The Word Yayasan

THE

WORD

JUNE 1910.


Copyright, 1910, ku HW PERCIVAL.

Moments sareng rerencangan.

 

Éta mungkin jeung éta katuhu kasampak ka lembur sarta ngaduga acara kahareup?

Éta mungkin tapi jarang pisan pikeun ningali ka hareup. Éta dimungkinkeun aya dibuktoskeun dina seueur halaman sajarah. Kalayan kana kabiasaan anu leres anu kedah ditangtukeun ku kabugaran sorangan sareng pertimbangan anu hadé. Babaturan henteu bakal nyarankeun dina anu sanés pikeun nyobian masa depan. Hiji anu ngabahas masa depan henteu sabar ditasihkeun. Anjeunna katingali. Tapi ari anu nganggap masa depan, sababaraha anu terang naon anu di perhatikeun. Upami aranjeunna katingali sareng ningali, ngan upami masa depan bakal janten jaman baheula yén maranéhna terang naon anu aranjeunna ningal nalika aranjeunna katingali. Upami aya anu ningali kana masa depan sacara alami, henteu aya anu cilaka pikeun na terus ningali, sanaos sababaraha anu tiasa nyandak kauntungan tina operasi éta. Harm asalna ampir teu sering ti ngaramalkeun naon anu disangka ku anu katingali ku anjeunna.

Upami aya anu katingali atanapi ningali kana masa depan anjeunna ngalakukeunana sareng panca indera na, nyaéta, indra astral na; atanapi nganggo fakultas-na, nyaéta, fakultas pikiran; sareng teu aya bahaya khusus dina ngalakukeun kitu, nyayogikeun anjeunna henteu ngagoda nyampur dunya anu ku anjeunna ningal sareng dunya fisik ieu. Nalika anjeunna nyobian ngaramalkeun kajadian hareup di dunya ieu ti naon anu katingali di dunya sanés, anjeunna janten bingung; anjeunna teu tiasa nyaritakeun naon anu anjeunna parantos ningali sareng pas kana tempatna di hareup di dunya ieu; sareng anu kitu sanaos anjeunna ningali leres-leres. Ramalan-Na teu tiasa diharapkeun nalika dilarapkeun kana kajadian anu bakal datang di dunya fisik ieu, sabab ieu henteu kajantenan sapertos anu diramalkeun dina waktos, atanapi cara, atanapi dina tempatna. Saha anu ningali atanapi anu nyobian ningali ka hareupna sapertos orok ningali atanapi ningali barang-barang ngeunaan éta. Nalika murangkalih anu tiasa ningali, éta rada senang, tapi ngajadikeun seueur kasalahan dina paham sareng ditilik tina naon anu kuring tingali. Éta henteu tiasa ngahargaan hubungan sareng jarak antara objék. Jarak henteu aya pikeun orok. Éta bakal nyobian ngasuh lampu gantungna kalayan langkung percaya diri nalika tetep nahan irung indungna sareng henteu ngartos naha henteu ngahontal candak. Saha anu nyawang ka hareup bakal ningali kajadian sareng fancies anu aranjeunna parantos kajadian, sabab anjeunna henteu gaduh pertimbangan ngeunaan hubungan anu dipilampah dina dunya anu anjeunna ningali, sareng dunya jasmani, sareng kusabab anjeunna henteu tiasa estimasi waktos dunya fisik dimana eta tiasa aya hubunganana sareng kajadian anu ditingali anjeunna. Seueur ramalan anu leres, sanaos henteu sakumaha anu diprediksi. Ku sabab kitu, henteu wicaksana pikeun jalma gumantung kana ramalan jalma anu nyoba ningali ka hareup ku cara ngagunakeun clairvoyance atanapi indra batin anu sanés, sabab henteu tiasa nyarios mana ramalan anu bakal leres.

Jalma anu gumantung kana ramalan anu asalna tina "kapal terbang batin" atanapi "cahaya astral," leungit salah sahiji hak anu paling berharga, nyaéta, pertimbangan sorangan. Kanggo, sanaos seueur kasalahan anu tiasa dilakukeun dina nyobian ngahukum hal sareng kaayaan dirina, anjeunna bakal ngadili sacara leres ngan ku diajar, sareng anjeunna diajar ku kasalahan na; sedengkeun, upami anjeunna diajar gumantung kana ramalan batur, anjeunna moal pernah gaduh kaputusan anu leres. Saha anu ngaduga kajadian anu bakal datang teu pasti yén dirina bakal kabeneran sakumaha anu diramalkeun, sabab akal atanapi dosen anu dijantenkeun ku ramalan teu aya hubunganana sareng pancaindera atanapi fakultas anu sanés. Janten hiji anu ngan ukur ningali atanapi ngan ukur nguping, sareng anu henteu sampurna, sareng anu nyoba ngaduga naon anu anjeunna ningali atanapi kadenge, sigana leres dina sababaraha hal, tapi pikeun ngabingungkeun jalma anu ngandelkeun prediksi na. Hiji-hijina cara anu pasti pikeun ngaramalkeun kajadian anu bakal datang nyaéta pikeun anu ngaduga boga pancaindera atanapi fakultasna ku terlatih; dina hal éta unggal akal atanapi fakultas bakal aya hubunganana sareng anu sanés sareng sadayana bakal disampurnakeun ku aranjeunna tiasa dianggo kalayan langkung akurasi sareng anu mana manusa tiasa nganggo indra na dina tindakan sareng hubungan ka dunya fisik ieu.

Nu langkung penting tina patarosan nyaéta: Naha leres? Dina kaayaan manusa ayeuna henteu leres, sabab upami saurang tiasa nganggo indra batin sareng nyaritakeun aranjeunna kana peristiwa sareng kaayaan dunya fisik, éta bakal masihan kaunggulan anu teu adil ka jalma-jalma anu hirupna. Pamakéan indra batin bakal tiasa nyandak jalma ningali naon anu parantos dilakukeun ku batur; ningali anu mana pasti bakal ngahasilkeun hasil anu tangtu nalika puteran balna dina hawa bakal nyababkeun muragna. Upami aya anu ningali balna dialungkeun sareng tiasa ngiringan kurva penerbanganna, sareng ngagaduhan pangalaman, anjeunna tiasa perkiraan akurat dimana éta ragrag. Janten, upami saurang tiasa nganggo indra batin pikeun ningali naon anu parantos dilakukeun di bursa saham atanapi di bunderan sosial atanapi urusan nagara, anjeunna bakal terang kumaha ngamangpaatkeun anu henteu dipikabutuh pikeun pribadi, sareng tiasa bentukna lampah na salaku kauntungan pikeun dirina atanapi aranjeunna dina saha anjeunna museurkeun. Ku ieu hartosna anjeunna bakal janten sutradara atanapi pamaréntahan urusan sareng tiasa ngamangpaatkeun sareng ngontrol batur anu henteu ngagaduhan kakawasaan sapertos na. Kukituna, sateuacan tiasa leres pikeun jalma pikeun neuleuman masa depan sareng ngaduga kajadian anu leres, anjeunna kedah ngatasi covetousness, amarah, hate jeung egois, nafsu indra, sareng kedah dipangaruhan ku naon anu anjeunna tingali sareng diprediksi. Anjeunna kedah bébas tina sagala kahayang gaduh atanapi mangtaun hal duniawi.

HW Percival