The Word Yayasan

Parantosan robah: di luhur nyaéta Cahaya, ieu mangrupikeun Life anu ngawangun dirina kana sagala rupa bentuk ngeunaan hiji pusat.

Pusatna mangrupikeun kahirupan sareng di tengahna terang, sareng di, tentang, sareng sadaya bentuk ngajalankeun kahirupan.

—Leo.

THE

WORD

Vol. 1 OGOS, 1905. No 11

Copyright, 1905, ku HW PERCIVAL.

KAHIRUPAN.

Prinsip hébat dina dunya noumenal nyaéta: eling, gerak, zat, sareng napas. Faktor anu ageung atanapi prosés anu ngabébaskeun prinsip-prinsip dunya noumenal anu diungkabkeun dina dunya anu diungkabkeun, nyaéta: kahirupan, wujud, jinis, sareng kahayang. Kamampuhan faktor ieu atanapi prosés ngalangkungan manifestasi di dunya fenomenal, nyaéta: pamikiran, individualitas, jiwa, sareng wasiat. Prinsip, faktor, sareng prestasi, akhirna diputus sareng janten sadar. Mata pelajaran dunya noumenal parantos ditingali sakedap. Faktor anu munggaran dina dunya fenomenal nyaéta sateuacan urang: matéri kahirupan. upami éta fenomenal naon sadar kana kasadaran pikeun noumenal world.L Kasadaran mangrupikeun ideu sadaya kamajuan; ku ayana ayana sagala hal anu dipandu ngalangkungan kaayaan sareng kaayaan nepi ka hasil ahir.

Hirup mangrupikeun awal prosés ieu; naluri awal sareng usaha; kamajuan ngalangkungan manifestasi di dunya fenomenal. Hirup mangrupikeun prosés jadi; éta ngan hartosna, sanés tungtungna. Hirup di dunya fenomenal henteu sadayana; éta ngan ukur usul-usul — gerak-emparan — ku alam semesta anu fenoménis ieu janten épék-inpormasi kusabab ngambekan tina bahan homogen.

Hirup mangrupikeun laut anu kuat anu Nungtungan Agung Nungtut, nyababkeun mekar ti sistem jero dunya anu teu kawates sareng henteu katingali. Ieu diturunkeun dina gelombang kahirupan anu teu katingali ku wujud. Tapi sakedap, pasang surut, sareng sadayana ditanggung deui kana halimunan. Janten dina pasang kahirupan kawih alam dunya digulung deui sareng digambar deui. Aya seueur arus laut tina kahirupan; dunya urang sareng sadaya di jerona dina salah sahiji arus ieu. Anu urang terang ngeunaan kahirupan ngan ukur ngalangkungan bentuk anu katingali, dina robih pasang surut, ti mimiti kawih ka anu teu kawih.

Kahirupan anu penting, tapi langkung seueur tibatan unsur anu dipikanyaho yén éta henteu tiasa diklasifikasikeun sareng ahli fisika. Élmu nyaéta tukang sihir intelektual peradaban modern; tapi sains materialistik bakal maot dina orok na, upami henteu tumbuh saluareun strata handap dunya fenomenal. Impian ahli fisika nyaéta pikeun ngabuktikeun yén hirup mangrupikeun hasil tinimbang balukar. Anjeunna bakal ngahasilkeun kahirupan dimana hirup henteu aya; maréntahkeun operasionalna ku undang-undang nu tangtu; endow with intelijen; teras ngabebaskeunana, henteu ngantunkeun mantel wujudna anu pernah aya dina bentuk, atanapi anu teu terang intina. Aya jalma anu percaya yén hirup tiasa ngahasilkeun dimana éta teu aya; anu éta tiasa nganyatakeun intelijen; intelijen yén intipasi tiasa disebat salamina. Tapi éta henteu janten anu nganggap yén éta tiasa ngartos prosés hirup bari aranjeunna henteu nolak percanten atanapi ngaduga ngeunaan ayana ayana sajaba ti wujud. Sababaraha cita-cita kahirupan dihargai, tapi anu parantos ngaku yén tiasa ngahasilkeun kahirupan tina "zat" masalah masih jauh dipiceun tina solusi tina masalah nalika éta mimiti. Pikeun ngahasilkeun kahirupan tina zat iners bakal ngahasilkeun panemuan yén teu aya masalah "inert", sabab teu aya kahirupan anu tiasa ngahasilkeun dimana hirup teu aya. Bentuk-conto manifestasi hirup bisa jadi teu terbatas, tapi hirup aya dina sagala bentuk. Upami hirup sanés kabiasaan sareng masalah, masalah henteu tiasa janten wujud.

Ahli biologi henteu tiasa mendakan asal usul sabab milarianana dimimitian sareng ditungtungan bari hirup ngalangkungan dunya bentuk. Anjeunna nampik milarian kahirupan sateuacan ditingali, atanapi ngiringan dina spekulasi-na sabada daunna kabentukna. Hirup mangrupikeun agén anu misterius anu janten nyata ngaliwatan bentuk, tapi kahirupan mangrupikeun faktor dimana urang ngembangkeun wujud: ku kituna gerakan ombak-ombén kahirupan dina ngabubarkeun sareng ngarékonstruksi deui rupa-rupa. Hirup mangrupikeun prinsip kamekaran sareng perluasan dina sagala hal.

Bumi kami sapertos bolu gantung sareng bunder dina arus lautan kahirupan. Urang hirup dina kulit bolu ieu. Kami lahir ka jagat ieu ku gelombang dina ombak lautan kahirupan teras saatos waktos, dina paselang, urang tinggalkeun dina gelombang sareng teras, tapi tetep aya dina lautan kahirupan. Nalika alam semesta sareng alam dunya masing-masing hirup dina sagara kahirupan, saéngga nalika ngambekan napas asup kana awak nalika lahir, masing-masing ngalangkungan sagara kahirupan masing-masing.

Dina ngawangun kahirupan awak bergegas sareng ngawangun numutkeun desain anu disiapkeun, sareng organ rasa dikembangkeun. Pikiran anu nyicingan awak ieu diresep dina kahirupan anu sensuous. Kiwari anu murni tina kahirupan ngalangkungan rasa awakna diwarna ku hawa nafsu. Dina mimitina pikiran ngaréspon kana pelesir tina sensasi kahirupan. Nikmat mangrupikeun fase sensasi hirup, fase sanésna ogé nyeri. Pikiran thrills kalayan senang nalika ngalaman sensasi hirup dina awak. Usaha ningkatkeun sensasi pelesir nyababkeun pangalaman nyeri nalika, kesel, organ akal moal tiasa ngaréspon kana kahirupan anu teratur. Di alam anu nyata, kasampurnaan kahirupan parantos dipikiran, sareng panginten parobihan dina kahirupan ayeuna.

Urang cicing di lautan kahirupan ieu, tapi kamajuan kami lalaunan, kusabab urang ngan ukur terang hirup sabab nguatkeun panca indra. Pikiran dinikmati bari panca indera maju sareng ngeusian ku jalan hirup; tapi nalika, tangtosna pamekaran pikiran, panca indra ngahontal wates tina batin fisik aranjeunna disapu ku jalan-jalan kahirupan, kecuali pikiran kitu ngabebaskeun diri tina moorings fisik anu kitu bakal ngabebaskeun panca ati. Hal ieu teras bakal nanggung éta kaluar tina aliran kerut na kana arus kahirupan anu langkung luhur. Teras pikiran henteu disapu ku salib-salire teu hilap, atanapi henteu ngagelok dina ilusi batil sareng kaget, tapi ditanggung luhur kana kutangna kana aliran kahirupan anu terang, dimana éta diajar sareng nahan kasaimbanganna sareng tiasa ngusir kasaimbanganna tangtu aman ngalangkungan sadayana arus sareng fase kahirupan.

Hirup teu tiasa macet. Kahirupan sensasi ieu hirup ngan waktu anu pondok. Ngahontal kana panca indra bakal tumetep kana sagala bentuk kahirupan ieu; tapi upami pancaindera terbentang sareng dewasa dina kahirupan dunya ieu aranjeunna saenggeus dissipate. Bentukna dimana pikiran bakal ditanggung ngiles na bakal dileungitkeun sanajan aranjeunna dirangkul.

Pikiran milarian pangalaman dina kahirupan anu asup kana éta tiasa diajar neuleuman sareng nganapigasi jerona. Nalika pikiran tiasa milarian jero sareng tahan kana jalanna anu leres ngalawan sagala arus anu nentang obyék kahirupan anu dilaksanakeun. Pikiranna dirangsang sareng disegerkeun ku masing-masing arus nentang sabab éta ngatasi. Éta teras tiasa ngagunakeun sadaya arus kahirupan pikeun saé tinimbang henteu nyingkir tina kursus na anu diatasi ku aranjeunna.

Anu ayeuna urang ayeuna terangkeun atanapi terangkeun, mangrupikeun kahirupan wujud anu kantos dirobih. Anu kedah urang cobian terang sareng hirup mangrupikeun kahirupan anu langgeng, anu ageung ngahontalna nyaéta eling.