The Word Yayasan

THE

WORD

OKTOBER, 1915.


Copyright, 1915, ku HW PERCIVAL.

Moments sareng rerencangan.

 

Kumaha éta nu masalah nu geus baffled sagala usaha sarta sigana teu mungkin leyuran salila bangun jam kudu direngsekeun salila saré atawa langsung dina bangun?

Pikeun ngajawab masalah, kamar pamikiran otak kudu teu katutup. Nalika aya gangguan atanapi halangan dina kamar pamikiran otak, prosés ngarengsekeun masalah naon waé anu dirawat atanapi dihalang. Pas gangguan sareng halangan ngiles, masalahna direngsekeun.

Pikiran sareng uteuk mangrupikeun faktor dina ngadamel masalah, sareng padamelan mangrupikeun prosés mental. Masalahna tiasa museurkeun hasil fisik, sakumaha bahan naon anu kedah dianggo sareng metode konstruksi naon anu diiluan dina ngawangun jambatan supados éta paling saeutik beurat sareng kakuatan pangsaéna; atawa masalah panginten tina hiji subjek anu abstrak, sapertos, kumaha pamikiran dibédakeun sareng kumaha hubunganana sareng pangaweruh?

Masalah fisik digarap ku akal; tapi dina mikirkeun ukuran, warna, beurat, panca indra disebut kana muter sareng ngabantosan pikiran dina ngarengsekeun masalah. Solusi tina hiji masalah atanapi bagian tina masalah anu henteu fisik mangrupikeun prosés mental anu pancaindera henteu prihatin sareng dimana tindakan panca indra bakal ngaganggu atanapi nyegah pikiran pikeun ngarengsekeun masalah. Otak mangrupikeun pasamoan pikiran sareng panca indra, sareng dina masalah anu nyababkeun hasil fisik atanapi sensalna hasil dina pikiran otak. Tapi nalika pikiran nuju damel di masalah-masalah matuh abstrak, panca indra henteu prihatin; kitu, objék-dunya di luar dunya dibayangkeun ngaliwatan indra kana kamar pamikiran otak sareng teu aya anu ngaganggu atanapi ngalang-alangi dina tempatna. Pas akal tiasa nyandak fakultas-na pikeun nanggung masalah anu saimbang, gangguan luar atanapi pikiran anu henteu prihatin dikaluarkeun tina kamar pamikiran otak, sareng solusi pikeun masalah éta sakaligus katingal.

Dina waktuna waktuna panca indera dibuka, sareng tempat-tempatna anu teu nyimpang sareng sora sareng kesan ti jabaning dunya buru-buru sacara henteu langsung ka kamar pamikiran dina uteuk sareng ngaganggu pagawéan batin. Nalika indra ditutup ka dunya luar, nalika aranjeunna nuju bobo, pikiran langkung teu kahalangan dina padamelan na. Tapi teras kulem biasana ngiringan pikiran tina panca indra na biasana nyegah pikiran tina ngauihkeun deui pangaweruh anu parantos dilakukeun bari teu waspada ku panca indera. Nalika pikiran henteu ngantepkeun masalah, masalah éta dilaksanakeun upami éta nyésakeun panca indra salami bobo, sareng solusi na dibawa deui sareng panca ati dina waktuna.

Anu salah dina bobo parantos atos ngabéréskeun masalah anu anjeunna henteu tiasa méréskeun dina kaayaan hudang hartosna pikirna parantos ngalarapkeun sare anu teu tiasa dilakukeun bari ngahudangkeun. Upami anjeunna ngimpi jawabanana, hikmah éta, tangtosna, janten objék anu pikasieuneun. Dina hal éta, pikiran, teu kedah ngantepkeun masalah, parantos ngalaksanakeun idiran prosés pamikiran anu matak prihatin bari ngahudangkeun; prosés pertimbangan ngan ukur ngalih ti panca indra anu luar ka itungan batin. Upami subjekna henteu prihatin kana objék anu nyababkeun, jawaban na moal impian, sanaos dina bobo jawabanna tiasa sumping langsung. Nanging, éta henteu biasa pikeun ngajawab masalah anu rék dikimpi atanapi dugi nalika bobo.

Jawaban pikeun masalah sigana sigana sumping nalika bobo, tapi jawaban biasana datang dina waktosna nalika pikiran deui ngahubungan deui sareng panca ati, atanapi sanés waktuna bangun. Jawaban masalah-masalah anu teu abstrak teu tiasa diimpi, sabab pancaindera dianggo dina impian sareng panca indra bakal ngaganggu atanapi nyegah pamikiran anu abstrak. Upami pikiran dina bobo sareng henteu ngimpina soléskeun masalah, sareng jawabanna dipikanyaho nalika lalaki kasebut hudang, maka pikiran sigana hudang langsung pas jawaban anu parantos diangkat ku éta.

Pikiran henteu reureuh di bobo, sanaos henteu ngimpi atanapi nginget kagiatan méntal. Nanging kagiatan tina pikiran dina bobo, sareng nalika henteu impian, biasana henteu tiasa disebat dina kaayaan bangun, sabab teu aya jembatan anu diwangun antara nagara-nagara pikiran sareng nagara-nagara bangun atawa impian impian; can saurang ogé kéngingkeun hasil tina kagiatan ieu dina bentuk dorongan tindakan dina kaayaan bangun. Jambatan samentara antara nagara méntal sareng pikasieuneun kabentuk ku hiji anu nyéépkeun bobo dina masalah anu dipikabutuh bari pikir ngahudangkeun. Upami anjeunna parantos ngalaksanakeun cekap na dina usahana pikeun mumpuni ngalereskeun masalah nalika ngahudangkeun, upaya na bakal terus sare, sareng sare bakal dijambatan sareng anjeunna bakal hudang sareng sadar kana solusina, upami anjeunna parantos ngahontal éta salami bobo.

HW Percival