The Word Yayasan

THE

WORD

FEBROARY 1913.


Copyright, 1913, ku HW PERCIVAL.

Moments sareng rerencangan.

 

Dupi manusa hirup ngaliwatan, rengse tugas ti, sarta maot ka leuwih ti hiji kahirupan nalika bentang na allotted taun di bumi ieu?

Nuhun; manehna bisa. Kanyataan reinkarnasi pasti dipasihan dina patarosan. Reinkarnasi — salaku ajar, yén manusa, dianggap salaku pikiran, asalna kana awak fisik pikeun diajar hal-hal anu tangtu sareng ngalakukeun padamelan anu tangtu di dunya dina kahirupan éta, teras ngantunkeun awakna anu teras maot, sareng saatosna waktos anjeunna nyandak awak jasmani anu sanés, sareng anu sanés sareng sanés sanés deui dugi ngerjakeun na, élmu pangaweruh diperoleh sareng anjeunna lulusan sakola di dunya-reinkarnasi sacara biasa ditampi ku anu parantos nangkep pangajaran sareng nerapkeun éta dina panjelasan. kateusaruaan dina unggal hal barudak anu sami, sareng lalaki sareng awéwé aranjeunna terang anu gaduh posisi béda dina kahirupan sareng béda dina kamekaran karakter, henteu patuh kana heredity, lingkungan sareng kasempetan.

Sanaos sakali dipikanyaho, acan mangtaun-taun mangtaunna reinkarnasi parantos asing ka peradaban sareng ajaran Kulon. Nalika pikiran janten langkung akrab sareng masalah éta, éta henteu ngan ukur ngirangan reinkarnasi salaku dalil, tapi bakal paham salaku kanyataan, pangertian teras ngabuka pandangan anyar sareng masalah kahirupan. Patarosan ditaros ti sudut pandang anu béda ti anu biasana dipilampah. Biasana kahartos yén nalika pikiran ngagaduhan awak fisik anu disiapkeun pikeun éta, sareng janten jelmaan, éta ngan ukur nyandak awak éta sareng ngiringan karya sareng pangalaman dimana pikiran ditinggalkeun dina kahirupan anu terakhir, sakumaha tukang bata nambihan bata sanésna pikeun. jalma anu anjeunna ditetepkeun dina dinten padamelan sateuacanna, atanapi salaku akuntan ngalangkungan debit sareng sks dina set buku anu anjeunna damel. Ieu manglaku ka mayoritas, sigana, jalma anu cicing. Aranjeunna hirup sareng beban kalayan nyusahkeunana, siga kaldé kalayan beban masing-masing, atanapi aranjeunna nolak sareng nyepak tugas sareng sadayana sacara umum, sareng nolak nampi sareng nanggung tanggung jawab, sapertos mules anu balk at teras maledog sareng kick na sareng naon waé anu datang.

Pikiran anu diangkat di Kulon nyaéta aturan anu béda ti masarakat Wétan, sakumaha anu dipidangkeun ku intensitas peradaban, papanggihan, perbaikan, terus-terusan ngarobah metode sareng kagiatan dina jaman ayeuna, di Kulon. Galur sareng setrés tiasa langkung ageung batan ayeuna; tapi kusabab intensitas hal-hal anu leuwih seueur tiasa dilakukeun ayeuna dibandingkeun bisa dilakukeun dina jaman baheula.

Jaman sareng lingkungan tiasa netepkeun wates karya manusa, tapi saurang lalaki tiasa ngagunakeun waktos sareng lingkungan pikeun karyana. Saurang lalaki tiasa ngalangkungan hirup sacara otomatis, atanapi anjeunna tiasa naék tina kajawah sareng janten aktor anu kawéntar dina sajarah dunya sareng masihan padamelan anu lami ka tukang biografi na. Sejarah saurang manusa tiasa diserat dina batu nisanna salaku: “Di dieu perenahna awak Henry Jinks. Anjeunna lahir di kota di 1854 ieu. Anjeunna dewasa, nikah, mangrupikeun bapa dua murangkalih, mésér sareng ngical barang dagangan, sareng maot, "atanapi riwayat panginten janten tatanan anu béda, sapertos Isaac Newton atanapi Abraham Lincoln. Sing aya anu gerak dina diri, sareng anu henteu ngantosan kaayaan anu disebut anjeunna mindahkeun anjeunna, moal aya wates anu ngatur anjeunna. Upami saurang manusa hoyong ngalakukeun kitu, anjeunna tiasa kaluar tina hiji tahap kahirupan sareng anu sanés, sareng ngaliwat fase éta sareng anu sanés, sapertos Lincoln; sareng upami anjeunna teras damel, teraskeun dina ngalakukeun hiji hal di dunya sareng dipandu ku motif anu leres, anjeunna bakal ngagaduhan sababaraha karya anu diamanahkan ku anjeunna, ku ngalaksanakeun anjeunna moal ngan ukur seueur padamelan pikeun nyalira tapi bakal ngalaksanakeun damel pikeun dunya; sareng dina hal éta dunya bakal di lembur hirupna janten bantosan tibatan halangan pikeun anjeunna sareng karyana. Ieu manglaku ka unggal karakter umum anu parantos ngalaksanakeun damel sareng dialirkeun tina hiji stasiun kahirupan ka anu sanés.

Tapi aya lalaki anu, henteu paduli tempat kalahiranna atanapi tempatna dina kahirupan, hirup hirup interior. Hirup di pedalaman urang ieu jarang aya catetan masarakat, sareng jarang dikenal kenalan intim. Salaku manusa tiasa ngalangkungan seueur stasiun dina kahirupan umum, anu dicandak ka saha waé anu tiasa dianggo pikeun kahirupan manusa anu sanés, ku kituna jalma anu hirup kahirupan di jero hirup tiasa dina hiji kahirupan fisik diajar sanés ngan ukur pelajaran sareng ngalakukeun padamelan anu ieu diperkirakeun yén anjeunna kedah dina kahirupan éta, tapi anjeunna tiasa diajar sareng ngalakukeun padamelan anu mana éta bakal nyandak anjeunna reinkarnasi anu sanés pikeun dilaksanakeun, upami anjeunna nampik atanapi gagal ngalakukeun padamelan anu munggaran.

Éta gumantung kana manusa, sareng naon anu anjeunna sanggup laksanakeun. Biasana posisi manusa atanapi lingkungan robih sareng pagawean anu réngsé sareng hiji kesiapan pikeun ngamimitian sanés, sanaos ieu sanés biasana. Unggal parobahan pagawéan atanapi karakter tiasa ngalambangkeun kahirupan anu sanés, sanaos henteu biasana sami sareng padamelan ti sadaya nitis. Hiji bisa dilahirkeun dina kulawarga maling sareng dipaksa pikeun damel sareng aranjeunna. Salajengna anjeunna tiasa ningali salahna tina thievery sareng ngantepkeun éta jujur. Anjeunna tiasa ngantepkeun perdagangan pikeun perang dina perang. Nya tiasa di kacindekan na lebetkeun bisnis, tapi cita-cita nepi ka hasil teu aya hubunganna sareng bisnis na; sareng anjeunna ngiringan seueur anu anjeunna pikahoyong. Parobihan dina waktos hirupna sigana sigana hasil tina kaayaan anu anjeunna dialungkeun, sareng ieu parantos disababkeun ku kajadian anu teu kahaja. Tapi aranjeunna henteu. Unggal parobahan dina kahirupan sapertos ieu dimungkinkeun ku sikep ménak na. Sikep ménak nyiptakeun atanapi ngabuka jalan kanggo kahayang, sareng janten parantos kéngingkeun kasempetan pikeun parobihan. Sikep pikiran ngalaksanakeun atanapi ngamungkinkeun parobahan manusa dina kaayaan dina kahirupan. Ku sikep deuih pikiran hiji manusa tiasa dina hiji kahirupan ngalakukeun padamelan seueur kahirupan.

HW Percival