The Word Yayasan

THE

WORD

OKTOBER, 1913.


Copyright, 1913, ku HW PERCIVAL.

Moments sareng rerencangan.

 

What is the rationale sahiji doktrin panebusan, sarta kumaha tiasa eta jadi reconciled kalawan hukum karma?

Upami panebusan dicandak sacara harfiah, sareng anu nyababkeun saurna parantos ngajadikeun panebusan anu dipikabutuh kedah dianggap sacara harfiah, teu aya penjelasan rasional pikeun ajaran ieu; teu aya penjelasan tiasa rasional. Doktrin na teu rasional. Sababaraha hal dina sajarah janten nyamuk dina kaayaan jahat, janten biadab dina pengobatan, janten ngerakeun akal sareng idéal kaadilan, salaku doktrin panebusan. Doktrinna nyaéta:

Nu hiji-hijina Allah, eksistensina sadaya waktos, nyiptakeun langit sareng bumi sareng sadaya hal. Allah nyiptakeun manusa dina polos sareng teu jahil, teras nempatkeun anjeunna di kebon nikmat anu digoda; sareng Gusti nyiptakeun paneratna; sareng Gusti nyarios ka manusa yén lamun anjeunna ngagoda kana godaan anjeunna pasti bakal maot; sareng Gusti nyiptakeun istri pikeun Adam sareng aranjeunna tuang buah anu dewa pikeun ngahakan aranjeunna tuang, margi aranjeunna yakin éta kadaharan anu saé sareng bakal ngajantenkeun aranjeunna bijaksana. Teras Allah kutuk bumi, sareng ngutuk Adam sareng Hawa sareng ngusir aranjeunna ka luar kebon, sareng ngutuk anak-anak anu aranjeunna kedah bawa kaluar. Sareng hiji kutukan kasedih sareng sangsara sareng maot kana sadaya umat manusa hareup kusabab dahar Adam sareng Hawa ti buah anu dilarang ku Gusti. Allah moal tiasa atanapi henteu bakal ngaleungitkeun kutukan-na dugi, saurna, "anjeunna masrahkeun putrana ngan ukur hiji," Yesus, salaku korban getih pikeun ngaluarkeun kutukan kasebut. Allah nampi Yesus salaku panebusan pikeun ngalakukeun kasalahanana umat manusa dina kaayaan yén "saha wae anu iman ka Anjeunna henteu tiwas," sareng kalayan jangji yén ku kapercayaan kitu "aranjeunna bakal ngagaduhan kahirupan anu langgeng." Kusabab laknat Allah, unggal jiwa anu didamel anjeunna pikeun unggal awak anu lahir ka alam dunya ieu kiamat, sareng unggal jiwa anu didamel anjeunna ditakdirkan, sangsara di dunya; sareng, saatos pupusna awak jiwa ka ditakdirkan ka naraka, dimana éta moal tiasa maot, tapi kedah sangsara panyiksaan tanpa tungtung, kecuali jiwa éta sateuacan maot percaya ka dirina janten dosa, sareng percaya yén Yesus sumping pikeun nyalametkeun tina dosa-dosa na ; yén getih anu disarioskeun ku Yesus parantos héd kana salib nyaéta harga anu ditampi Gusti tina hiji-hijina putra, sakumaha panebusan pikeun dosa sareng panebusan jiwa, teras jiwa bakal diakui saatos maot ka sawarga.

Pikeun jalma-jalma anu diasuh dina pangaruh gaya kolot anu saé, sareng khususna upami aranjeunna henteu wawuh sareng hukum alam, kaasihna sareng pernyataan ieu bakal salve tina kaéndangan aranjeunna sareng nyegah aranjeunna katingalina anéh. Nalika ditaliti dina alesan anu jelas, aranjeunna katingali dina kaburuan anu teu katingali, sareng henteu sadayana kahuruan naraka anu kaancam tiasa nyegah anu ngajantenkeun ningali tina doktrin sapertos kitu. Tapi jalma anu nguciwakeun ajaran teu kudu nyalahkeun ka Allah. Gusti henteu tanggung jawab kana piwulang.

Doktrin panebusan sacara harfiah henteu tiasa dirésponasi sareng hukum karma, sabab teras panebusan pasti mangrupikeun salah sahiji peristiwa anu paling adil sareng teu munasabah anu kacatet, sedengkeun karma mangrupikeun hukum kaadilan. Upami panebusan mangrupikeun kalakuan kaadilan ketuhanan, maka kaadilan ketuhanan bakal janten kasejahnatan sareng langkung kaadilan tibatan salah sahiji perbuatan anu fana. Dimana aya bapa anu bakal masihan putrana ngan dikaniaya sareng disalib, dibunuh, ku seueur manikin anu dilakukeun ku nyalira, sareng anu, kusabab teu terang kumaha ngajantenkeun aranjeunna laksanakeun sareng karesepna, parantos ngucapkeunana kutukan karusakan dina aranjeunna; teras parantos tobat dirina tina laknatna sareng sapuk sareng ngahampura aranjeunna upami aranjeunna bakal yakin yén anjeunna parantos dimaénkeun aranjeunna, sareng yén maotna sareng ngucurkeun getih putrana parantos nyungkeun tina éta perbuatan-perbuatan na.

Henteu mustahil kanggo mikirkeun kagiatan sapertos kitu ilahi. Teu aya anu percanten janten manusa. Saha anu dipikacinta maén adil sareng kaadilan bakal karunya ka si manikin, ngarasa simpati sareng silaturahim pikeun putra, sareng nungtut hukuman ka bapa. Anu mikacinta kaadilan bakal ngala-ngira kana anggapan yén manikin kedah ngahampura panyiptana. Anjeunna bakal nungtut yén panyipta kedah kéngingkeun pangampura aranjeunna pikeun ngajantenkeun manikin, sareng bakal negeskeun yén panyipta kedah meungpeuk sareng ngabenerkeun seueur blunders-na anu ngajantenkeun sagala kasalahan anu dilakukeun; yen anjeunna kedah ngaleungitkeun sadaya duka sareng sangsara anjeunna parantos didamel ka dunya sareng dimana anjeunna ngaku ngagaduhan pra-pengetahuan, atanapi sanés, yén anjeunna kedah ngalaksanakeun manikin-na, henteu ngan ukur kakuatan nalar pikeun ditaroskeun kaadilan kaadilan-na, tapi kalayan intelijen cekap pikeun nyandak aranjeunna kaadilan dina naon anu parantos dilakukeun, ku kituna aranjeunna tiasa nyandak tempatna di dunya sareng teras milih kalayan padamelan anu ditugaskeun ka aranjeunna, sanés janten budak. sawaréh anu katingalina mikaresep méwah anu teu katémbong sareng kenikmatan, kalungguhan sareng kaunggulan anu kakayaan sareng pembiayaan tiasa masihan, sedengkeun anu sanésna didorong ngaliwat hirup ku rasa lapar, kanalangsaan, penderita sareng panyakit.

Di sisi sanésna, teu aya egotisme atanapi budaya anu cekap pikeun hiji jalma ngomong: lalaki nyaéta produksi évolusi; évolusi mangrupikeun hasil atanapi hasil tina tindakan buta sareng masalah buta; maot tungtungna kabeh; teu aya naraka; teu aya anu nyalametkeun; teu aya deui Gusti; teu aya kaadilan di jagat raya.

Éta langkung munasabah nyebatkeun: aya kaadilan di jagat raya; pikeun kaadilan mangrupikeun tindakan anu leres tina hukum, sareng alam semesta kedah dijalankeun ku hukum. Upami undang-undang diperyogikeun pikeun ngajalankeun toko mesin pikeun nyegah éta dibanting, hukum henteu kedah diperyogikeun pikeun ngajalankeun mesin semesta. Teu aya lembaga anu tiasa dilakukeun tanpa panungtun atanapi kapinteran kumulatif. Teu kedah intelijen di jagat raya anu cukup saé pikeun nungtun operasionalna.

Kedah aya sababaraha kabeneran dina kapercayaan ngeunaan panebusan, anu parantos cicing sareng nampi wilujeng sumping di manah jalma salami dua rebu taun, sareng dinten ayeuna jutaan panyengkuyung. Doktrin panebusan dumasar kana salah sahiji bebeneran dasar evolusi manusa. Kaleresan ieu dicétak sareng dipusing ku pikiran anu teu terlatih sareng henteu maju, pikiran teu cukup dewasa pikeun nyusun éta. Hal ieu diasuh ku egois, dina pangaruh kejem sareng meuncit, sareng tumbuh kana bentuk ayeuna ngalangkungan jaman poék jahiliah. Éta kurang ti lima puluh taun saprak urang mimiti naroskeun doktrin panebusan. Doktrinna parantos hirup sareng bakal hirup sabab aya sababaraha bebeneran dina ideu hubungan pribadi manusa ka allah-Na, sareng kusabab idéntitas pengorbanan diri pikeun kahadéan batur. Jalma-jalma ayeuna mimiti mikiran dua ide ieu. Hubungan pribadi manusa ka allah-Na, sareng pangorbanan diri pikeun batur, mangrupikeun dua bebeneran dina ajaran panebusan.

Manusa mangrupikeun istilah umum anu dianggo pikeun ngarancang organisasi manusa kalayan prinsip-prinsip sareng nitsipna. Numutkeun pandangan Kristen, manusa mangrupikeun mahluk tilu kali, tina jiwa, jiwa sareng awak.

Layonna didamel tina unsur bumi, sareng sacara fisik. Jiwa mangrupikeun bentuk kana atanapi kana hal fisik anu dibentuk, sareng anu janten indra. Éta psikologis. Roh nyaéta kahirupan universal anu asup kana sareng ngajantenkeun jiwa sareng raga. Hal ieu disebut spiritual. Roh, jiwa sareng raga ngajantenkeun manusa alami, nyaéta manusa anu maot. Dina pupusna, sumanget atanapi kahirupan manusa balik deui ka kahirupan universal; awak jasmani, sok tunduk sareng ngabubarkeun, ngiringan disintegrasi kana unsur fisik ti mana diwangun; sareng, jiwa, atanapi bentuk jasmani, sapertos bayangan, ngiles ku ngabubarkeun awak sareng diserep ku unsur astral sareng dunya psikis ti mana datang.

Numutkeun kana ajaran Kristen, Allah mangrupikeun trinity di Unity; tilu jalma atanapi karangan dina hiji persatujian zat. Allah Rama, Allah Putra, sareng Allah Roh Suci. Gusti Rama mangrupikeun panyipta; Allah Putra nyaeta Juru Salamet; Gusti Roh Suci mangrupikeun comforter; ieu tilu surup dina hiji mahluk ketuhanan.

Gusti mangrupikeun pikiran, mandiri, sateuacan dunya sareng awal na. Gusti, pikiran, wujud sakumaha alam sareng ketuhanan. Pamikiran anu ngalangkungan alam nyiptakeun awak, wujud sareng kahirupan manusa. Ieu mangrupikeun manusa alami anu maot sareng anu kedah maot, kecuali dibangkitkeun di luhur maot ku campur ilahi kana kaayaan kalanggengan.

Pikiran ("Gusti bapa," "bapa di sawarga") mangrupikeun pikiran anu langkung luhur; anu ngirimkeun bagian nyalira, sinar ("Juru Salamet," atanapi, "Allah Putra"), pikiran handap, asup sareng hirup di manusa fana fana salami periode; saatosna waktos éta, batin handap, atanapi sinar ti tempat anu langkung luhur, kantun fana dugi ka mulang ka ramana, tapi ngirimkeun tempat anu sanés sanésna ("Roh Suci," atanapi, "Comforter," atanapi "Advocate"). saurang pembantu atanapi guru, ngabantosan saurang anu nampi atanapi nampi akal anu janten jelmaan, pikeun ngalaksanakeun misina, padamelan anu diangkat. Lambang badan tina bagian tina batin ménu, anu katelah putra dewa, nyaéta sareng tiasa janten panebus manusa anu fana tina dosa, sareng Jurusalametna tina maot. Manusa fana, manusa tina daging, dimana eta sumping atanapi tiasa sumping, meureun, ku ayana ketuhanan dina anjeunna, diajar kumaha carana ngarobah sareng mungkin robih tina kaayaan alam na fana ka kaayaan gaib sareng abadi. Upami kitu, manusa henteu kedah ngalaksanakeun évolusi ti jaman fana nepi ka anu abadi, anjeunna kedah tetep tunduk kana hukum-hukum fana anu kudu maot.

Jalma-jalma di bumi henteu karana ti hiji lalaki fana sareng hiji awéwé fana. Satiap jalma anu fana di dunya anu sipat manusa disebut kana mahluk fana ku loba dewa. Pikeun unggal manusa aya déwa, pikiran. Masing-masing awak manusa di dunya aya di dunya pertama kalina, tapi pikiran anu ngalangkungan, nganggo, atanapi di, manusa anu di dunya henteu janten lakonan ayeuna pikeun pertama kalina. Pikiran ogé parepatan anu sami sareng awak manusa sanés deui dina jaman baheula. Upami henteu sukses dina méréskeun sareng nyampurnakeun misteri tina nitis sareng panebusan nalika ngalaksanakeun sareng atanapi dina awak manusa anu ayeuna, éta badan sareng wujud (jiwa, jiwa) bakal maot, sareng pikiran éta dihubungkeun sareng parantos dibangkitkeun deui. pencerahan anu cekap parantos, dugi ka panebusan atanapi di-hiji-ment parantos dilaksanakeun.

Pikiran anu matuh dina sagala jalma mangrupikeun putra Allah, sumping pikeun nyalametkeun manusa tina maot, upami jalmi pribadi bakal iman dina khususna Jurusalametna pikeun ngalahirkeun maot ku nuturkeun Kecap, anu juru salami, pikiran anu dibangkitkeun, dipikanyaho ; sareng pangajaranna dikomunikasi dina darajat numutkeun iman ka diri pribadi anjeunna. Upami manusa nampi pikiran anu janten jelmaan salaku Jurusalamet sareng nuturkeun parentah anu anjeunna teras nampi, anjeunna bakal ngabersihan awakna tina najis, bakal ngeureunkeun tindakan anu salah (ngalakukeun dosa) ku tindakan anu leres (amal séhat) sareng bakal ngajaga awak fana na tetep dugi anjeunna tos ditebus jiwa na, jiwa, bentuk awakna fisik, tina maot, sareng janten abadi. Ieu tangtosna tina palatihan tina fana manusa sareng ngarobih kana anu abadi nyaéta panyaliban. Pikiran anu disalib dina salib daging; tapi ku panyalib éta anu fana, matuh maot, ngalahirkeun maot sareng hasil hirup abadi. Maka si fana ngagemkeun kalanggengan sareng diangkat ka dunya abadi. Anak dewa, pikiran anu nitis parantos ngalaksanakeun misi na; anjeunna parantos damel padamelan anu mangrupikeun kawajiban anu kedah dilakukeun, ku kituna anjeunna tiasa mulang deui ka bapakna di sawarga, pikiran anu langkung luhur, sareng saha anjeunna janten salah. Upami kitu, jalmi anu nampi nampi akal anu janten Jurusalametna, tapi anu iman atanapi ilmu anu henteu cukup pikeun milu ajaran anu ditampi, maka anu nitis pikiran masih disalib, tapi éta disalib ku kufur sareng mamang tina fana. Éta mangrupikeun panyaliran unggal dinten anu dipikiran dina pikiran atanapi dina salibna tina daging. Pikeun manusa, pastina aya: Awak maot. Diturunkeun tina pikiran kana naraka, nyaéta misahkeun pikiran éta tina kahayang daging na kadagingan salami kaayaan maot. Tina naékna tina maot, nyaéta pisah ti hawa nafsu. Naékna ka surga dimana anjeunna "ngadili anu gancang sareng anu tilar dunya," dituturkeun ku anu nangtukeun naon anu bakal jadi syarat tina awak fana sareng jiwa, anu bakal didamel pikeun turunanana anu salajengna kana dunya, kalayan tujuan pikeun ngalaksanakeunana. pencerahan sareng panebusan.

Pikeun lalaki anu disalametkeun, anu nyiptakeun pikiran anu nyiptakeun abadi, sadayana kahirupan Yesus kedah diangkat bari tetep hirup dina awak jasmani di dunya fisik. Pupusna kedah diatasi sateuacan awak maot; turunan kana naraka kedah sateuacan, henteu saatos, pupusna awak; naékna sawarga kedah kacumponan nalika awak jasmani masih hirup. Sadaya ieu kedah dilakukeun sacara sadar, rela, sareng nganggo pangaweruh. Upami éta henteu, sareng manusa parantos ngan ukur kapercayaan kana pikiran anu janten jelmaan, sareng upami, sanaos pangertosan kumaha tapi henteu ngahontal kahirupan abadi sateuacan maot, anjeunna maot, salajengna waktos salajengna pikeun turunan kana suasana dunya sareng kana éta manusa fana, pikiran moal ngalebetkeun kana wujud manusa anu parantos katimbalan ku anjeunna, tapi pikiranna ngalaksanakeun salaku comforter (Roh Suci), anu ngaladin pikeun jiwa manusa sareng ngaganti putra dewa , atanapi pikiran, anu janten jelmaan dina kahirupan sateuacanna atanapi kahirupan. Éta kalakuan kitu kusabab nampi sateuacana pikiran ku manusa salaku putra Allah. Éta anu panglipur di sabudeureun anjeunna anu nginspirasi, masihan nasihat, masihan arahan, supados, upami manusa janten wasiat, anjeunna tiasa ngalaksanakeun damel pikeun kalanggengan anu ditinggalkeun dina kahirupan sateuacana, dipendek ku maot.

Manusa anu moal giliran kana batin pikeun terang, kedah tetep dina gelap sareng matuh hukum anu fana. Aranjeunna menderita maot, sareng pikiran dihubungkeun sareng maranehna kedah ngaliwat naraka salami hirup, sareng salami dipisahkeun ti sambungan duniawi saatos maot, sareng ieu kedah ngaliwat ka jaman, dugi ka sanggup sareng sanggup ningali terang, pikeun ngangkat fana kanggo kalanggengan sareng janten sareng salah sahiji sumber indungna, bapakna di sawarga, anu teu tiasa sugema dugi ka jahiliah masihan tempat ka ilmu, sareng gelap dirobih janten cahaya. Prosés ieu parantos ngajelaskeun na editorial Hirup salamina, Vol. 16, Nos. sarta di Moments sareng Friends in The Word, Vol. 4, halaman 189, jeung Vol 8, halaman 190.

Kalayan paham ngeunaan doktrin panebusan ieu tiasa ningali naon anu hartosna ku "sareng dewa anu dipikacinta dunya ieu sahingga anjeunna masihan Putra-Na, anu aya anu iman ka Anjeunna moal binasa, tapi gaduh hirup anu langgeng." doktrin panebusan didamel deui sareng hukum hukum anu tetep teu katuhanan sareng kaadilan anu langgeng, hukum karma. Ieu bakal ngajelaskeun hubungan pribadi manusa sareng dewa na.

Kaleresan sanésna, idéntitas berkorban diri pikeun kabédosan anu sanés, hartosna yén saatos manusa parantos mendakan sareng miluan pikiranna, cahaya na, juru salamina, sareng parantos ngalahirkeun maot sareng nampi hirup abadi sareng terang dirina janten maot, henteu nampi kabagjaan surga anu parantos diperoleh, pikeun dirina nyalira, tapi, sanés sugema kalayan kameunanganna ku maot, sareng ngahémat waé tina hasil karyana, mutuskeun bakal masihan jasa ka umat manusa pikeun ngaleungitkeun kasedihan sareng penderitaan. sareng ngabantosan aranjeunna dugi ka manggihkeun ketuhanan dina, sareng ngahontal apotheosis anu parantos ngahontal. Ieu mangrupikeun kurban tina diri diri pikeun universal universal, tina pikiran ménél pikeun universal universal. Éta mangrupikeun dewa individu sareng hiji kalayan Tuhan universal. Anjeunna ningali sareng ngémutan sareng terang dirina dina unggal jiwa manusa anu hirup, sareng unggal jiwa salaku mahluk di Anjeunna. Éta mangrupikeun prinsip I-am-Thy sareng Thy-art-I. Dina kaayaan ieu sadar kana kabébasan Gusti, duduluran manusa, misteri jelmaan, ngahiji sareng kesatuan sadaya hal, sareng wholeness of One.

HW Percival