The Word Yayasan

THE

WORD

JULAI 1912.


Copyright, 1912, ku HW PERCIVAL.

Moments sareng rerencangan.

 

Naon Dupi Rasa Dina Food?

Rasa mangrupakeun fungsi awak ngabentuk pikeun ngadaptarkeun nilai sareng kualitas dina cairan sareng padet. Teu aya rasa dina tuangeun cai dugi ka cai parantos ngaitkeun tuangeun sareng létah. Pas cai, kelembapan, ciduh, ngajantenkeun hubungan anu aya dina létah, organ rasa, saraf létah langsung nyayogikeun ka awak ngabentuk kesan dahareun. Tanpa cai ngajantenkeun hubungan antara tuangeun sareng saraf létah, saraf teu tiasa nyayogikeun kesan tina dahareun ka bentuk awak sareng bentuk awak moal ngalaksanakeun fungsina rasa.

Aya hubungan halus antara awak anu gaduh kualitas rasa, syaraf sareng bentuk awak, sareng cai. Hubungan halus nyaéta beungkeut anu nyababkeun dua bagian hidrogen sareng hiji bagian oksigén janten anu urang sebut cai, anu bénten-béda ti salah sahiji ciri hidrogen atanapi oksigén anu diwangun ku cai. Aya cai dina unggal partikel dahareun. Beungkeut anu ngahijikeun dua gas pikeun ngahasilkeun cai mangrupikeun beungkeut halus anu sami anu ngahijikeun katuangan, saraf dina létah, cai, sareng bentuk awak.

Iraha waé cai fisik nyaritakeun artikel tina pangan ka létah, unsur dasar dina cai aya sareng ngalaksanakeun sakaligus kana bentuk awak, upami saraf létah utuh. Unsur halus dina cai anu nyaritakeun tuangeun kana létah anu sami dina cai sareng dina dahareun sareng létah sareng saraf. Éta unsur halus anu nyata, nyaéta unsur gaib cai. Cai anu urang terang ngan ukur ekspresi éksternal sareng wujud tina cai unsur gaib. Cai halus ieu mangrupikeun unsur anu ngabentuk awak sorangan anu utamana diwangun ku.

Rasa mangrupikeun fungsi dina bentuk awak ieu ku nyalira nganggo unsur gaib nyalira na sanés atanapi kualitas anu aya dina dahareun. Rasa mangrupikeun fungsi kanggo bentuk awak, tapi éta sanés ngan ukur fungsi. Rasa mangrupikeun salah sahiji indra. Wangun awak minangka jok sadaya indra. Bentuk awak ngadaptar sagala sensasi. Sensasi anu dialaman ku manusa ngan ukur ngalangkungan awakna. Wangun awakna hubunganana masing-masing ka anu sanés. Tujuan panca indra téh masing-masing kedah nyumbangkeun ka umum umum awak, yén awak tiasa janten alat anu pas pikeun dianggo ku sareng pamekaran pikiran. Tujuan rasa nyaéta ku éta ku bentuk awak tiasa ngadaptarkeun sensasi anu ngahasilkeun ku dahareun éta sahingga tiasa ngabédakeun antara aranjeunna sareng nolak sapertos tuangeun anu henteu dipikabutuh sareng anu cilaka, sareng pilih sapertos sapertos anu paling cocog pikeun kagunaan pikiran dina ngawangun sareng ngajaga struktur fisik sareng bentuk awak.

Rasa bakal nungtun lalaki sareng sato tertentu pikeun mana pangan anu paling dipikabutuh sareng mangpaat pikeun awak, upami lalaki sareng sato éta hirup sacara normal sareng alami. Tapi lalaki henteu normal sareng alami, sareng henteu sadaya sato, kusabab pangaruh anu parantos dibawa sareng manusa pikeun nanggung aranjeunna.

Rasa bau beuki ampir aya hubunganana sareng tuangeun sareng rasa anu sanés tina rasa anu sanés kusabab bau kedah dilakukeun langsung sareng pakait sareng masalah fisik, sareng tuangeun nyaéta unsur-unsur anu asup kana komposisi zat fisik.

 

 

Boga rasa dina dahareun nilai wae sakumaha nourishment sajaba ti dahareun?

Éta ngagaduhan. Dahareun kotor nyéh awak fisik. Unsur gaib halus, cai, anu ukur dirujuk, mangrupikeun khasiat pikeun ngabentuk awak dina jasmani. Rasa éta unsur ghaib anu mangrupikeun khasiat pikeun katilu anu aya dina jeroeun sareng ngalangkungan awak. Dina manusa, hal katilu ieu henteu acan aya bentuk, sanaos dinyatakeun dina bentuk khusus ku jinis sato. Hal katilu ieu anu nampi khasiat dina manusa tina rasa dina tuangeun dahareun. Kahayang ngahontal kana panca indra sareng dianggo pikeun ngagungkeun rasa sorangan anu sagala indikasi mampu. Unggal raos janten menteri pikeun minuhan. Nanging, rasa khusus anu pakait sareng kahayang, sareng kahayang anu dianggo pikeun aya hubunganana sareng indra anu sanés, mangrupikeun raos atanapi raos. Janten kahayang nyaritakeun diri tina nyabak rasa, sareng ngagambar rasa a1l ku rasa anu pikaresep tina pangalaman anu ngalangkungan rasa. Upami bentuk badan anu diwenangkeun pikeun ngalakukeun fungsina rasa tanpa kudu nungtut kana kahayang, éta otomatis bakal milih sapertos tuangeun anu peryogi pikeun ngajaga wujud sareng struktur fisik. Tapi bentuk awakna henteu kénging milih katuangan anu paling diperyogikeun. Kahayang ngawujudkeun ngabentuk awak sareng dianggo pikeun ngalaman gratifikasi sensasi anu teu tiasa nampi tanpa bentuk awak. Rasa anu paling dipikaresepna kahayang, kahayangna nungtut ngalangkungan awak, sareng manusa, ngabahas percaya yén nyalira mangrupikeun dirina, nyalira salaku anu paling hadé pikeun nyayogikeun éta katuangan sapertos anu teu dipikabutuh nungtut ngalangkungan rasa. Kitu rasa dibudidaya pikeun ngudagkeun kersana, anu teu dipikiran nyiksa sato, anu mangrupikeun bagian tina jieunan manusa. Ku nyayogikeun tungtutan kahayang ngalangkungan rasa kana rasa anu dirawat kana awak anu parah pikeun pangropéana, sareng dina waktosna kaayaan normalna kaganggu sareng hasilna kaséhatan. Lapar matak bingung sareng rasa. Lapar nyaéta craving alam sato pikeun nyugemakeun kabutuhanna. Rasa kedah janten hartosna pikeun sato tiasa milih tuangeun anu diperyogikeun pikeun pangropéa. Sato ieu dina kaayaan liar, sareng ngajauhan pangaruh manusa, bakal dilakukeun. Sato dina lalaki, manusa sering galau lajeng identifikasi sareng dirina. Dina waktos waktuna rasa pikeun katuangan parantos dibudidaya. Kahayang atanapi sato di manusa parantos diasuh ku raos halus dina tuangeun, sareng sato éta ngarobih ngabentuk awak sareng nyegah éta ngalaksanakeun fungsionalitasna dina mertahankeun kasehatan awak sacara gembleng sareng dina ngalayanan salaku embung tina kahirupan dimana manusa tiasa dianggo pikeun dianggo dina karyana di dunya.

Rasa ngagaduhan nilai sajabi tina dahareun. Ongkohna nyaéta pikeun nyababkeun kahayang, tapi ngan ukur pikeun ngarobih anu dibutuhkeun, sareng henteu ningkatkeun kakuatanna saluareun anu ngabentuk awak tiasa nanggung.

HW Percival