The Word Yayasan

THE

WORD

NULIS, 1910.


Copyright, 1910, ku HW PERCIVAL.

Moments sareng rerencangan.

 

Urang atawa urang teu di rugbi jeung atma-buddhi?

Kami henteu. Pertanyaan sacara umum sareng kabur, sareng diperyogikeun yén urang terang sagala faktor dumasar kana éta. Faktor-faktor nyaéta atma sareng buddhi anu mana "urang" atanapi henteu "ngahijikeun." Patarosan ditaros tina sudut pandang teosofis. Atma disarioskeun janten sumanget universal pikeun sumanget sagala hal. Saur Buddhhi mangrupikeun jiwa spiritual, kendaraan atma, sareng éta ngalangkungan atma. "Kami" saurna janten sadar sadar diri. "Union" mangrupikeun kaayaan dimana hiji atanapi langkung ngagabung sareng dicampur sareng silih. Atma sumanget sumanget universal sareng buddhi kendaraanna, aya di union salawasna; sabab kalakuan sacara koordinat sepanjang waktos sareng buddhi sadar atma sareng dua anu ngahiji. Aranjeunna tiasa nyarios janten ngahijikeun hiji nu sadar sacara universal. Pikeun anu tunggal urang kedah ngahijikeun sareng atma-buddhi, kuring kedah sadar sakumaha kuring sareng kedah terang saha éta anu kuring; kedah sadar kana kapribadian sareng jati diri na ogé kedah sadar buddhi sareng atma, sareng kedah sadar yén salaku hiji individu éta ngagabung, ngahijikeun sareng, buddhi universal sareng atma. Nalika hiji individu kuring sadar identitasna sareng sadar yén éta sami sareng atma sadar buddhi sareng buddhi, yén individu éta leres tiasa ngucapkeun yén éta "ngahijikeun atma sareng buddhi." Maka moal aya spekulasi ku éta individu ngeunaan naon atma sareng buddhi sareng urang, sareng naon union, sabab éta individu bakal terang sareng kanyaho bakal ngirangan spekulasi. Dina kaayaan manusa ayeuna, "urang" henteu terang saha urang. Lamun urang henteu terang saha "urang" éta, urang henteu terang saha atanapi naon buddhi sareng atma; sareng upami urang teu terang saha urang sareng teu sadar sacara universal, urang henteu janten sadar diri anu ngahijikeun sareng prinsip-prinsip dasar atma sareng buddhi. Uni deukeut, sareng dina pesawat kontak sadar kana hal anu ngahiji. Keur sadar diri moal leres-leres nyebatkeun yén anjeunna ngahijikeun atanapi ngahijikeun sareng naon waé anu anjeunna henteu sadar, sanaos éta hal anu sanés tiasa aya sareng anjeunna. Atma sareng buddhi hadir sareng manusa sepanjang waktos tapi lalaki bahkan salaku sadar diri teu sadar atanapi sadar atma sareng buddhi salaku prinsip universal sareng spiritual. Kusabab anjeunna henteu sadar sacara universal sareng kusabab anjeunna henteu sadar ogé idéntitasna nyalira, janten, anjeunna, manusa, salaku pamikiran anu henteu ngahiji sareng atma-buddhi.

 

 

Éta leres henteu yen sagala nu bisa jadi geus di urang jeung nu sagala kudu urang pigawé nyaéta pikeun jadi sadar tina eta?

Sacara umum, anu leres-leres, sareng, anu sadayana anu urang lakukeun heula nyaéta pikeun sadar kana sagala anu aya di urang. Ieu cekap pikeun ayeuna. Teras, panginten, urang kedah janten sadar sadayana anu aya di luar urang teras ningali kana bédana antara éta sareng sadayana anu aya di urang.

Pertanyaan sapertos pernyataan sapertos ngaraosan sareng gampang sapertos angin ngahiliwir di usum panas-sareng henteu terbatas. Upami aya anu eusina nyayogikeun pananya sapertos kitu sareng jawabna "enya" atanapi jawaban anu henteu terbatas dina patarosan, bakal aya saeutik manéh anu diturunkeun sakumaha anu datang ka agriculturist anu eusina nyalira ku pamikiran yén anjeunna parantos disimpen dina tempat-tempatna gudang sadaya siki sadaya mahluk anu tumuwuh. Saha anu terang atanapi percanten yén anjeunna parantos nyusun sadayana anu mungkin pikeun janten atanapi terang, sareng saha anu henteu janten hal anu terang, anu parah dipilampah sareng langkung kaasih tibatan jalma anu henteu ngadamel kalayan usul anu abstrak tapi anu ngan ukur nyobian kana kaayaan fisik anu ayeuna. Di nagara-nagara Wétan biasa waé ngadangu para pengabdian ulangan dina basa masing-masing: "Kuring Allah"! "Abdi Gusti"! "Abdi Gusti"! kalayan jaminan anu gampang sareng yakin. Tapi aranjeunna? Biasana ieu dewa-dewa bakal aya pengemis di jalan sareng aranjeunna terang langkung ti ngan ukur cekap pikeun negeskeun; atanapi aranjeunna panginten tiasa diajar sareng tiasa asupkeun bantahan panjang pikeun ngadukung klaimna. Tapi sababaraha jalma anu ngadamel klaim kasebut masihan bukti dina kahirupan sareng padamelan anu aranjeunna kahartos sareng gaduh hak kana éta. Kami parantos ngimpor konfirmasi ieu sareng sababaraha jinis panyembah ieu sareng anu masih nampi pengiriman anyar ka Amérika Serikat. Tapi upami aranjeunna dewa, saha anu hoyong janten dewa?

Éta alus pikeun manusa percaya yén sagala hal anu dimungkinkeun pikeun anjeunna; tapi éta munafik dina anjeunna nyobian ngajantenkeun dirina yakin yén anjeunna parantos ngahontal kana kaayaan anu jarak jauh mungkin. Ahli kimiawan di laboratorium na, pelukis di easel na, tukang sculptor di marmerna, atanapi patani di kebon na, langkung sapertos dewa ti jalma anu leumpang sareng hambar sareng sacara terang negeskeun yén éta téh dewa, sabab ketuhanan aya dina aranjeunna. Konon: "Kuring mikrokosmos makrokosmos." Leres leres. Tapi éta langkung hadé polah tibatan nyebatkeun éta.

Ka saha atanapi yakin kana hiji hal mangrupikeun léngkah munggaran pikeun ngahontal éta. Tapi percanten kana hiji hal anu henteu ngagaduhan atanapi mangrupikeun hal anu dipercaya. Nalika urang percanten yén sadaya anu urang tiasa janten aya dina jeroeun urang, urang ngan ukur sadar kana kapercayaan urang. Éta henteu sadar kana hal-hal di urang. Urang bakal janten sadar kana hal-hal anu urang percanten ku nyobian ngartos aranjeunna sareng ku cara damel ka aranjeunna. Dipandu ku motif urang sareng numutkeun pagawean urang, urang bakal sadar kana hal-hal anu aya dina jeroeun urang sareng nampi kana cita-cita urang. Ku karyana, ahli kimia na nyababkeun naon anu anjeunna padamelan numutkeun rumus. Pelukis ngajadikeun katingali idéal dina pikiran na. Sculptor ngabalukarkeun gambar dina pikiran na nangtung tina marmer. Patani nyababkeun tumuh kana hal-hal anu poténsial ngan ukur aya dina siki. Kusabab manusa boga sagala hal dina jeroeun anjeunna mangrupikeun pikiran ilahi. Pamikiran ieu mangrupikeun bibit ketuhanan. Panginten ketuhanan ieu disalahgungkeun, dilungkeun sareng debased nalika dibanding kirang énténg. Nalika ditiup enteng-enteng ku ngabedol cangkemna, sapertos siki anu ditiup kana taneuh beku, moal nyandak akar. Saha anu terang nilai sareng kahayang pikeun ngokolakeun hiji siki moal ngalaan éta, tapi bakal nempatkeun éta dina taneuh anu cocog sareng bakal ngarawat sareng ngurus anu tumuh tina siki. Hiji anu terus-terusan nyarios yén anjeunna ilahi, yén anjeunna mikrokosmos makrokosmos, yén anjeunna Mithra, Brahm, atanapi Dewa resmi anu sanés, nyaéta ngababarkeun sareng nyungkeun cikal anu anjeunna gaduh sareng kamungkinan henteu janten salah sahiji saha cikal ketuhanan bakal nyandak akar sareng tumuh. Saha anu ngaraos yén anjeunna mangrupikeun Alfaah Nuh sareng karasa anu ketuhanan, nyayogikeun sakral sareng ngahudangkeun pamikiran éta. Ku ngokolakeun sareng ningkatkeun pamikiran na sareng ku akting sareng kapercayaan na, anjeunna ngalengkepan kaayaan anu mana sareng intelijen sareng ketuhanan tumbuh sacara alami. Lajeng anjeunna bakal janten laun laun sadar yén sagala hal aya dina anjeunna sareng anjeunna laun janten sadar kana sagala hal.

HW Percival