The Word Yayasan

THE

WORD

APRIL, 1910.


Copyright, 1910, ku HW PERCIVAL.

Moments sareng rerencangan.

 

Nyaéta gelap henteuna cahaya, atanapi naha hal anu misah dina diri sareng anu nyandak tempat cahaya. Upami aranjeunna béda sareng kapisah, naon anu poék sareng naon terang?

Gelap sanés "henteuna cahaya." Cahaya henteu poék. Poék nyaéta hal anu nyéép, sanés terang. Gelapna sakedap nyandak tempatna cahaya sareng teu jelas, tapi cahaya bakal ngaleungitkeun gelap. Cahaya tungtungna bakal ngatasi gelap ku cara ngagedekeun sareng nyababkeun gelap janten terang. Cahaya sareng gelap anu ku urang katampi ku panca indra sanés terang sareng poék dina diri, sanaos anu ku urang terang salaku cahaya sareng poék gaduh asal-usulna dina cahaya anu leres sareng dina gelap. Salaku hal, poék mangrupikeun zat homogen, anu akar, dadasar atanapi latar tukang sadaya wujudna sakumaha masalah. Dina kaayaan aslina, éta sepi sareng sami sapanjangna sorangan. Éta teu sadar, teu sadar jeung kaganggu. Cahaya mangrupikeun kakuatan anu asalna tina intelektual anu parantos ngalangkungan évolusi sareng saluhureun saluareun perwujudan. Nalika inteligénsi ngarahkeun kakuatan cahaya na kana zat anu henteu aya kakuatan sareng homogen, anu poékna, bagian tina zat atanapi gelap, sareng kana cahya anu diarahkeun, sumber kana kagiatan. Kalayan mimiti kagiatan, zat anu hiji janten duaan. Dina aksi gelap atanapi zat henteu aya deui zat, tapi dua kali. Ieu dualitas zat atanapi gelap dikenal salaku masalah roh. Roh sareng masalah mangrupikeun dua lawan tina hiji hal, nyaéta asal-usul, tapi masalah-roh dina tindakan. Hijian kana zat anu saé dibagi jadi matéri-roh, kitu ogé jéntré sacara roh-rohani sacara utami, parantos kagum kana aranjeunna sareng asal usul ti kolotna ogé ngabalukarkeun sabab tindakan atanapi wujudana. Substance mangrupikeun akar sareng indung unggal partikel anu teu bisa dibagi tina jisim éksprési ogé tina massa ogé. Cahaya mangrupikeun citakan tina wujudna sareng tindakan dina unggal unit ogé tina jisim wujudna sacara gembleng. Janten di unggal unit anu teu bisa dibagi, kitu ogé sapanjang massa nunjukeun sacara gembleng diwakilan: indung akar salaku zat sareng kakawasaan polah salaku lampu. Dina unggal unit anu disebut masalah-roh aya kamungkinan indung, zat, sareng kakuatan, cahaya. Substansi diwakilan ku bagian tina unit anu teu bisa dibagi na disebut masalah, sareng cahaya anu diwakilan ku pihak séjén atawa bagian tina unit anu henteu dibagi anu disebut roh. Sadaya alam atanapi manifestasi disebut kaluar tina zat anu teu aya hubunganana atanapi kegelapan ku manciptana ku kakuatan cahaya tina intelektual, sareng cahaya ieu ngajaga masalah roh-roh ka janten tindakan terus-terusan dina tindakan sapanjang jaman perayaan na. Salila periode perwujudan cahaya anu aya dina manifestasi kalayan gelap mangrupikeun hal anu nyebat anu terang. Perkara anu parantos nunjukkeun nyaéta sabab naon anu urang sebut gelap. Cahaya sareng gelap sigana kantos konflik sareng sigana masihan tempat saling sapanjang perwujudan. Siang sareng wengi, hudang sareng bobo, hirup sareng maot, mangrupikeun anu sabalikna atanapi ngabalikkeun sisi anu sami. Ieu lawan silih ganti dina waktos pondok atanapi panjang, dugi ka gelap parantos janten cahaya. Masing-masing sigana anu séjén salaku anu henteu pikaresepeun sanajan masing-masing silih kabutuhan. Manusa gaduh anjeunna dina poék sareng kakawasaan cahaya. Pikeun manusa pancén pancén nya éta gelap tur pikiranna mangrupikeun cahaya. Tapi ieu henteu biasana dianggap. Pikeun panca indra sigana janten gelap. Pikeun pikiran anu panca indra anging. Anu ka indra sigana ti panonpoé, urang nyebat sinar panonpoé. Pikeun pikiran anu pancaindera sareng anu disebutna cahaya nyaéta salaku poék nalika éta, pikiran, dipasihan ku kakuatan cahaya tina kapinteran indungna. Cahya panonpoé sareng persépsi anu cerdas éta tiasa sumping ka urang sanaos nalika pikiran nyemplung dina konflik sareng gelap; maka urang bakal ningali sinar panonpoé salaku cerminan atanapi simbol cahaya nyata. Poék méré tempat sareng dirobih janten cahaya permanén sabab diatasi ku panenjo sareng ku tindakan lampah batin.

 

 

Naon radium na kumaha mungkin keur ka buang kaluar terus hiji energi hébat tanpa limbah katempo sarta leungitna kakuatan jeung awak sorangan, jeung naon sumber tina radioaktivitas hébat na?

Sakuduna panulis patarosan éta dalit sareng pernyataan ilmiah ngeunaan penemuan radium anyar, sapertos anu dikaluarkeun tina pitchblende, panemuanna ku Madame Curie, kakuatan cahaya na, akibat tina aksina ka badan sanés, nya kalemahan sareng kasusah kahadiran produksi na.

Radium mangrupikeun kaayaan fisik anu ngalangkungan kakuatan sareng perkawis anu langkung halus tinimbang fisik anu diwujudkeun kana panca indra. Radium mangrupikeun masalah fisik pikeun masalah sareng kakuatan anu biasana diduga salaku hipotesis. Eter sareng kakuatan ieu mangrupikeun hal anu langkung halus tibatan fisik sareng aranjeunna ngalaksanakeun atanapi ngalangkungan anu disebut masalah fisik, naha masalah fisikna inten atanapi molekul hidrogen. Upami henteu pikeun masalah ethereal atanapi hypothetical ngalangkungan masalah fisik henteu aya parobihan atanapi ngurutan zat fisik. Tumindak hal anu langkung halus ngaliwatan masalah kasar éta nyababkeun kombinasi "kimia" sareng parobihan dina perkara biasa bari diurus ku kimiawan.

Radium mangrupikeun masalah fisik anu diurus langsung atanapi ngalangkungan masalah astral tanpa faktor katilu sareng tanpa percanggén dirobah ku tindakan musibah. Perkara fisik anu sanésna dijalankeun ku zat astral, tapi dina tikét anu langkung alit tibatan radium. Sacara umum, hasil tina aksi astral dina masalah fisik anu sanés teu karesep sabab masalah jasmani teu tiasa nawiskeun kontak sareng tahan kana masalah astral anu ditawarkeun ku radium, sareng hal anu sanésna henteu langsung hubungan sareng masalah astral sapertos radium. Partikel radiin infinitesimal sareng teu tiasa dipandang dina sadaya masalah. Tapi dugi ka ayeuna pitchblende mangrupikeun sumber ti mana aranjeunna tiasa dikumpulkeun dina jumlah anu ageung, saeutik sanaos. Nalika partikel anu disebut radium dipasihan janten hiji jisim, jirim astral langsung langsung sareng ngalangkungan panca indra.

Aktivitas radio tina radium henteu, sakumaha anu ayeuna disangka, kusabab ngahasilkeun na ngalungkeun partikel na nyalira. Perkara fisik anu radium diwangun henteu ngajantenkeun kagiatan radio atanapi kakuatan anu sanésna ngaluarkeunana. Radium sanes gaya, tapi médiasi gaya. (Matérina dua kali sareng parantos aya dina pesawat anu béda-béda. Dina unggal pesawat mangrupikeun masalah nalika pasif sareng gaya nalika aktip. Janten fisik sacara pasif soal sareng kakuatan aktif. Janten astral mangrupikeun masalah astral pasif sareng kakuatan dina astral tah kitu mangrupikeun masalah astral.) Radium mangrupikeun awak anu ngaluarkeun zat astral. Radium nyaéta masalah dunya fisik; Aktivitas radio mangrupikeun masalah astral ti dunya astral anu janten katingali ku radium fisik. Dunya angkasa bumi ngalangkungan sareng ngalangkungan dunya jasmani, sareng, sabab masalahna langkung halus, éta aya sareng ngalangkungan masalah fisik kasar, sabab élmu nunjukkeun yén éter aya dina sareng ngalérbok, atanapi sabab dipikanyaho yén listrik ngalaksanakeun ngalangkungan cai. Sapertos lilin anu masihan lampu, radium mancepkeun lampu atanapi énergi. Tapi teu siga dina lilin, éta moal diduruk dina nyayogikeun cahaya. Sapertos generator atanapi kawat listrik anu sigana ngahasilkeun panas atanapi lampu atanapi listrik, radium sigana ngahasilkeun atanapi ngalungkeun énergi; sareng kitu hancana, meureun. Tapi lampu atanapi kakuatan anu sanésna sigana anu henteu kéngingkeun ku kawat. Perlu dipikanyaho yén listrik listrik henteu asalna tina dinamo atanapi dina kawat listrik. Éta ogé katelah yén listrik anu manifes salaku panas atanapi lampu atanapi listrik diarahkeun sapanjang kawat. Dina cara anu sami, kualitas atanapi kakuatan anu ditingali salaku kagiatan radio-na ngalangkungan radium tina sumber anu ayeuna henteu dipikanyaho ku élmu. Tapi sumberna henteu radium langkung ti sumber listrik nyaéta dinamo atanapi kawat. Partikel na awakna dialungkeun sareng diobong atanapi dianggo dina derajat anu langkung handap dibanding partikel dinamo atanapi kawat listrik ku ngalaksanakeun tanaga listrik. Sumber anu diungkabkeun ku radium sami sareng sumber anu nunjukeun listrik. Duanana asalna tina sumber anu sami. Bédana antara wujudna listrik sapertos panas, lampu atanapi listrik sareng anu ditingali ngaliwatan radiasi fisik anu aya dina médiasi sareng henteu dina listrik atanapi kagiatan radio. Partikel-partikel anu diwangun ku dinamo, generator atanapi kawat, teu kualitas anu sami sareng partikel anu aya ku radium. Matéri astral sareng pasukan anu nindakkeun kana zat astral polah langsung dina radium tanpa faktor atanapi mediasi. Kiwari anu diputerkeun ngaliwatan kawat listrik dijantenkeun ku faktor-faktor sanés, sapertos batré, magnet, generator, dinamika, uap sareng bahan bakar. Euweuh sahiji faktor ieu anu diperyogikeun ku radium sabab langsung ngahubungi sareng nyalira tiasa ngajantenkeun masalah astral pikeun ngalangkungan atanapi ngeunaan éta, ku radium.

Perlu dipikanyaho yén arus listrik henteu liwat kawat, tapi sakitar kawat. Ogé bakal dipanggihan yén dina cara anu sami radio-aktifitas henteu di radium, tapi sakitar atanapi sakitar radium. Listrik ngusahakeun sareng masih nyobian ngarencanakeun sababaraha cara anu tanaga listrik tiasa dilakukeun pikeun nunjukkeun sareng diarahkeun tanpa ngagunakeun uap atanapi suluh atanapi galvanis. Radium nunjukkeun sareng ngagambarkeun kumaha ieu tiasa dilakukeun.

HW Percival