The Word Yayasan

THE

WORD

Désémber, 1915.


Copyright, 1915, ku HW PERCIVAL.

Moments sareng rerencangan.

 

Naon anu jadi sabab leungitna ingetan?

Kaleungitan mémori mangrupikeun hasil tina fisik atanapi psikis atanapi sabab méntal. Nyababkeun fisik langsung kaleungitan ingetan mangrupikeun karusuhan dina puseur saraf dina uteuk, nyegah panca indra tina fungsi ngagentos saraf masing-masing. Pikeun ngagambarkeun: Upami aya cacat pasti saraf optik sareng pusat visual sareng thalami optik, sahingga nyababkeun ieu dibuang ku silaturahmi anu béda-béda "raos paningali" atanapi mahluk anu katingali, maka ieu teu tiasa nangkep atanapi teu nganggo saluran fisikna pikeun ngahasilkeun deui pikeun obyék obyék anu paribasa kana akal. Upami ramifikasi saraf auditory sareng saraf-sentral parantos kapangaruhan, maka "akal sehat" teu tiasa dioperasi ieu, ku kituna teu tiasa ngulang kana pikiran sora fisik atanapi nami obyék atanapi pamandangan anu raos paningalan gagal pikeun ngahasilkeun deui, sareng janten janten leungiteun ingetan paningalan, sareng ingetan sora disababkeun fisik. Ieu bakal ngagambarkeun leungitna mémori rasa sareng mémori bau, ku sabab fisik. Tekanan dina saraf-pusat, niup dina sirah, gegeretan ngadadak kusabab ragrag, sirkulasi anu gangguan, kagok saraf tina kajadian anu teu kaduga, bakal janten sabab langsung leungitna émosi fisik.

Upami halangan fisik atanapi cacad saraf di pusatna parantos dikaluarkeun atanapi diperyogikeun, ngan ukur aya kaleungitan ingetan fisik. Upami ngaleupaskeun atanapi ngalereskeun mustahil, maka rugi permanén.

Memori disimpen henteu ku naon waé bagian tina organisme fisik, atanapi ku organisme fisik sacara gembleng. Tujuh pesenan memori: paningalian-mémori, pangémutan sora, rasa-mémori, pangémutan-bau, ngarampa atanapi pangémutan-émosi, pangémutan moral, "Kuring" atanapi mémori jati-disebutkeun dina "Moments with Friends," dina Nopémber, 1915, ngaluarkeun-Memoékkeun-mémori sacara lengkep sareng anu didieu namina namina-mémori. Masing-masing tina kenangan-kenangan sareng sadaya tujuh kenangan dikelompokeun teras damel babarengan ngawangun memori-kapribadian. Memori kapribadian gaduh dua sisi atanapi aspék: sisi fisik sareng sisi psikis. Sisi fisik kapribadian-ingetan parantos aya hubunganana sareng awak fisik sareng jasmani, tapi rarasaan sareng mémori ieu aya dina panca psikis sareng henteu dina awak fisik atanapi dina organ-organ rasa. Memori-kapamilimina dimimitian nalika unsur manusa, manusa, ngatur pikeun nyaluyukeun sareng koordinasi dua atanapi langkung tina indra-inderana ku organ-organ-organ na awakna masing-masing sareng janten fokus kana sababaraha obyék fisik. Tangtosna, akal "Kuring" kedah janten salah sahiji pancaindera dikelompokeun sareng difokuskeun sareng hiji atanapi langkung pancaindera anu focussed sareng fungsina ngalangkungan organ-organ na akal. Memori anu munggaran yén hiji jalma aya dina dunya fisik nyaéta nalika na "I" rasa kapribadianna kagum sarta direncanakeun sareng hiji atanapi sababaraha panca indra na anu sanés, bari aranjeunna difokuskeun sababaraha hal fisik atanapi kajantenan. Orok atawa murangkalih tiasa ningali barang sareng ngadangu geuning anu sateuacanna "I" raosna na janten rancag ku ningali sareng nguping. Dina mangsa éta waktos éta ngan ukur sato. Henteu dugi orok tiasa mikir atanapi ngaraos atanapi ngucapkeun "I" aya hubunganana sareng ningali atanapi dédéngéan atanapi raos sanésna, naha wujudna manusa atanapi ingetan kapribadian. Sisi fisik kapribadian-émosi ditungtungan ku maotna awak jasmani, dina waktos éta unsur manusa kalayan panca indra mundur tina cangkangna, awak jasmani, sareng dipotong ti organ sareng pusat saraf.

Sisi psikologi kapribadian-mémori kedah dimimitian kabeneran atanapi sateuacan awal mémori kapribadian. Maka rasa "Kuring" bakal ngahudangkeun sareng bakal ngahubungkeun diri salaku wujud sareng hiji atanapi langkung tina panca jiwa, sapertos clairvoyance atanapi clairaudience, sareng ieu bakal aya hubunganana sareng hubunganana sareng jasmani akal yén dunya psikis sareng dunya fisik badé disaluyukeun sareng aya hubunganana sareng awak fisik sareng organ-organ na. Tapi panyesuaian psikis ieu kalayan sisi fisik kapribadian-mémori henteu dilakukeun, sareng paningal psikis henteu biasana dibuka sacara alami di manusa. Rasa pangeling-eling psikik biasana aya hubunganana sareng organ-organ fisik sareng benda-benda fisik tina akal yén manusa biasana henteu tiasa ngabédakeun atanapi gaduh émosi ayana sajaba tina awak fisikna.

Upami sisi psikis kapribadian-mémori dihurungkeun arah barang-barang fisik, kapribadian psikis bakal dipeureunkeun saatos saatos mayitna awak fisik, sareng kahirupan sareng perbuatan kapribadian bakal réngsé sareng dibasmi. Acara sapertos kieu bakal sapertos kosong atanapi blot atanapi parut dilakukeun dina pikiran anu dihubungkeun sareng kapribadian éta. Nalika indra dibalikkeun ka arah pamikiran anu idéal, sapertos kaseueuran umat manusa, pendidikan sareng pamutahiran panca indra ku ngeusian aranjeunna kalayan matéri idéal dina puisi, atanapi musik, atanapi lukisan, atanapi patung, atanapi ngudag idéologi profésional. , teras indra ngingetkeun diri masing-masing dina pikiran, sareng pikiran ngalangkungan, saluareun pupusna, ingetan ti jalma kana paningal idéal anu pikasieuneun éta. Kapribadian anu pegat saatos maot, sareng kenangan tinangtu ngeunaan kapribadian anu nyambungkeun sareng barang-barang fisik sareng hal-hal dina kahirupan éta dirusak ku jalan ngarobih panca indra anu nyiptakeun kapribadian éta. Dimana, kumaha ogé, paningal psikis kapribadian éta prihatin sareng masalah anu cocog dina pikiran, aya anu dipikiran ku pikiran. Nalika pikiran geus ngawangun éta kapribadian anyar anu diwangun ku pancaindera énggal, kenangan kapribadian anu kapungkur di bawa ku pikiran salaku kesan bakal, ngingetkeun pancaindera sareng bantosan pangwangunan aranjeunna sapanjang subjek anu aranjeunna gaduh. jaman baheula prihatin.

Kaleungitan memori tina kahirupan jaman baheula sareng kahirupan prior disababkeun ku leungitna kapribadian anu terakhir sareng prior. Saperti umat manusa teu ngagaduhan mémori sanés tina tujuh pesenan ti mémori kapribadian, hiji jalma teu tiasa terang atanapi émut ka diri nyalira tina panca kapribadian, atanapi henteu tina objék anu aya hubunganana sareng kapribadian éta. Anjeunna leungiteun ingetan kahirupan anu saatos kusabab panca indra hiji kapribadian anu dibébaskeun sareng dirobih ku maot, sareng teu aya anu tinggalkeun pikeun ngahasilkeun deui salaku kenangan rasa dina kahirupan hareup, hal-hal anu kapribadian prihatin.

Sebagian sepuh atanapi leungitna ingetan tina hal-hal anu dihubungkeun sareng kahirupan ieu disababkeun kusabab kebejatan atanapi leungitna alat anu permanén ngalangkungan mémori anu dianggo, atanapi pikeun kacilakaan atanapi leungitna élemen anu ngahasilkeun mémori. Leungitna paningal atanapi pamirsa tiasa disababkeun kusabab panyabab fisik, sapertos luka anu ditanggung dina panon atanapi ceuli. Nanging upami mahluk anu disebat tetempoan atanapi mahluk anu disebat sora tetep teu kajaga, sareng tatu kana organ éta diperyogikeun, maka paningali sareng pangrungu bakal disimpen deui. Nanging upami makhluk ieu kacilakaan, aranjeunna bakal aya ngan ukur leungitna panempo atanapi pendengaran, saimbang kana tatu, tapi makhluk ieu moal tiasa baranahan salaku kenangan tempat pamandangan sareng sora anu biasa aranjeunna teu wawuh.

Kaleungitan ingetan, nalika henteu kusabab sabab fisik, disababkeun ku nyiksa panca indra atanapi ku henteu kakontrol sareng atikan indra, atanapi ku teu nganggo élmu unsur, balukar tina umur, atanapi ku akal pikiran museur ka subyek pamikiran tanpa hal pikeun kaayaan ayeuna.

Indulgénsi langkung ti fungsi kelamin ngamajukeun tatu dina anu disebat payuneun; sareng darajat tatu diresmikeun nangtukeun darajat leungitna sawaréh atanapi leungitna panémutan-ingetan. Ngaleungitkeun panggunaan kecap sareng hubungan sora nyegah pertumbuhan sareng kamekaran anu disebat salaku akal pandang sareng nyababkeun éta teu tiasa nyaruakeun deui salaku kenangan sora-sora anu geteran anu katampi. Nyiksa palate atanapi ngalalaworakeun kana ngokolakeun palate, ngaleungitkeun rasa anu disebat rasa sareng nyababkeun ngabédakeun raos sareng baranahan rasa. Palate disalahgunakeun ku alkohol sareng stimulan kasar anu sanés, sareng ku tuang anu berlebihan tanpa nengetan kana tinangtu kana rasa dina dahareun. Leungitna pangertian tiasa nyababkeun tina irregularities dina polah paningal sareng sora sareng rasa raos, ku nyaput beuteung sareng peujit langkung ti anu tiasa dicerna, atanapi ku ngalebetkeun naon anu aranjeunna henteu tiasa dicerna. Naon anu disebut bau téh dina kapribadian mangrupakeun unsur dasar, mahluk sacara magnetik tina hubungan séksual. Irregularities of action, merugikeun kana panca indera anu sanés, tiasa ngolotan sareng ngalungkeun fokus tina rasa-bau, atanapi ngarobihkeun éta sarta henteu sanggup ngadaptar atanapi ngahasilkeun deui épékasi tina hiji obyék; jeung, senak atanapi dahar anu leres tiasa stagnate atanapi henteu teratur sareng nyababkeun kaleungitan ingetan bau.

Sapertos anu nyababkeun leungitna tinangtu-ngémutan tinangtu. Aya kekurangan memori anu henteu leres ingetan ingetan, sanajan éta sering disebut. Hiji jalma nuju mésér artikel tangtu, nanging nalika sumping di toko anjeunna henteu tiasa émut naon anu anjeunna mésér. Jalma anu sanés teu tiasa émut bagian tina pesen, atanapi naon anu anjeunna badé sumping, atanapi naon anu dipilari, atanapi dimana anjeunna nyimpen hal-hal. Anu séjén mopohokeun nami jalma, tempat, atanapi hal. Sababaraha mopohokeun nomer anu aya di imah atanapi jalan anu tempatna cicing. Sababaraha henteu tiasa émut naon anu nyarios atanapi dilakukeun kamari atanapi saminggu sateuacanna, sanaos aranjeunna tiasa ngajelaskeun kajentosan anu kajantenan dina budak leutik. Sering cacad memori anu sapertos kitu mangrupikeun tanda-tanda anu ngalucurkeun atanapi ngaleungitkeun panca indra ku umur maju; tapi bahkan sateuacanna tina umur énggalna disababkeun kusabab henteu kakawasaan indra ku kontrol pikiran, sareng henteu ngalatih pancaindera pikeun janten menteri anu leres. "Memori goréng," teu hilap, "" absen-dipikiran, "mangrupikeun hasil tina kagagalan saurang pikeun ngontrol pikiran yén pikiran bisa ngontrol panca indra. Nyababkeun sanésna tina cacad ingetan nyaéta usaha, kéngingkeun, sareng trifel, anu ngalibetkeun pikiran sareng diidinan ku balaréa atanapi ngalaksanakeun naon anu dimaksudkeun pikeun dilakukeun. Kitu deui, nalika pikiran mangrupikeun hal-hal tina pamikiran henteu aya hubunganana sareng kaayaan ayeuna atanapi panca indra, panca indra bakal ngumbara ka barang-barang alamna, sedengkeun pikiran dina aktipitas sorangan. Teras kieu bolos-eling, hilap.

Gagalna diinget téh sababna utamina teu masihan perhatian anu diperyogikeun naon anu dipikahoyong pikeun émut, sareng henteu ngajantenkeun tatanan, sareng henteu ngecas kakuatan anu cekap anu kedah diinget.

 

 

Naon anu jadi sabab salah poho ngaran sorangan atanapi dimana manehna hirup, sanajan memori na bisa jadi teu jadi impaired dina ngahormat séjén?

Henteu nginget-nginget namina sareng dimana urang hirup, disababkeun kusabab ngalungkeun rasa “Kuring” sareng paningal sareng panca sora teu tiasa kaluar. Nalika rasa "Kuring" dipareuman atanapi dipotong ti indra-indera anu sanés dina mémori kapribadian, sareng indra anu sanés aya hubungan anu leres, kapribadian bakal bertindak tanpa gaduh identitas — nyaéta, nyayogikeun henteu obsés atanapi dipilampah ku sababaraha éntitas séjén. Anu gaduh pangalaman sapertos kitu tiasa mikawanoh tempat-tempat sareng ngobrol ngeunaan hal biasa anu henteu peryogi idéntifikasi hubungan dirina. Tapi anjeunna bakal ngarasa kosong, kosong, leungit, saolah-olah néang hal anu anjeunna terang sareng poho. Dina hubungan ieu hiji moal gaduh rasa tanggung jawab dawam. Anjeunna badé polah, tapi sanés tina rasa kawajiban. Anjeunna bakal tuang nalika lapar, nginum nalika haus, sareng bobo nalika kesel, siga sato sapertos, nalika didorong ku naluri alam. Kaayaan ieu disababkeun ku halangan uteuk, dina salah sahiji ventrikel, atanapi gangguan sareng awak pituitari. Upami kitu, rasa "Kuring" bakal disimpen deui nalika halangan dipiceun. Maka rasa "I" bakal nyabak deui sareng museurkeun kana panca sanésna, sareng éta jalma bakal langsung émut namina, sareng ngenalkeun tempat na di bumi.

HW Percival