The Word Yayasan

THE

WORD

Vol. 13 APRIL, 1911. No 1

Copyright, 1911, ku HW PERCIVAL.

TAHAPAN.

NYATA misterius sareng biasa hiji hal mangrupikeun kalangkang. Bayangan ngabingungkeun urang salaku orok dina pangalaman awal urang di dunya ieu; bayangan ngiringan urang dina jalan urang sapanjang hirup; bayangan na hadir nalika urang angkat ti dunya ieu. Pangalaman urang sareng bayangan dimimitian saatos saatos urang parantos dugi kana suasana dunya sareng parantos ningali bumi. Sanaos urang enggal ngatur ngayakinkeun ka diri urang yén urang terang naon bayangan, acan sababaraha urang anu parantos naliti éta cukup.

Salaku murangkalih urang lain aya dina ranjang orok sareng diawaskeun sareng heran di bayangan dialungkeun dina siling atanapi dingding ku jalma anu gerak dina rohangan. Anu bayangan éta aneh sareng misterius, dugi ka urang parantos ngarengsekeun masalah ka pikiran orok urang ku ngémutan yén gerakan bayangan gumantung kana gerakan jalma anu ngaguratna sareng bayangan éta, atanapi dina gerakan cahaya anu ngajantenkeun katingali. Saterasna diperyogikeun pangamatan sareng refleksi pikeun ngéndong yén kalangkang panglegana nalika caket kana lampu sareng pangcaketna tina témbok, sareng éta pangleutikna paling saeutik pisan kagum nalika kajauh tina lampu sareng anu pangdeukeutna ka témbok. Teras, salaku murangkalih, urang dihibur ku kelenci, geese, embé, sareng bayangan sanésna anu ditétélakeun ku sababaraha babaturan ku manipulasi panangan na. Nalika urang dewasa, urang henteu deui dihibur ku muter bayangan sapertos kitu. Bayang-bayang masih anéh, sareng misteri di sakurilingna bakal tetep dugi ka urang terang kana rupa-rupa jinis bayangan; naon bayangan na, sareng naon aranjeunna.

Pangajaran kalangkang jaman budak leutik ngajarkeun urang dua hukum tina bayangan. Gerakan sareng ngarobih bayangan di sawah masing-masing bénten kalayan lampu anu ku aranjeunna katingali sareng objékna nyaéta outlines sareng bayangan anu aranjeunna. Bayang-bayang ageung atanapi alit sabab jalma anu ngalungkeun aranjeunna tebih ti atanapi caket sawah anu bayangan ditingali.

Urang ayeuna parantos mopohokeun kanyataan ieu nalika urang seueur hilap kana pelajaran anu penting ti budak leutik; tapi, upami aranjeunna teras diajar, pentingna sareng kabeneranna bakal pikaresepeun ka urang dina dinten-dinten engké, nalika urang bakal terang yén bayangan kami parantos dirobih.

Teu tiasa, ayeuna urang tiasa nyebutkeun, opat faktor anu dipikabutuh pikeun tuang kalangkang: Mimiti, barang atanapi hal anu nangtung; kadua, cahaya, anu ngajantenkeun katingali; katilu, kalangkang; sareng, kaopat, lapang atanapi layar anu kalangkang katingal. Ieu sigana cukup gampang. Nalika kami disarioskeun yén kalangkang mangrupikeun garis sanés dina permukaan naon waé anu nyababkeun anu ngalambatkeun sinar cahaya anu ragrag dina permukaan éta, panjelasan kasebut sigana saderhana sareng gampang kahartos pikeun ngajantenkeun inpormasi anu henteu langsung. Tapi penjelasan sapertos kitu, leres sanaos kitu, henteu sadayana nyugemakeun panca indra sareng pangertian. Kalangkang gaduh ciri fisik anu tangtu. Kalangkang mangrupikeun sakedik ngan ukur hiji parambangan anu objék anu intercepts lampu. Éta ngahasilkeun épék tertentu dina panca indra na mangaruhan kana pikiran anéngna.

Sadaya awak anu disebut legap bakal nyababkeun kalangkang anu dialungkeun nalika aranjeunna nangtung sateuacan sumber ti mana cahaya; tapi hakekat bayangan sareng pangaruh anu ngahasilkeun bénten-bénten numutkeun cahaya anu nyayogikeun kalangkang. Bayangan anu dialungkeun ku sinar panonpoé sareng épékna béda ti bayangan anu disababkeun ku cahaya bulan. Cahaya béntang ngahasilkeun pangaruh anu béda. Bayang-bayang anu dialungkeun ku lampu, gas, lampu listrik atanapi ku naon sumber artipisasina béda ogé béda pikeun sipat najan, ngan ukur bédana anu katingali ku tetempoan nyaéta bédana anu langkung ageung atanapi langkung saeutik dina garis besar objék dina permukaan anu mana. kalangkang dialungkeun.

Henteu aya obyék fisik anu lumayan dina kamampuan yén éta teu terang kana atanapi nyegat sadaya cahaya. Unggal awak fisik nyegat atanapi ngahirupkeun sinar cahaya sareng nyebarkeun atanapi transparan kana sinar anu sanés.

Kalangkang sanés ngan ukur henteuna cahaya dina garis besar obyék anu nolak kana éta. Kalangkang mangrupikeun hal dina dirina. Kalangkang mangrupikeun hal anu langkung ti hiji siluet. Kalangkang henteu langkung seueur tibatan cahaya. Kalangkang mangrupikeun proyéksi hiji barang anu digabungkeun sareng lampu anu diunjang ku. Kalangkang mangrupikeun proyéksi na salinan, tara, dua kali, atanapi jurig barang anu diramalkeun. Aya faktor kalima dipikabutuh pikeun nyababkeun kalangkang. Faktor anu kalima nyaéta tempat teduh.

Nalika urang ningal kalangkang kami ningali garis besar objek anu diunjang, dina permukaan anu nyumput sahadé. Tapi urang henteu ningali sahadé. Bayang-bayang anu leres sareng bayangan anu saleresna sanés ngan ukur ngagariskeun. Kalangkang mangrupikeun proyéksi anu ngiuhan tina interior ogé tina outline awak. Pedalaman awak teu tiasa katingali margi panon henteu lumayan kana sinar cahaya anu terang sareng pedalaman awak sareng ngajantenkeun sahadé. Sadaya tina tempat teduh atanapi bayangan anu tiasa disaksian ngalangkungan panonna mangrupikeun garis rahayu, anu soca panonna wijaksana. Nanging upami payuneunana dilatih, panyaksian tiasa ningali bagian jero awak di sakumna bagian ku cara sahadé, sabab cahaya anu ngalangkungan awakna kagum sareng ngiringan salinan salembar bagian-bagian awak ngalangkungan anu éta ngaliwat. Beungeut fisik anu katingal tina kalangkang, nyaéta nyaéta, anu nyababkeun jalan cahaya anu terang dina wangun awakna katingal, parantos kagum kana hiji salinan bayangan, sareng dipangaruhan ku kalangkang ka derajat yén éta ngajaga kesan panjang saatos awak atanapi lampu anu ngalungkeun dicabut éta.

Upami permukaan piring dipersonalisasi kana sinar cahaya anu ngalangkungan mayit anu disebut legok sareng anu ngalungkeun bayangan, permukaan ieu bakal ngirangan tanggapan atanapi bayangan, sareng mungkin pikeun hiji anu ningali terlatih ningali henteu ngan ukur garis jalan tina éta tokoh, tapi pikeun ngajelaskeun sareng nganalisis interior anu asli tina kalangkang éta. Ieu bakal mungkin pikeun ngabiagnosis kaayaan awak hirup dina waktos bayangan sareng ngaramalkeun kaayaan panyawat atanapi kaséhatan masa depan numutkeun diagnosis. Tapi henteu aya piring atanapi permukaan anu tetep ngagambar bayangan sapertos anu katingali ku tetempoan fisik biasa. Éta anu disebut kalangkang, tina sudut pandang fisik, ngahasilkeun épék-épék anu tangtu, tapi moal katingali ieu.

(Ngalajengkeun.)