The Word Yayasan

THE

WORD

NOVEMBER 1909.


Copyright, 1909, ku HW PERCIVAL.

Moments sareng rerencangan.

 

Teu sigana lumrah nu dua atawa leuwih kontradiktif pendapat tiasa katuhu ngeunaan bebeneran nanaon. Naha aya kitu loba pendapat ngeunaan sababaraha masalah atawa hal? Kumaha lajeng urang wajib bisa ngabejaan nu pendapat anu katuhu jeung naon kaleresan aya?

Nu Abstrak Salah Kaleresan teu tiasa dibuktikeun atanapi nunjukkeun kana pikiran manusa, moal bisa ogé pamikiran manusa ngartos buktina atanapi démo ieu jéntré anu tiasa masihan, langkung ti hukum, organisasi, sareng karya semesta tiasa kabuktosan nyiruan, atanapi ti tadpole tiasa ngartos wangunan sareng operasi lokomotif. Nanging sanaos akal manusa teu ngartos kana Salah Kaleresan anu abstrak, mungkin pikeun nyurtian hiji hal anu kaleresan perkawis hal atanapi masalah anu aya dina alam semesta ieu. Kaleresan mangrupikeun hal sapertos éta. Éta dimungkinkeun pikeun pikiran manusa janten ngalatih sareng dikembangkeun anu tiasa terang yén naon waé ogé. Aya tilu tahapan atanapi derajat anu kudu diémutan ku manusa, sateuacan tiasa terang naon waé anu sapertos kitu. Kaayaan kahiji nyaéta jahiliah, atanapi gelap; anu kadua mangrupikeun pamadegan, atanapi kapercayaan; anu katilu nyaéta ilmu, atanapi kabeneran sakumaha anu kasebut.

Jahiliah nyaéta kaayaan gelap méntal anu dipikiran ménak pikeun hiji hal, tapi anu cukup teu tiasa ngartos. Nalika di jahiliah pikiran na ngalih sareng dikawasa ku panca indra. Panca indra jadi warna, ngawarnaan sareng ngalieurkeun yén pikiran teu sanggup ngabédakeun méga jahiliah sareng hal anu sapertos éta. Pikiran tetep teu jahil nalika éta dikontrol, diarahkeun sareng dipandu ku indra. Pikeun kaluar tina gelap teu jahil, pikiran kudu prihatin sorangan kalayan pamahaman hal sakumaha dibédakeun tina panca hal. Nalika pikiran nyoba ngartos hiji hal, sakumaha dibédakeun tina nyéépkeun hal éta, éta kedah dipikir. Pikirna nyababkeun pikiran teu maot tina kaayaan teu élmu poék kana kaayaan pendapat. Kaayaan pendapat téh nyaéta nalika pikiran ngémutan hiji hal sareng cobi pikeun milari naon éta. Nalika pikiran merhatikeun sorangan kana naon waé atanapi masalah éta mimiti misahkeun dirina salaku pamikir tina hal ngeunaan hal anu nyalira ku dirina sorangan. Maka mimiti ngagaduhan pendapat ngeunaan hal. Pamadegan ieu henteu prihatin bari éta teu wareg dina kaayaan teu jahil, naon waé anu tibatan mental anu teu puguh atanapi pikiran anu édisi bakal nyalira diri ku opini ngeunaan hal-hal anu henteu dianggo kana panca indra. Tapi aranjeunna bakal ngagaduhan pendapat ngeunaan hal anu ati. Pendapat nyaéta kaayaan dimana pikiran teu jelas ningali kabeneran, atanapi hal anu sapertos, sakumaha béda tina panca indra, atanapi barang-barang anu katingalna. Pamadegan hiji mangrupikeun kapercayaan na. Nya kapercayaan mangrupikeun hasil tina pendapat na. Pendapat nyaéta dunya tengah antara poék sareng cahaya. Ieu mangrupikeun dunya anu tina panca indra sareng ngarobih obyék anu terang sareng bayangan sareng bayangan tina objék anu katingal. Dina kaayaan ieu pamikiran, pikiran henteu tiasa ngabédakeun kalangkang tina obyék anu nyalirakeun, sareng henteu tiasa terang terang sakumaha béda tina kalangkang atanapi obyék. Pikeun kaluar tina kaayaan pamanggih, pikiran kedah nyobian ngartos bedana antara lampu, obyék, sareng bayangan atanapi bayanganna. Nalika pikiran jadi nyobian mimiti ngabédakeun pendapat anu leres sareng pamanggih anu salah. Pamadegan anu pas nyaéta pangabisa pikiran pikeun mutuskeun béda antara hal sareng bayangan sareng bayangan, atanapi ningali hal anu sapertos éta. Pendapat anu salah mangrupikeun kasalahanana tina cerminan atanapi kalangkang hiji hal pikeun hal éta sorangan. Nalika dina kaayaan pamikiran, pamikiran henteu tiasa ningali terang sakumaha béda tina pamanggih anu salah sareng salah, atanapi barang anu béda ti pantulan sareng bayangan maranéhna. Pikeun bisa gaduh pendapat anu leres, saurang kedah ngaluarkeun pikiran tina prasangka sareng pangaruh indra. Panca indra janten warna atanapi pangaruh tina pikiran sakumaha ngahasilkeun prasangka, sareng dimana prasangka henteu aya pendapat anu leres. Panginten sareng palatihan tina pikiran pikeun mikir perlu pikeun ngahasilkeun pendapat anu pas. Nalika pikiran parantos ngawangun pamanggih anu leres sareng nolak ngijinkeun panca indra mangaruhan atanapi ngiringan pikiran ngalawan pendapat anu leres, sareng nyepetkeun pendapat anu leres, henteu masalah naha éta janten ngalawan posisi atanapi kapentingan diri atanapi babaturan, sareng. nempel kana pendapat anu pas sateuacan sareng langkung sering ka sadaya anu sanés, maka ménak bakal pikeun waktos nuju lebet kana kaayaan ilmu. Pamikiran harita moal gaduh pendapat ngeunaan hiji hal atanapi disaruakeun ku kontra anu teu satuju, tapi bakal terang yén éta nyaéta hal anu sapertos kitu. Hiji jalma kaluar tina kaayaan pamanggih atanapi kapercayaan, sareng kana kaayaan pangaweruh atanapi terang, ku ngagem kana naon anu anjeunna terang leres-leres dibutuhkeun kana sagala anu sanés.

Pikiran diajar terang kabeneran tina naon waé ngeunaan nyalira sorangan sareng éta hal. Dina kaayaan pangaweruh, sabada parantos diajar mikir sareng parantos tiasa sumping dina pendapat anu leres ku kabébasan tina prasangka sareng ku pamikiran anu teras-terasan, pamikiran ningali naon waé sakumaha éta sareng terang yén éta téh sapertos anu terang. anu terang terang. Nalika dina kaayaan teu sadar teu mustahil ningali, sedengkeun dina kaayaan pamanggih éta henteu ningali terang, tapi ayeuna dina kaayaan élmu panginten ningali cahaya, sakumaha dibédakeun tina hiji hal sareng pantulan sareng bayangan na. . Cahaya ilmu ieu ngandung harti yén bebeneran hiji hal dipikanyaho, yén naon waé dipikanyaho yén saleresna leres henteu sapertos anu siga nalika aya médi ku teu jéntré atanapi bingung ku pamanggih. Cahaya ieu tina pangaweruh sejati moal aya kasalahan anu terang atanapi terang sanésna anu dipikanyaho dina akal dina teu jahiliah atanapi opini. Cahaya kanyaho aya buktina salain teu ditaroskeun. Upami ieu kasaksian, éta kusabab pamikiran dipasihan ku kanyaho, sakumaha nalika terang hiji hal anu anjeunna henteu deui ngalangkungan prosés parah nalar ngeunaan hal anu parantos diajantenkeun na ayeuna tos terang.

Upami aya asup ka kamar anu poék, anjeunna karasa jalan ngeunaan kamar sareng meureun titajong kana objék-objék di dinya, sareng nyusahkeun dirina ngalawan méja sareng témbok, atanapi tabrakan sareng batur anu ngarobih sapertos henteu leres dina dirina. Ieu mangrupikeun kaayaan jahiliah di tempat anu jahil cicing. Saatos anjeunna parantos ngalih ngeunaan ruangan panon na janten biasa gelap, sareng ku nyobian anjeunna tiasa ngabédakeun garis anu taram sareng tokoh anu gerak di rohangan. Ieu sapertos kaayaan tina kabodhoan kana kaayaan pamanggih dimana manusa tiasa ngabédakeun hiji hal lumayan ti hiji hal anu sanés sareng ngartos kumaha henteu ngahiji sacara lengkep sareng tokoh-tokoh anu sanés. Anggap urang anu dina kaayaan ieu ayeuna ngahambat nyalira hiji lampu dugi ka ayeuna ngajantenkeun sareng nyumput ngeunaan jalma-Na, sareng hayu urang nganggap yén anjeunna ayeuna ngaluarkeun cahaya sareng nyumput di kamar. Ku kedip-kedipna di sakurileun kamar anjeunna matak ngabingungkeun dirina ngan ukur ngabingungkeun sareng ngaganggu tokoh pindah anu sanés dina rohangan. Ieu siga manusa anu rék ningali objék sapertos aranjeunna dibédakeun tina naon anu aranjeunna parantos katingali ku anjeunna. Nalika anjeunna ngaleungitkeun lampu na obyék katingalina béda ti aranjeunna sareng cahaya anu terang atanapi ngabingungkeun paningalna, sakumaha visi manusa disababkeun ku pendapat anu disababkeun dirina sareng batur. Tapi nalika anjeunna ningal pisan ati-ati obyék anu cahayana aya tempatna sareng teu kaganggu atanapi disaruakeun ku lampu-lampu sanés tokoh anu ayeuna bakal kedip-kedip, anjeunna diajar ningali naon waé anu aya, sareng anjeunna diajar ku neraskeun nalungtik objékna. kumaha waé obyék waé di rohangan. Marilah urang ayeuna ngira yén anjeunna tiasa ku nguji barang-barang sareng rencana kamar pikeun ningali bukaan kamar anu parantos ditutup. Ku upaya dituluykeun anjeunna tiasa ngahapus anu ngahalangan pembukaan sareng nalika anjeunna ngalaksanakeun lampu banjir kana ruangan sareng ngajantenkeun sadaya barang. Upami anjeunna teu dibuta ku banjir cahaya anu terang sareng henteu deui nutup bukaan kusabab cahaya anu nyalir sareng ngajentulkeun panonna, teu biasa dibanding cahaya, anjeunna laun bakal ningali sadaya obyek di kamar tanpa prosés kalambutan langkung masing-masing nyalira kalayan terang milarian-na. Cahaya anu nyababkeun ruangan sapertos terang cahaya. Cahaya kanyaho ngajelaskeun sagala hal anu aya sareng anu terang yén unggal hal dipikanyaho sapertos kitu.

HW Percival