The Word Yayasan

THE

WORD

JANUARI 1916.


Copyright, 1916, ku HW PERCIVAL.

Moments sareng rerencangan.

 

Naon anu biasana dimaksud ku istilah "Jiwa" na kudu kumaha ka Jiwa istilah dipaké?

Istilah anu dianggo ku sababaraha cara. Jalma anu nganggo éta gaduh aturan anu jelas tina naon anu aranjeunna badé namihkeun. Sadaya anu aranjeunna gaduh émutan nyaéta yén éta nyaéta hal anu henteu bahan; éta mangrupikeun hal henteu masalah fisik kasar. Salajengna, istilah ieu dianggo sacara henteu langsung, sakumaha alami dimana aya seueur derajat dina ngembangkeun zat, sareng henteu aya sistem anu ditampi pikeun ngarancang derajat ieu. Urang Mesir nyarioskeun tujuh jiwa; Plato tina jiwa tilu kali; urang Kristen nyarios jiwa salaku hal anu béda ti roh sareng awak jasmani. Filsafat Hindia nyarioskeun sababaraha rupa jiwa, tapi sesah nyebatkeun pernyataan-na pikeun sistem. Sababaraha panulis teosofis ngabédakeun antara tilu jiwa — nyaéta jiwa ketuhanan (buddhi), jiwa manusa (manas), sareng kama, jiwa sato. Panulis teosofis henteu satuju naon istilah jiwa anu kudu diterapkeun. Janten teu aya kategaran, teu aya seserepan, saluareun ieu yén istilah jiwa nyertakeun dina literatur téosopis rupa-rupa aspék halimunan. Sabab, mustahil nyebut naon anu biasana dimaksud ku istilah jiwa.

Dina frasa ucapan umum sapertos "dipikacinta kalayan haté sareng jiwa," "Abdi masihan jiwa kuring pikeun eta," "buka jiwa kuring ka Anjeunna," "salametan jiwa sareng aliran akal," "panon jiwa," "sato kalangkang jiwa, "" jiwa anu paéh, "tambahkeun kana kabingungan.

Sigana salah sahiji fitur anu umum nyaéta yén jiwa hartosna hal anu teu katingal sareng teu jelas, sahingga teu janten masalah bumi, sareng anu unggal panulis ngangge istilah pikeun nutupan bagian atanapi bagian kawih sapertos anjeunna karasaeun.

Ieu di handap dipasihan sababaraha pandangan pikeun kumaha istilah jiwa kedah dianggo.

Zat manifesting dina unggal periode outbreathing, zat ieu hirup. Nalika zat nyéépkeun sorangan, ngambekan sorangan ogé éntitas; nyaéta, lembaga bebas, unit individu. Masing-masing unit individu gaduh poténsial, sanaos henteu kamungkinan saharita, janten anu tiasa kabentuk sakedik. Masing-masing unit individu nalika ngambekan gaduh dua aspék, nyaéta, hiji sisi robih, anu sanés teu robih. Sisi anu ngarobih mangrupikeun bagian anu diungkabkeun, anu teu robih mangrupikeun bagian anu sanés atanapi bagian. Bagian anu diungkabkeun nyaéta sumanget sareng jiwa, kakuatan sareng masalah.

Dualitas jiwa ieu sareng jiwa dipendakan ngalangkungan sakabeh parobihan anu masing-masing sukses dina hiji periode wujud.

Satuan individu ngahiji kana unit-unit individu anu sanés, tapi henteu pernah leungiteun kabeungharanna, sanaos henteu gaduh identitas dina awalna.

Dina sumber anu turun tina tahap mimiti kasukuran nepi ka tahap-tahap koncretion, nyaéta, kana hal-hal fisik, sumanget laun kalangkal kalolobaanana, sareng kameunangan masalah naék dina tingkat anu sami. Istilah gaya dianggo pikeun ngagentos roh, anu mana waé pas, bari matéri dianggo di tempat jiwa.

Saha anu nganggo istilah masalah teu kudu mikir yén anjeunna parantos nyerah kana istilah jiwa sareng yén anjeunna terang naon masalahna. Dina kanyataanna, éta meureun yén anjeunna terang sakedik masalah naon sabab anjeunna terang naon jiwa. Anjeunna terang ngeunaan rupa panca sipat sareng sipat-sipat anu penting, tapi pikeun naon anu penting, kumisan ti ieu, anjeunna henteu terang, sahenteuna henteu salami persepsi anu nyariosna nyaéta saluran anu ngalangkungan inpormasi ngahontal anjeunna.

Jiwa sareng jiwa sareng pikiran henteu tiasa dianggo silih ganti sapertos sinonim. Di alam dunya aya tujuh pesenan atanapi kelas jiwa dina opat pesawat. Tujuh pesenan jiwa mangrupikeun dua rupa: jinising turun sareng jiwa naék, kafir sareng evolusi. Jiwa anu nurunkeun tenaga, ngadesek, diideuan pikeun diaku ku sumanget. Jiwa anu naek, atanapi upami henteu aranjeunna kedah na, dibangkitkeun sareng dipandu ku pikiran. Opat tina tujuh pesenan nyaéta Jiwa Alam, masing-masing mesen ngagaduhan seueur derajat di dunya anu kagungan. Sumangga ngadorong jiwa turun sapanjang jalan teu kaharti tina spiritual anu abstrak kana fisik anu beton ngalangkungan rupa-rupa kahirupan sareng bentuk sareng fase alam, dugi ka ngembangkeun atanapi parantos dibawa kana bentuk fisik manusa. Jiwa atanapi alam ngadorong jiwa ka hareup salami ngalangkunganana, tapi kedah ku akal dikedalkeun salaku jiwa naék dina jalur évolusi, ngalangkungan rupa derajat unggal tina tilu pesenan ti manusa pikeun fana abadi . Jiwa mangrupikeun ekspresi, hakekat sareng éntitas roh, sareng kahirupan sareng mahluk tina pikiran.

Pikeun ngabedakeun antara tujuh pesenan urang tiasa nyauran jiwa ragrag napas-jiwa, jiwa-jiwa, bentuk-jiwa, jinis-jiwa; sareng pesenan naékna sato-jiwa, jiwa-jiwa, sareng abadi-jiwa. Ngeunaan kaopat, atanapi tatanan jinis, hayu tiasa kahartos yén jiwa sanés séks. Seks mangrupikeun karakteristik ngeunaan masalah fisik, dimana sadayana jiwa kudu urus saencan aranjeunna tiasa diangkat dina jalur évolusionér ku akal. Unggal pesenan ngembangkeun rasa anyar dina jiwa.

Opat paréntah jiwa alam henteu sareng henteu tiasa janten abadi tanpa bantosan batin. Aranjeunna janten napas atanapi hirup atanapi bentuk pikeun période anu panjang, teras éta aya dina awak fisik salami lami. Saatos sababaraha waktos aranjeunna ngeureunkeun janten jiwa dina raga sareng kedah ngaliwat hiji perobahan peristiwa insiden dugi ka maot. Teras ti perobihan aya éntitas anyar, hiji makhluk anu anyar, dimana pendidikan atanapi pangalaman dina raraga anu diteruskeun.

Nalika pikiran ngahubung sareng jiwa pikeun ngangkat éta, pikiran moal bisa mimiti suksés. Jiwa sato teuing kuat pikeun pikiran sareng nolak digedékeun. Janten éta maot; leungiteun wujudna; tapi da pentingna anu teu tiasa kaleungitan pikiran kana bentuk anu sanés. Pikiran suksés dina ngangkat jiwa tina sato ka nagara manusa. Di dinya jiwa kudu milih naha éta rék balik deui ka sato atanapi teras janten abadi. Éta kénging kalanggengan nalika terang jati diri sareng bebas tina pikiran anu ngabantosanana. Teras yén jiwa anu janten pikiran, sareng pikiran anu ngangkat jiwa pikeun janten pikiran tiasa ngalangkungan opat alam anu diungkabkeun kana anu henteu kabeneran, sareng janten hiji Jiwa Ilahi sadaya. Naon jiwa éta anu digariskeun redaksi "Jiwa," Pebruari, 1906, Vol. II, THE WORD.

Aya jiwa atanapi jiwa nu aya hubunganana sareng unggal partikel tina masalah atanapi alam, katingali sareng henteu katingali; kalayan unggal raga, naha awak janten mineral, sayur, sato atanapi mahluk langit, atanapi organisasi politik, industri atanapi atikan. Anu ngarobih nyaéta awak; anu henteu robih, bari nyepengan awak ngarobih anu aya hubunganna, nyaéta jiwa.

Naon anu lalaki hayang terang teu langkung seueur ngeunaan lobana sareng jinis jiwa; anjeunna hoyong terang naon jiwa manusa. Jiwa manusa sanés mangrupikeun pikiran. Pikiranna aya abadi. Jiwa manusa henteu abadi, sanaos janten abadi. A bagéan pikiran nyambungkeun sareng jiwa manusa atanapi tumurun kana awak manusa; sareng ieu disebut hiji nitis atanapi reinkarnasi, sanaos istilah éta henteu akurat. Upami jiwa manusa henteu nawiskeun teuing tahan ka batin, sareng upami pikiran suksés dina tujuan nitisna, éta nyababkeun jiwa manusa tina kaayaan jiwa fana dugi ka nagara abadi. Lajeng éta anu janten jiwa fana fana janten abadi-pikiran. Kekristenan, sareng khususna doktrin panebusan ganti, didirikeun dina kanyataan ieu.

Dina rasa tinangtu sareng terbatas, jiwa manusa mangrupikeun bentuk ethereal sareng intangible, wraith atanapi jurig awak fisik, anu nahan bentuk sareng ciri awak anu terus-terusan ngarobih sareng awak fisik sareng ngajagi aranjeunna sacara utuh. Tapi jiwa manusa henteu langkung ti kieu; nya éta kapribadian. Jiwa atanapi kapribadian mangrupikeun mahluk anu éndah, organisasi anu ageung, dimana digabungkeun pikeun tujuan anu pasti, wawakil ti sadaya paréntah turun tina jiwa. Kapribadian atanapi jiwa manusa nyepeng sareng ngalangkungan panca luar sareng batin sareng organ-organna, sareng ngatur sareng harmoni fungsi fisik sareng psikis, sareng ngajaga pangalaman sareng memori sapanjang istilah wujudna. Tapi upami jiwa manusa anu teu diangkat ti kaayaan manusa fana-upami éta henteu janten pikiran — maka jiwa atanapi kapribadian éta maot. Ningkatkeun jiwa janten pikiran kedah dilakukeun sateuacan maot. Ieu janten pikiran mangrupikeun hiji sadar tina idéntitas sacara mandiri tina sareng sajaba tina awak fisik sareng indra luar sareng batin. Kalayan pupusna kapribadian atanapi jiwa manusa wawakil jiwa nyusun éta dileungitkeun. Aranjeunna wangsul deui kana tarekat jiwa masing-masing, pikeun asup deui kana kombinasi jiwa manusa. Nalika jiwa manusa maot henteu kitu biasana henteu leungit. Aya anu di jerona anu henteu maot nalika ragana awakna sareng bentuk hantuna dirusak. Éta jiwa manusa anu henteu maot mangrupikeun kuman anu teu jelas, kuman kapribadian, anu disebut pribumi atanapi jiwa manusa sareng di sabudeureun anu ngawangun badan fisik anu énggal. Anu nyebatkeun kuman kapribadian atanapi jiwa mangrupikeun pikiran, nalika éta pikiran parantos siap atanapi nuju nyiapkeun. Ngawangun deui kapribadian jiwa manusa mangrupikeun dasar anu didirikeun ajaran kabangkitan.

Pikeun terang sadayana jinis jiwa hiji jalma kedah analitis sareng pangaweruh lengkep dina élmu, diantarana kimia, biologi sareng fisiologi. Maka perluna ngantunkeun twistings anu ku urang resep disebut métafisika. Éta istilah kedah nangtung pikeun sistem pamikiran salaku akurat sareng tiasa diandelkeun salaku matématika. Dilengkepan sistem sapertos kitu sareng fakta-hal ilmiah, maka urang teras bakal ngagaduhan psikologi anu leres, sains jiwa. Nalika manusa hoyong éta anjeunna bakal kéngingkeun.

HW Percival