiawan, sabab alat-alat sareng uji na moal ngabales, sareng kusabab ieu teu dina pesawat anu sami. Nanging tiasa dibuktikeun dina batin kusabab pikiran nyaéta pesawat kitu sareng bakal angkat ka nagara éta. Pikiran kuring mirip jeung sumanget sareng saha waé. Roh nyaéta perkara anu mimiti mindahkeun sareng polah dipisahkeun tina zat indung. Zat indung rohna teu boga aksi, teu kagal, pasip, sangkal sareng homogen, nyalametkeun nalika bagian nyalira nyalira nyalira ngalangkungan hiji jaman anu disebut kawéntar jeung évolusi, sareng nyimpen nalika bagian anu parantos mulih deui kana kolotna zat. Antara miang sareng uih deui inti indungna henteu sakumaha anu dijelaskeun di luhur.

Zatna nalika dipangaruhan janten deui henteu zat, tapi masalah sareng mangrupikeun salah sahiji seuneu anu hébat, laut aethereal atanapi dunya dina gerakan rythmic, sadayana diwangun ku partikel. Unggal partikel, sakumaha sacara gembleng, dua kali sifat na teu bisa dibagi. Éta masalah-rohani. Sanaos masing-masing partikel meureun sareng engké kedah ngaliwat sadaya nagara sareng kaayaan, tapi éta teu tiasa jalankeun atanapi nganggo cara naon waé dipotong, dipisahkeun atanapi dibagi waé. Kaayaan anu mimiti disebut spiritual ieu sareng sanajan anu duaan tapi henteu pisah, tapi masalah roh tiasa disebat roh samentawis dina kaayaan munggaran atanapi spiritual ieu, sabab sumanget utami kasohor.

Saatos rencana anu umum pikeun pencegahan atanapi manifestasi dina masalah universal, spiritual atanapi pikiran ieu, masalah éta janten kaayaan anu kadua sareng handap. Dina kaayaan anu kadua ieu perkawis éta béda ti heula. Kualitas dina masalah ayeuna dipidangkeun sacara jelas. Unggal partikel henteu deui katingali pindah tanpa tahan. Unggal partikel nembe ngalihkeun diri, tapi nyanggupan résistansi di téa. Unggal partikel dina dualitasna diwangun ku anu gerak sareng anu dipiceun, sareng sanaos dua kali dina fitrah na, dua aspékna ngahiji salaku hiji. Masing-masing boga tujuan pikeun anu séjén. Barang ayeuna tiasa leres-leres disebat matéri roh-roh, sareng kaayaan hal-hal roh anu tiasa disebut kaayaan kahirupan-hal-roh. Masing-masing partikel dina kaayaan ieu sanaos disebut masalah-roh dikawasa sareng dikontrol ku éta sorangan, nyaéta roh, sareng roh dina unggal partikel-rohani ngadominasi bagian anu sanés atanapi hakekatna sorangan anu pentingna. Dina kaayaan kahirupan masalah-roh, sumanget mangrupikeun faktor anu nyusun. Nalika partikel matérial-rohis terus ka arah manifestasi atanapi henteu dilebetkeun janten langkung beurat sareng langkung lemah sareng gerakna dugi aranjeunna janten bentuk kaayaan. Dina bentuk bentuk ieu partikel anu bébas, gerak diri, sareng aktif abadi ayeuna mah mundur dina gerakanna. Retardasi ieu kusabab masalah zat partikel ieu mendominasi hakekat partikel sareng kusabab partikel coalesces sareng partikel sareng ngalangkungan sadayana, masalah alam partikel ngadominasi sifat-rohna. Nalika partikel coalesces sareng ngagabung sareng partikel, janten langkung padet sareng pader, aranjeunna tungtungna dugi ka borderland dunya fisik sareng masalah éta tiasa ngahontal élmu. Nalika kimiawan ngartos karakter atanapi metode anu béda pikeun zat anu dipasihan nami unsur; sareng ku kituna urang nampi elemen, anu sadayana aya masalah. Masing-masing unsur ngagabung sareng batur ngahémat hukum-hukum anu tangtu, kondensasi, mendingan sareng dialiskeun atanapi terpusat janten masalah padat di sabudeureun urang.

Aya mahluk fisik, makhluk elemen, makhluk hirup, sareng makhluk spiritual. Struktur mahluk fisik nyaéta sél; unsur mahluk diwangun ku molekul; makhluk hirup aya atom; makhluk rohani sumanget. Ahli kimiawan tiasa nguji pamilasan fisik sareng ékspérimén sareng zat molekular, tapi anjeunna henteu parantos lebet kana alam roh-roh kecuali ku hipotesis. Lalaki teu tiasa ningali sareng ngaraoskeun hiji kahirupan atanapi mahluk spiritual. Manusia ningali atanapi indra kana anu dipilampah. Hal-hal fisik dihubungi liwat panca indra. Unsur-unsur anu diraoskeun kana panca indra maranéhna. Pikeun ningali masalah-roh atawa makhluk-hal-hal rohani, pikiran kudu bisa mindahkeun bébas tina dirina sorangan tina panca indra. Nalika pikirna tiasa ngalih sacara bébas tanpa ngagunakeun indra na bakal ningali roh-hal sareng kahirupan-mahluk. Nalika pikiran kitu tiasa ningal maka éta bakal tiasa terang mahluk spiritual. Tapi makhluk spiritual atanapi mahluk kahirupan anu kasebat henteu dipikanyaho henteu tiasa janten jalma anu tina indra tanpa awak fisik, anu teu dipikiran sareng lalai disebut roh atanapi makhluk spiritual, sareng anu panjang sareng hawa nafsu pikeun daging. Sumanget polah sareng manusa sacara saimbang nalika manusa ngajantenkeun sumanget kana kaayaan sumanget. Ieu anjeunna ku pikir pikir. Lalaki aya di bagean pangluhurna nyaéta mahluk spiritual. Dina bagian mentalna anjeunna mangrupikeun pamikiran. Teras dina kahayang sifat anjeunna mangrupikeun sato. Kami kenal anjeunna salaku mahluk fisik, anu ku urang sering ningali sato éta, sering ngahubungi tukang pikir, sareng dina waktos anu jarang anéh urang némbalan anjeunna salaku mahluk spiritual.

Salaku jalma anu spiritual nyaéta puncak épolusi, wujud primér sareng pamunculna pamutahiran épolusi. Roh dina awal teu kakirangan atanapi wujudna teu kabédakeun.

Salaku perkara-perkara primér anu musibat ngalangkungan laun, tahapan demi panggung, ti kaayaan ka nagara, sareng pamustunganana perkawis spiritual anu diurus aya dina perbudakan sareng dipenjara ku alam sanés tina sipat sorangan anu janten masalah, janten sumanget laun demi léngkah, reasserts supremacy over matter of alone, and, overcoming the resisting of his matter, akhirnya, redeems that matter step by step from the gross physical, through the world wishes, by long phase at last ngahontal the world of panginten; tina tahap ieu naékkeun ku cita-cita nuju kameunangan ahirna sareng ngahontal dunya roh, dunya pengetahuan, dimana deui janten sorangan sareng ngenal kana diri saatosna panjang ngalangkungan dunya di alam dunya.

HW Percival