The Word Yayasan

THE

WORD

OGOS, 1915.


Copyright, 1915, ku HW PERCIVAL.

Moments sareng rerencangan.

 

Naon cara alus pikeun nyambungkeun nagara bagean bangun na ngimpi jadi yén teu aya interval salila sleeper nyaeta pingsan?

Subjek panalungtikan ieu mangrupikeun hiji anu biasana henteu dianggap. Jalma anu parantos nganggap éta umumna panginten henteu pantes bari. Tapi poko penting. Sanaos sela teu sadar antara bangun sareng impian teu tiasa dileungitkeun salami manusa moal aya anu leuwih ti manusa, éta tiasa disingget pisan. Dina kaayaan hudang saurang manusa sadar kana perkawis anjeunna, sareng dina cara anu tangtu anjeunna sadar dirina. Dina kaayaan impian anjeunna sadar dina cara anu béda.

Lalaki nyata mangrupikeun prinsip sadar, cahaya sadar kana awak. Anjeunna, sakumaha prinsip sadar, kontak dina kaayaan hudang awak pituitari, anu kelenjar dipasang dina tangkorak. Di alam awak pituitari berkomunikasi ka anjeunna ngeunaan katerangan anu henteu dilaksanakeun dina awak, sapertos pernapasan, nyerna, nyerep, sareng hasil operasi ieu sapertos pikaresepeun atanapi ngilu saraf. Panca indra, ku cara ngagem saraf, janten prinsip sadar kana hal-hal di dunya. Alam ngalakukeun prinsip sadar ieu ti jero sareng luar. Salila kaayaan hudang, ti jero ka kaayaan awak manusa; tina tanpa sakumaha kana objék tina persépsi akal di dunya. Alam ngajantenkeun anjeunna ngaliwatan sistem saraf simpatik, stasiun rekaman anu, dina uteuk, mangrupikeun awak pituitari. Hiji manusa gaduh nahan awakna ngaliwatan sistem saraf pusat, pusat pamaréntahan anu ogé awak pituitari. Janten prinsip sadar kana hubungan sareng alam ngaliwatan awak pituitari, sareng diréaksikeun alam sareng gaduh kaitan kana awak ngalangkungan badan pituitari anu sami.

Awak pituitari nyaéta jok sareng pusat anu mana prinsip sadar sadar tayangan ti alam sareng ti mana prinsip sadar sadar, tindakan sareng tindakan ngalawan alam ku cara nganggo sistem saraf pusat. Lampu kontak dina kaayaan hudang dina awak hipofisis ngaganggu sareng ngalang-alangkeun fungsi henteu rela sareng alami awak. Éta lampu kedip-kedip dina awak pituitari nempatkeun galur dina operasi alami awak, sareng nyegah kakuatan kahirupan pikeun ngalereskeun jaringan sareng organ sareng mesin awak, sareng teras tetep dina séhat. Lampu kilat ngiringan sakumna awak dina tegangan, sareng upami ditegangan terasna maot maot bakal ngiringan, sabab teu aya kakuatan hirup anu tiasa asup bari awak di tegangan dina kaayaan pangaruh suluh ieu. Pikeun ngajaga awak anjeun kamana perluna awak dianggotaan nalika henteu ngahalangan, sareng iraha tiasa ngaso sareng ngambalan deui. Kusabab ieu mangrupikeun periode naon anu disebut bobo anu disiapkeun pikeun awak. Saré masihan kaayaan pikeun awak dimana gaya hirup tiasa ngalebetkeun, ngalereskeun, sareng ngalaksanakeunana. Saré dimungkinkeun nalika terang tina prinsip sadar lirénna pareum dina awak hipofisis.

Prinsip sadar mangrupikeun bagian tina pikiran; nya éta bagian tina pikiran anu ngahubungan awak. Hubunganna dilakukeun ngaliwatan sistem saraf pusat sareng diatur ngaliwatan awak pituitari. Waking mangrupikeun kaayaan tina hubungan anu aya antara sistem saraf pusat sareng sistem saraf simpatik ku cara pusat umum, awak pituitari. Salami prinsip sadar ngaleungitna kana awak pituitary manusa mah hudang-hudang, sadar dunya. Salami tayangan dipasihkeun kana prinsip sadar kana sistem saraf simpatik, prinsip sadar sadar sumunarna dina awak pituitari sahingga nyegat sadayana awak fisik. Nalika awak teuing sayah tina kacapean sareng leungit tina kakuatan pentingna, éta henteu tiasa nampi tanggapan ti alam sahingga teu tiasa ngirimkeun aranjeunna ka awak pituitari, sanaos pikiran bakal aya anu nampi. Éta mangrupikeun kasus dimana awakna capé tapi akalna teu hudang. Fase anu sanés nyaéta nyaéta dimana pikiran sorangan teu peduli kana tayangan anu katampi tina alam sareng parantos siap mundur. Dina dua kasus bobo bakal nyababkeun.

Bobo bobo nalika saklar nyambungkeun dua sét saraf dina awak pituitari dihurungkeun supados konéksi éta dirusak.

Saatos sambungan aya rusak prinsip sadar kana kaayaan impian, atanapi dina kaayaan dimana henteu mémori dipikagaduh. Impian kajantenan nalika prinsip sadar sadar, sakumaha biasana, kana saraf indra, anu nyambungkeun sareng uteuk. Upami prinsip sadar henteu kaliparan kana saraf ieu teu aya impian.

Salila waktu hudang prinsip sadar kana intermittent, sentuhan siga flash sareng awak hipofisis. Hubungan siga lampu kilat ieu mangrupikeun naon anu disebut jalma eling, tapi nyatana henteu sadar. Nanging, sajauh mana waé, sareng sanés yén éta sadayana yén manusa dina kaayaan dirina ayeuna tiasa terang dirina, hayu waé, demi kabisanan, tiasa disebat eling. Éta mangrupikeun dadasar dina anjeunna nangtung dina kaayaan naék. Anjeunna boro henteu sadar atanapi sadar naon lamun dunya luar henteu ngalakukeun anjeunna sareng ngadukkeun anjeunna. Nalika anjeunna diaduk ku sipat anjeunna sadar dina sagala rupa cara, sareng total sadaya sensasi pikaresepeun atanapi nyeri nyaéta naon anu anjeunna namina nyalira. Sésana tina total tayangan anu dipasihan ku alam anu ku dirina salaku dirina. Tapi éta henteu dirina. Ieu totalitas kesan nyegah anjeunna teu terang kumaha atanapi saha anjeunna. Salaku anjeunna henteu terang saha anjeunna, pernyataan ieu sanés bakal masihan seueur inpormasi pikeun rata-rata manusa, tetep bakal aya nilai upami hartosna direalisasikeun.

Di dinya, sakumaha manusa bobo, waktu anu poék antara sadar dina kaayaan bangun sareng sadar dina kaayaan impian. Mangsa poék ieu, dimana manusa teu sadar, disababkeun ku istirahat dina hubungan nalika saklar pareum dipareuman sareng cahaya tina prinsip sadar teu aya deui murubkeun ka badan pituitari.

Saurang lalaki anu teu sadar nanaon salain ti kesan anu katampi ku panca indra dina kaayaan hudang atanapi kaayaan ngalamun, tangtosna, teu sadar dirina, sakumaha anu disebut, nalika henteu aya rasa raos katampi, boh dina hudang atanapi dina ngalamun. Cahaya sadar kudu sadar sorangan da eta panca ati dina hudang atanapi ngalamun, supados manusa janten sadar. Upami lampu teu sadar kana kaayaan dirina sareng kaayaan anu béda-béda tibatan anu disebatna dina nagara-nagara anu bangun sareng impian, maka éta moal ngagaduhan kaayaan sadar anu teu kahadéan antara dua nagara éta. Sanaos manusa henteu tiasa terus-terusan sadar, anjeunna tiasa waé sasarengan dina waktos anjeunna henteu sadar, ku kituna sigana anjeunna teu aya istirahat.

Sateuacan jawaban kana patarosan tiasa kahartos ayana ayana kanyataan ieu kedah dipangartos, sanaos kanyataanna nyatana henteu kalaksanakeun. Nalika kanyataan ieu kahartos, hiji anu hoyong sadar dina waktos poék antara waktuna sareng kaayaan impian bakal ngartos yén kaayaan sadar ieu henteu cicing didieu dina waktos anu dipendam, kecuali éta kaayaan sadar sadar nalika waking sareng nagara ngalamun; dina basa sanésna, yén lalaki kedah janten langkung ti hiji lalaki anu sadar kana naon anu anjeunna nyebat dirina, tapi anu kanyataanana ngan ukur residuum tina sajumlah jumlah kesan anu pancaindera dina lampu sadar tina pikiran. Anjeunna kedah sadar yén anjeunna mangrupikeun cahaya sadar tina pikiran, sakumaha anu béda ti panenjo ngeunaan hal-hal anu terang dihurungkeun.

HW Percival