The Word Yayasan

THE

WORD

JULAI 1913.


Copyright, 1913, ku HW PERCIVAL.

Moments sareng rerencangan.

 

Éta pangalusna pikeun lalaki ninggalkeun badan jasmani na teu eling, yen jiwa nu bisa asupkeun kaayaan ngimpi na?

Hadé pisan pikeun jalma tanggung jawab pikeun sadar kana sagala hal anu anjeunna lakukeun dina kaayaan fisik sareng unggal kaayaan anu sanésna. Upami manusa-manusa hartosna prinsip pamikiran sadar dina awak-mutuskeun mutuskeun awakna fisik, anjeunna ngantunkeun henteu sadar; upami anjeunna ningalkeun awak sacara teu sadar, anjeunna henteu gaduh pilihan dina hal éta.

Teu peryogi jiwa - nyandak éta yén "manusa" sareng "jiwa" aya dina patarosan anu dimaksud pikeun sinonim-pikeun nyingkirna awak fisik pikeun asup kana kaayaan impian. Lalaki jarang, upami kantos, daunna awakna saacan maot.

Lalaki sadar dina kaayaan bangun na; anjeunna sadar dina kaayaan impian; anjeunna teu sadar salami pas na tina waktuna kana kaayaan impian; nyaéta, antara moment anu kamari nalika anjeunna hudang sareng awal impian. Anu lulus ti fisik ka kaayaan impian pakait sareng prosés maot; sareng sanaos ku pamikiran sareng kalakuan manusa nangtoskeun kumaha sareng kumaha transisi kedahna, anjeunna henteu sadar atanapi henteu terang anjeunna bakal maot pas waktosna parantos sumping, sanaos anjeunna gaduh sababaraha kesan ngeunaan cara ngalangkungan.

Nalika manusa diajar kumaha ngalebetkeun sareng cara ngantunkeun impian sesa waé, anjeunna lirén janten jalma biasa, sareng mangrupikeun hal anu langkung ti manusa biasa.

 

 

Naon jangkungna ulah jiwa ngahontal anu ninggalkeun awak fisikna sadar tur anu tetep sadar sanggeus maot?

Éta gumantung kana naon anu jadi pamikiran sareng lampah naon anu ditunjukkeun ku pananya salaku jiwa, sareng dina kameunuhan méntal sareng spiritual dina kahirupan fisik anu sanésna hususna dina anu terakhir. Upami manusa tiasa ngantunkeun jasmani sacara sadar dina maot, anjeunna wasiat atanapi ngahukum maot. Janten yén hiji anu parantos ngalangkungan prosés maot sadar atanapi janten sadar, kaayaan sadar, anu anjeunna bakal lebetkeun, pakait sareng parantos ditetepkeun ku naon anu anjeunna parantos ngawasa kanyaho salami hirup dina awak fisikna di bumi. Henteu kasasar sareng gaduh sums tina artos sareng harta duniawi, kumaha ogé hébat, atanapi posisi sosial, atanapi teu kenal sareng sareng penguasaan adat sareng konvénsi, atanapi anu ngahirupkeun sareng akrab sareng naon anu dikira lalaki séjén; salah sahiji cacah ieu. Kadatangan sanggeus maot gumantung kana tingkat intelijen anu lalaki anu parantos ngahontal salami hirup; ngeunaan naon anu anjeunna terang hirup janten; dina kadali kahayang dirina sorangan; dina palatihan pikiran sareng tungtung anjeunna parantos dianggo, sareng dina sikep ménu ka batur.

Unggal manusa tiasa ngawujud dina kahirupan sababaraha pendapat nagara saatos maot ku sadar naon anu anjeunna "terang" sareng naon anu ku anjeunna lakukeun dina kahirupan ieu sareng dirina, sareng naon sikepna ka dunya luar. Henteu naon anu didadarkeun ku lalaki atawa naon anu anjeunna percanten saatos maot maotna bakal dialaman ku anjeunna saatos maot. Pulitik agama anu dijodokeun kana tulisan ngeunaan akidah sareng kapercayaan ku teolog ngarep-arep atanapi kalayan dendam ngalawan dunya moal nyababkeun masarakat sadar sareng nampi saatos naon anu aranjeunna sempet nguping perkawis sateuacan, bahkan upami aranjeunna percanten kana naon anu aranjeunna uninga . Saatosna kaayaan maot teu kapendem janten tempat anu panas anu disiapkeun pikeun jalma anu teu percanten, atanapi henteu ngan ukur kapercayaan sareng kaanggotaan garéja ngagem judul pikeun milih tempat-tempat di surga. Percaya sanggeus kaayaan maotna tiasa mangaruhan nagara-nagara éta ngan ukur pangaruh pangaruh tina ménu sareng tindakan-Na. Teu aya dewa di surga pikeun ngangkat manusa tina dunya sareng ka na bosom; teu aya setan pikeun nyekel jalma dina kapal na nalika anjeunna ngaluarkeun dunya, teu aya masalah naon anu aya kapercayaan dina waktos hirup, atanapi naon anu anjeunna parantos dijanjikeun atanapi kaancam ku para teolog. Takwa sareng harepan sateuacan maot moal ngarobah kanyataan saatosna maot. Kanyataan anu asalna sareng netepkeun manusa saatosna nyatakeun nyaéta: naon anu anjeunna terang sareng naon anu anjeunna sateuacan maot.

Jalma tiasa ngabobodo jalma ngeunaan dirina bari aya di dunya; ku prakna anjeunna tiasa nyobian ngapusi dirina nyalira dina waktos hirupna fisik; tapi anjeunna henteu tiasa nyasabkeun kana Kecerdasan Luhurna, Diri, sakumaha anu sok disebut, sakumaha anu diémutan sareng anjeunna dilakukeun; pikeun sadayana anu dipikirkeun sareng dititah aya jéntré sareng sacara totalana otomatis didaptarkeun dina pikiran na; sareng numutkeun hukum kaadilan anu teu kaelok sareng universal, ti mana henteu aya banding sareng teu aya kabur, anjeunna mangrupikeun naon anu parantos dipikiran sareng ditolak.

Pupusna mangrupikeun prosés pamisahan, ti waktos ngantepkeun raga jasmani janten sadar dina kaayaan surga. Maotna nyerat sadayana ti manusa anu sanés tina ka bumi. Teu aya tempat di surga pikeun upah budak-budak sareng bank na. Upami manusa nyalira tanpa aranjeunna anjeunna henteu tiasa di sawarga. Ngan ukur ngeunaan anjeunna anu tiasa asup ka sawarga anu tina kaayaan sorga, sareng anu henteu tunduk kana naraka. Budak gaji sareng tanah sareng bank tetep di dunya. Upami saurang manusa mikir anjeunna gaduh aranjeunna nalika anjeunna cicing di bumi, anjeunna salah. Anjeunna teu tiasa gaduh aranjeunna. Anjeunna tiasa gaduh ngajakan kana hal, tapi anjeunna ngan ukur naon anu anjeunna henteu tiasa kaleungitan. Saha jalma anu teu tiasa éléh janten sareng anjeunna ka sawarga, tetep aya di bumi, sareng salamina anjeunna sadar tina éta. Anjeunna tiasa ngaungkeunna di luhur sareng nutupanna di bumi kalayan barang anu henteu milik anjeunna, tapi anjeunna tetep sadar. Kaayaan jiwa anu manusa lebetkeun sareng terang salami hirup anjeunna bakal ngalebetkeun sareng terang saatosna, sedengkeun dina kahirupan fisik anjeunna kaganggu ku kasulitan sareng paduli dunya. Dina "jangkung," atanapi surga, naon anu anjeunna sadar teu bébas tina kasieun jeung gangguan. Naon waé anu nyegah kabagjaan di dunya dihapus tina kaayaan éta.

HW Percival