The Word Yayasan

THE

WORD

OGOS, 1909.


Copyright, 1909, ku HW PERCIVAL.

Moments sareng rerencangan.

 

Nyaeta aya taneuh pikeun ngaku jalma anu nyebutkeun yén jiwa lalaki undur incarnate dina manuk atawa sato?

Aya sababaraha alesan pikeun klaim, tapi pernyataan éta henteu leres. Jiwa manusa henteu reincarnate kana manuk atanapi sato upami istilah ieu dilarapkeun ku manusa. Saatos pupusna manusa, prinsip-prinsip mana bagian fana na diwangun deui kana karajaan atanapi bumi masing-masing anu ditarik pikeun ngawangun awak manusa anu fana. Aya seueur alesan yén klaimna tiasa dilakukeun yén jiwa manusa tiasa hirup deui kana awak sato. Anu jadi sabab paling umum tina pernyataan nyaéta goib sareng tradisi; tapi tradisi sering nyimpen bebeneran anu jero dina bentuk literal anu teu leres. Takhayul nyaéta wangun anu janten dasar tilas pengetahuan. Saha anu ngayakeun goib tanpa terang naon hartosna percaya kana wangun, tapi henteu gaduh ilmu. Saha anu dina jaman modern percanten kana tradisi yén jiwa manusa henteu ngalelepkeun deui kana sato, nempel kana goib atanapi tradisi sabab aranjeunna leungit élmu anu nyumput kana pernyataan anu kaluar sareng literal. Tujuan tina nitis sareng reinkarnasi tina pikiran kana awak nyaéta yén éta kedah diajar naon anu hirup di dunya tiasa ngajar. Alat anu ngalantarankeun éta nyaéta wujud manusa sato. Saatos parantos maot ti hiji bentuk manusa maot sareng ampir anu bakal narékahan deui ngawangun dirina sorangan sareng asup kana wujud sato sato sanés. Tapi éta henteu ngalebetkeun naon jinis spésiés sato. Éta henteu ngalebetkeun awak sato. Alesanna nyaéta bentuk sato sato anu henteu bakal nawiskeun kasempetan pikeun neraskeun atikanana. Awak sato ukur bakal mundur pikiran. Kasalahan tina hiji kahirupan teu tiasa dibenerkeun ku pikiran dina awak sato upami mungkin kanggo pikiran dina awak sato, sabab organisme sato sareng otak teu tiasa ngaréspon kana touch tina pikiran individu. Tahap manusa dina ngembangkeun otak dipikabutuh pikeun pikiran ngahubungi bentuk sato manusa; otak sato henteu alat anu hadé pikeun pikiran manusa pikeun ngalangkungan. Upami éta dimungkinkeun pikeun pikiran reincarnate kana sato, pikiran, bari janten nitis, bakal sadar teu sorangan salaku pikiran dina awak sato. Linaan sapertos kitu tina pikiran dina awak sato janten henteu aya gunana, kusabab teu aya kasalahan anu tiasa dilereskeun sareng ngaos. Kasalahan tiasa dilereskeun, salah dibenerkeun sareng pelajaran diajarkeun sareng ilmu ngan ukur nalika pikiran dina awak manusa, sareng tiasa ngahubungan uteuk anu bakal ngabales sentuhanna. Maka éta teu masuk akal pikeun nganggap yén sagala hal anu tiasa dilaksanakeun ku hukum anu hiji pikiran anu parantos ngalangkungan bentuk manusa kudu ngajadi kana jinis sato.

 

 

Konon di editorial dina Panginten, Kecap, Vol. 2, No. 3, Désémber, 1905, yén: "Manusia mikirkeun sareng alam réspon ku marshalling pamikiran dina hiji prosesi kontinyu bari anjeunna ningal ku heran anu merhatikeun sabab éta. . . .Man mikirkeun sareng fructifies alam ku pamikiran na, sareng alam ngahasilkeun progeny dirina dina sagala bentuk organik salaku barudak tina pamikiran na. Tangkal, kembang, sato galak, reptil, manuk, dina bentukna nyaéta kristalisasi pamikiranna, sedengkeun dina unggal némutanana béda-béda nyaéta gambaran sareng ngahususkeun hiji-hiji kahayang tinangtu. Alam ngahasilkeun numutkeun dumasar kana jinis anu ditangtukeun, tapi pamikiran lalaki nangtoskeun jinisna sareng jinisna ngan ukur robah dina pikir na. . . .Untitas anu ngalaman hirup dina awak sato kedah ngagaduhan karakter sareng bentukna ditangtukeun ku pamikiran manusa dugi ka dirina sorangan tiasa mikir. Teras aranjeunna moal meryogikeun pertolonganna, tapi bakal ngawangun bentuk diri nyalira sapertos pamikiran manusa ayeuna ngawangun dirina sareng déwasa. ”Naha anjeun tiasa ngajelaskeun langkung lengkep kumaha pamikiran anu béda-béda tina manusa ngalaksanakeun urusan dunya sacara fisik pikeun ngahasilkeun rupa-rupa sato sapertos singa, biruang, merak, rattlenake?

Pikeun ngajawab patarosan ieu diperyogikeun nyerat tulisan sapertos salah sahiji editor Word The. Ieu teu tiasa dilakukeun dina rohangan anu dikhususkeun pikeun Moments sareng Friends, sareng kedah ditinggalkeun ka jabatan éditorial majalah ieu. Urang kedah nyobian, kumaha oge, pikeun ngarobih prinsip anu dilaksanakeun ku anu di luhur dilaksanakeun.

Di antawis sadaya mahluk hirup manusa mangrupikeun hiji-hijina jalma anu ngagaduhan fakultas kreatif (sakumaha dibédakeun tina procreative.) Fakultas kreatif mangrupikeun kakuatan pamikiran sareng wasiat. Panginten mangrupikeun hasil tina aksi pikiran jeung kahayang. Nalika pikiran mikabutuh mikiran pamikiran didamel sareng pikir nyandak wujud dina masalah kahirupan dunya. Perkara kahirupan ieu aya dina pesawat super-fisik. Pikiran anu ngawangun wujud dina kaayaan super-fisik dina pesawat pikir. Kahayang salaku prinsip kosmis anu di lakukeun ku pikiran manusa ngahasilkeun pikiran nurutkeun sipat pikiran jeung kahayang. Ieu pikiran nurutkeun sifat pikiran sareng kahayang. Pamikiran ieu nalika dihasilkeun nyaéta jinis-jinis bentuk anu muncul di dunya, sareng jinis-jinis jinis ieu anu dieusian ku éntitas atanapi fase kahirupan anu teu tiasa nyiptakeun wujud pikeun diri sorangan.

Manusa ngagaduhan ka jero sipat-sipat sato masing-masing di dunya. Masing-masing jinis sasatoan atanapi spésiés nunjukkeun kahayang tinangtu sareng dipanggihan di manusa. Nanging sanaos sadaya sipat sato-sato aya di manusa, anjeunna, nyaéta, jinisna, nyaéta manusa, sareng sato-sato di anjeunna katingal sapertos-waktos sapertos anjeunna ngijinkeun karep sareng hawa-angkatan pikeun ngarobih sareng nunjukkeun alam-alamna ngaliwatan anjeunna. Saperti sadaya ciptaan sato janten seueur lambar anu digabungkeun sareng digulung dina awakna sareng anjeunna mangrupikeun sato komposit sadaya makhluk sato. Nonton wajah lalaki nalika anjeunna nyita ku paroxysm gairah, sareng hakekat sato anu langkung dominan bakal jelas katingali dina anjeunna. Serigala katingalina kaluar tina beungeutna sareng tiasa ditingali dina ragam na. Calana macan ngalangkungan anjeunna salaku anjeunna bakal buru-buru mangsana. Oray kasebut ngaungsikeun biantarana bijil sareng glitters ngaliwatan panonna. Singa murub sakumaha amarah atanapi nafsu jalan-jalan di salira. Sakur salah sahiji ieu masihan tempat anu sanés nalika ngalangkungan awakna, sareng ekspresi beungeutna parantos aya dina jinisna. Éta nalika manusa mikirkeun kana sipat macan atanapi ajag atanapi rubah anjeunna nyiptakeun pamikiran macan, ajag, atanapi rubah, sareng pikir hirup dina dunya kahirupan dugi ka ditarik ka alam-jiwa psikis handap pikeun masihan wujud ka alam. badan anu kalangkung ngalangkungan réproduksi. Sadaya jinis sato ieu benten ngalangkungan bentuk sareng dipasihkeun dina wajah manusa bari gambarna dipindahkeun dina layar. Nanging, teu tiasa pikeun ajag anu katingalina sapertos rubah atanapi rubah sapertos macan atanapi salah sahiji sapertos sapertos oray. Unggal sato ngalaksanakeun nurutkeun sipat na henteu pernah sapertos sato naon waé anu langkung ti dirina. Hal ieu sabab, sakumaha anu dinyatakeun dina petik, sareng sapertos anu bakal dipidangkeun, tiap sato mangrupikeun spesialisasi, jinis kahayang dina manusa. Panginten mangrupikeun panyipta sadaya wujud di dunya, sareng manusa mangrupikeun hiji-hijina sato anu nyangka. Anjeunna nangtung hubunganna sareng dunya fisik salaku Gusti, anu nyipta, tiasa aya hubunganana sareng manusa. Tapi aya cara séjén pikeun manusa nyaéta anu ngabalukarkeun penampilan sato di dunya fisik. Ieu ogé bakal ngajelaskeun salah sahiji seueur hartos sareng mangrupikeun alesan pikeun pernyataan dina kitab suci kuno yén manusa tiasa reincarnate atanapi transmigrate kana awak sato. Nya éta: Dina waktos hirup kahayang manusa mangrupikeun prinsip sato anu sanés, anu henteu ngagaduhan bentuk anu pasti. Salami kahirupan manusa, kahayang dina anjeunna kantos robih, sareng henteu aya jinis sato pasti tetep aya bukti anu panjang pisan sareng anjeunna. Serigala dituturkeun ku rubah, rubah ku biruang, biruang ku embe, domba ku domba sareng saterasna, atanapi dina urutan anu mana waé, sareng ieu terus biasana ngalangkungan kahirupan kecuali aya kecenderungan anu dibébaskeun dina lalaki dimana salah sahiji loba sato mendominasi batur dina sipat-Na jeung anjeunna domba atanapi rubah atanapi ajag atanapi ngiringan sapanjang hirupna. Tapi dina hal naon waé, dina pupusna, anu robih sipat-sipatna tetep aya kana hiji jinis sato anu pasti anu sakaligus pikeun wujud astral manusa. Saatos pikiran angkat tina sato na, sato éta laun-laun ngaleungitkeun garis besar anu ngatur manusa sareng janten jinis sato anu leres. Sato sato ieu mangrupikeun makhluk anu henteu ngagaduhan vestige umat manusa.

HW Percival