The Word Yayasan

THE

WORD

Séptémber, 1915.


Copyright, 1915, ku HW PERCIVAL.

Moments sareng rerencangan.

 

Naon anu ngadorong urang pikeun ngajantenkeun pendapat urang. Sejauh mana anu diidinan pikeun nentang opini urang ka batur?

Pendapat mangrupikeun hasil tina pamikiran. Pendapat nyaéta pandangan anu diayakeun antara kapercayaan ngan ukur pangaweruh ngeunaan subjek atanapi hal. Hiji anu gaduh pendapat ngeunaan hiji hal, dibédakeun ti anu gaduh pangaweruh atanapi ngan ukur kapercayaan ngeunaan masalah éta. Hiji gaduh pendapat kusabab anjeunna parantos mikir ngeunaan subjek. Pendapatna tiasa leres atanapi salah. Naha éta leres atanapi henteu bakal gumantung kana enggon sareng metode penalaran, Upami pertimbangan-Na nyaéta tanpa prasangka, pamanggih na biasana bakal leres, sareng, sanaos anjeunna ngamimitian sareng enggonna salah, anjeunna bakal ngabuktikeun aranjeunna salah dina kursus tina pertimbangan-Na. Upami kitu, anjeunna ngijinkeun prasangka ngaganggu pertimbanganana, atanapi ngadasarkeun enggonna dina prasangka, pendapat anu anjeunna ngabentuk biasana bakal lepat.

Pamadegan anu didamel ku manusa ngawakilan bebeneran kanggo anjeunna. Anjeunna tiasa salah, tapi anjeunna percanten ka aranjeunna leres. Dina henteuna kanyaho, lalaki bakal nangtung atawa ngarontok ku pamanggih na. Nalika pamendak-Na ngeunaan masalah agama atanapi sababaraha anu idéal, anjeunna yakin yén anjeunna kedah ngadeg pikeun aranjeunna sareng karasa dorongan pikeun nyandak batur nyandak pendapat na. Satuluyna datang ogé anjeunna.

Anu ngadorong urang pikeun ngajantenkeun pendapat urang mangrupikeun iman atanapi ilmu anu aya dina pendapat urang. Urang ogé tiasa didesek ku kersaning batur sanés manfaatkeun tina anu kami mertimbangkeun saé. Upami ka pangaweruh dasar hiji jalma sareng kénging-kénging kahadéan tambahkeun pertimbangan pribadi, upaya pikeun ngarobih batur ka opini sorangan nyababkeun panatisisme, sareng, sanés saé, cilaka bakal dilakukeun. Alesan sareng muhibah kedah janten pituduh kami dina ngadamel pendapat urang. Alesan sareng bageur-ngamungkinkeun urang pikeun nampilkeun pendapat urang dina argumen, tapi nyaram urang coba pikeun ngalaksanakeun batur pikeun nampi aranjeunna. Alesan sareng bageur-bakal nyaram urang pikeun maksa yén batur kedah nampi sareng dirobih kana pamanggih urang, sareng aranjeunna ngajantenkeun urang kuat sareng jujur ​​dina ngadukung naon anu urang pikirkeun.

HW Percival