The Word Yayasan

THE

WORD

Désémber, 1909.


Copyright, 1909, ku HW PERCIVAL.

Moments sareng rerencangan.

 

Naha aya batu mulia ditugaskeun ka bulan nu tangtu sataun? Geus kieu disababkeun ku nanaon sejenna batan fancy bangsa urang?

Batu anu sami anu disarioskeun ku jalma anu béda-béda pikeun sasih benten sareng bulan, sareng sababaraha kahadean anu disarioskeun asalna tina batu-batu anu tangtu nalika ngagem bulan atanapi atanapi dina usum yén jalma ieu nyarios kedah dipakai. Sadaya pendapat anu béda ieu henteu tiasa leres, sareng kalolobaanana paling dipikaresep alatan mewah. Tapi fiksi nyaéta pagawéan anu teu normal tina pikiran atanapi pantaran imajinasi imajinasi; sedengkeun, imajinasi mangrupikeun citra gambar atanapi fakultas pikiran. Dina cara anu sami anu nyababkeun suling tina hiji obyék nyaéta objék éta téa, ku kituna tiasa seueur karimutan ngeunaan kabiasaan-kabatu batu anu balukarna kusabab kabiasaan aya dina batu-batu sorangan sareng kana pangaweruh anu sakali aya ngeunaan kabiasaan batu , tapi tina éléh élmu anu tetep kabeungharan wungkul, atanapi padamelan anu teu énggal, salaku refleksi tina pangaweruh anu baheula dilestarikan dina tradisi manusa. Sadaya objék mangrupikeun pusat anu ngajentrekeun kakuatan alam. Sababaraha objék nawiskeun pusat anu langkung kuat pikeun kakuatan pikeun ngalangkungan tibatan objék anu sanés. Ieu disababkeun ku susunan partikel-unsur unsur anu béda dina proporsi anu tangtu. Tambaga anu disiapkeun sareng didamel kana kawat bakal nawiskeun luyu dimana listrik tiasa dikalangkung ka titik anu ditangtukeun. Listrik moal jalan nganggo benang sutra, sanaos bakal ngajalankeun kawat tambaga. Dina cara anu sami sareng tambaga mangrupikeun sedeng atanapi konduktor listrik, ku kituna batu tiasa janten pusat anu didorong ku pasukan kakuatan, sareng tambaga mangrupikeun konduktor listrik anu langkung saé tibatan logam sanés, sapertos aléng atanapi kalungguhan, janten batu-batu tangtu langkung saé pusat pikeun kakuatan masing-masing ti batu sanés. The purer batu anu langkung saé éta salaku pusat kakuatan.

Unggal bulan nyababkeun pangaruh anu pasti pikeun nanggung bumi sareng sadaya hal di bumi, sareng, upami batu gaduh nilai masing-masing salaku puseur kakuatan, éta bakal lumrah ngira yén batu-batu tangtu leuwih kuat saperti pusat kakuatan, salami waktos na nalika pangaruh bulan anu paling kuat. Éta teu masuk akal pikeun ngira yén aya kanyaho kana usum-batu nalika batu-batu gaduh kabiasaan anu tangtu sareng éta kusabab jalma-jalma jaman baheula anu terang terang ngasongkeun batu ka bulan masing-masing. Pikeun némpélkeun nilai anu penting pikeun batu henteu aya gunana pikeun ieu atanapi jalma anu tiasa nyandak inpormasi na tina buku almanak atanapi buku anu dicarioskeun atanapi sababaraha jalma anu sakedik inpormasi sakumaha dirina. Upami aya karasaeun khusus pikeun batu pikeun dirina, kumisan tina nilai komérsialna, batuna ngagaduhan kakuatan sababaraha ti atanapi pikeun anjeunna. Tapi éta henteu aya gunana sareng tiasa ngabahayakeun ngagabungkeun kabecikan anu fanciful ka batu atanapi mewah yén batu kalebet bulan-bulan anu tangtu, sabab ieu nyiptakeun kacenderungan ka jalma éta gumantung kana sababaraha hal tambahan pikeun ngabantosan anjeunna dina naon anu kedah anjeunna tiasa dilakukeun pikeun dirina . Pikeun fiksi sareng henteu ngagaduhan alesan anu hadé pikeun kapercayaan nyaéta ngarugikeun ka hiji jalma tinimbang ngabantosan, sabab éta ngaganggu kapikiran, nempatkeun éta hal-hal anu sensitif, nyababkeun sieun tina anu nyiar panyalindungan, sareng ngajantenkeun kana hal-hal ekstrim tinimbang dina nyalira kanggo sagala kaayaan daruratna.

 

 

Ngabogaan inten atawa batu mulia sejenna a nilai lian ti éta nu geus digambarkeun ku standar duit? na, upami kitu, dina naon nilai a inten atawa batu sapertos sejen gumantung?

Saban batu gaduh nilai anu sanésna tina nilai komérsial, tapi dina waktos anu sanés yén sadaya anu teu terang nilai komérsialna ku kituna henteu sadaya jelema terang nilai batu sanés ti nilai duitna. A jalma anu teu paduli kana nilai inten anu henteu énténg ngaleungitkeun éta sakumaha anjeunna bakal janten kerikil umum. Tapi panyambung anu terang niléyna bakal ngawétkeun éta, nya éta cara pikeun nunjukkeun kaéndahanana, teras pasihan waktos anu saé.

Nilai batu dina téa gumantung kana tujuanna janten pusat anu pikaresepeun pikeun unsur atanapi gaya anu tangtu sareng nyebarkeun ieu. Batu béda narik kakuatan anu béda. Henteu sadayana kakuatan anu mangpaat pikeun jalma anu sami. Sababaraha kakuatan ngabantosan sababaraha sareng ngaruksak batur. Batu anu bakal narik kakuatan anu tangtu tiasa ngabantosan hiji sareng ngaruksak anu sanés. Hiji kedah terang naon anu hadé pikeun dirina, ogé terang nilai hiji batu sakumaha dibédakeun ti batur sateuacan anjeunna tiasa mutuskeun sacara intelektér anu mana batu anu hadé pikeun anjeunna. Henteu langkung wajar pikeun nganggap yén batu gaduh nilai-nilai tertentu kumisan tina nilai artosna ti éta pikeun ngira yén anu disebut batu kélod gaduh nilai anu sanés tinimbang naon sia dina artos sababaraha batu négatip dina dirina, batur gaduh kakuatan atanapi elemen anu aktip sacara aktif ngaliwatan aranjeunna. Janten magnet ieu boga kakuatan magnetisme anu aktip dina éta, tapi beusi lemes négatip sareng teu aya kakuatan sapertos anu ngalaksanakeun éta. Batu-batu anu minangka pusat kakuatan aktip teu tiasa dirobih saé; tapi batu négatip tiasa dieusi ku individu sareng dijantenkeun pusat kakuatan pikeun ngalaksanakeun, ku cara anu sami yén beusi lembut tiasa dibéda ku magnet sareng bakal janten magnet Batu anu, sapertos magnet, janten pusat anu mana hiji atanapi langkung gaya anu kalakuan boh nyaéta anu diatur ku alam atanapi anu dieusi ku kakuatan atanapi dihubungkeun sareng kakuatan ku individu. Saha anu ngagem batu anu pusat anu kuat tiasa narik kakuatan khususna, sakumaha rod kilat bakal narik kilat. Tanpa kanyaho kana batu sareng nilai masing-masing, usaha pikeun ngagunakeun batu pikeun tujuan ieu ngan ukur bakal nyababkeun kabingungan pamikiran sareng goib teu sadar. Aya saeutik alesan pikeun nindakkeun sacara saé sareng batu atanapi ku naon waé pikeun kaperluan gaib, kecuali aya anu terang hukum-hukum anu ngatur hal anu dianggo sareng hakekat jalma atanapi kakuatan anu aya hubunganana anu dianggo atanapi dianggo. Cara anu pangsaéna ngeunaan naon waé anu teu dipikanyaho nyaéta nyaéta ngajaga panon sareng pikiran sareng siap nampi naon waé anu dianggap lumrah ngeunaan hal éta, tapi nolak nampi anu sanés.

HW Percival