The Word Yayasan

THE

WORD

JULY, 1909.


Copyright, 1909, ku HW PERCIVAL.

Moments sareng rerencangan.

 

Gaduh sato pikiran jeung ulah aranjeunna pikir?

Sababaraha sato nunjukkeun kamampuan anu luar biasa pikeun ngarti naon anu dicarioskeun ka aranjeunna sareng bakal ngalakukeun naon anu diingetkeun aranjeunna saolah-olah kahartos. Sato henteu ngagaduhan pikiran sakumaha manusa ngartos kana kecap, atanapi henteu mikir, sanajan aranjeunna katingalina langkung ngartos anu parantos dicarioskeun ka aranjeunna sareng bakal ngalakukeun seueur hal anu disarioskeun. Pikiran mangrupikeun prinsip individualisasi dina manusa anu nyababkeun anjeunna sareng ngamungkinkeun anjeunna mikir dirina salaku kuring-am-I. Sato moal ngagaduhan prinsip ieu sareng teu aya dina tindakan atanapi paripolahna anu nyarankeun yén éta ngagaduhan. Henteu ngagaduhan pikiran, aranjeunna moal tiasa mikir sabab panginten tiasa dilaksanakeun ku ayana pikiran kalayan kahayang. Sato gaduh kahayang salaku prinsip anu dominan sareng akting, tapi henteu gaduh pikiran sakumaha gaduh sato sato.

Dina rasa anu béda tibatan manusa, sato gaduh pikiran. Rasa dimana sato tiasa nyarios ngagaduhan pikiran nyaéta yén éta kalakuan tina dorongan tina pamikiran universal, tanpa prinsip individualizing sapertos kitu. Sato sato, anu henteu langsung dina pangaruh manusa, ngalaksanakeun nurutkeun sifatna. Sato sato henteu tiasa bénten-béda tibatan sipatna, nyaéta sipat sato. Jalma tiasa polah numutkeun sipat sato-sato anu ketat, atanapi nurut naluri manusa biasa sareng adat sosial atanapi bisnis, atanapi anjeunna tiasa langkung seueur sato sareng manusa biasa sareng polah dina cara anu suci sareng Gusti. Ieu pilihan tina tindakan anu dipibanda manusa, mungkin kusabab anjeunna gaduh pikiran atanapi pikiran. Upami sato parantos ngagaduhan atanapi mangrupikeun pikiran, maka mungkin pikeun sababaraha pilihan sapertos kitu ka perhatoskeun dina tindakan na. Tapi sato henteu kantos langkung béda ti spésiés anu kagungan, sareng anu spésifikna nangtukeun sipat sareng tindakan sato. Ieu sadayana dilarapkeun pikeun sato dina kaayaan alam atanapi pituin sareng kaayaan na nalika henteu ngahambat sareng henteu dina kaayaan langsung manusa. Nalika manusa ngabawa sato dina pangaruh na anjeunna ngarobih sato éta dugi ka anjeunna ngajantenkeun pangaruh na. Lalaki tiasa nunjukkeun pangaruh méntalna kana sato éta dina cara anu sami sareng anjeunna ngagentos pangaruh pikiran kana sato anjeun dina dirina. Kahayang mangrupikeun prinsip sasatoan, pikiran prinsip karakter manusa. Kahayang mangrupikeun kendaraan batin. Kahayang mangrupikeun masalah sareng pikiran anu dianggo. Alesan yén sato tiasa dilatih pikeun nurut kana paréntah manusa nyaéta kusabab prinsip kahayangna bakal ngabales lampah pamikiran sareng nurut kana diktatna nalika pikiran tetep dina usahana pikeun ngatur sato. Janten sato éta henteu ngalakukeun pemikiran nalika ngalaksanakeun perintah lalaki. Sato ngan ukur nurut otomatis pamikiran pikiran anu ngarahkeun éta. Dina ilustrasi ieu éta tiasa waé henteu aya sasatoan anu parantos dipikanyaho ngartos sareng nurut hiji tatanan anu béda ti pesenan anu sanés sateuacan dipasihan. Masing-masing hal anu didamelna sami sareng jinis anu parantos diajarkeun ku manusa. Karakter pikiran nyaéta ngarencanakeun, ngabandingkeun, pikeun diturunkeun. Teu aya sato anu ngagaduhan kamampuan atanapi kamampuan pikeun ngarencanakeun hal, pikeun ngabandingkeun ku arguméntasi, atanapi pikeun ngamimitian hiji lampah pikeun dirina sorangan atanapi sato anu sanés. Sato ngalakukeun trik atanapi nurut pesenan kusabab aranjeunna parantos diajar sareng dilatih pikeun ngalakukeun sareng nurut kana aranjeunna sareng ieu kusabab pamikiran manusa dialungkeun kana kahayang sato anu ngagambarkeun pamikiran anjeun dina tindakan.

 

 

Moal sagala pangaruh jahat dibawa ka manusa ku ayana sato domestik?

Éta gumantung kana manusa langkung ti batan sato. Masing-masing tiasa nulungan anu sanés, tapi sakumaha sabaraha bantosan anu tiasa dipasihkeun atanapi ngarugikeun anu dilakukeun, diputuskeun ku manusa. Sato dibantuan ku hubungan sareng manusa upami manusa bakal ngajar sareng ngontrol sato kalayan kahadean. Sato dina kaayaan liar sareng pituinna henteu ngagaduhan bantosan manusa, tapi nalika ku beternak sareng domestik manusa ngabawa sato dina pangaruh pamikiran na, sato éta henteu deui tiasa atanapi ngagaduhan kasempetan pikeun moro nyalira tuangeun pikeun dirina sorangan . Maka manusa janten tanggung jawab pikeun sato; sareng ngagaduhan tanggung jawab sapertos kitu kawajiban manusa pikeun miara sareng ngajagi sato. Lalaki ngajantenkeun ieu sanés kusabab anjeunna hoyong élévasi sareng pendidikan sato tapi kusabab anjeunna hoyong nempatkeun sato pikeun kagunaan sorangan. Ku cara kieu urang gaduh péstomasi sato sapertos kuda, sapi, domba, domba, anjing sareng manuk. Éntitas anu ngahirupkeun awak sato anu dididik pikeun kagunaan anu tangtu sareng persiapan awak sato pikeun nyusun animasi awak manusa dina sababaraha évolusi atanapi dunya anu bakal datang. Ku cara kieu aya tukeran anu dilakukeun antara sato, sareng lalaki. Sato téh dididik ku manusa pikeun jasa anu didamel manusa. Prinsip kahayang sasatoan di lakukeun ku pikiran manusa, sareng ku tindakan berterusan ieu sareng réaksi prinsip kahayang sato anu disiapkeun ku prinsip manusa tina pikiran manusa, ku kituna dina jangka waktu anu jauh tina prinsip hasrat sato éta tiasa diasupan kana kaayaan anu ngamungkinkeun pikeun ngahubungkeun langsung sareng langsung sareng pikiran. Manusia bakal ngalaksanakeun tugasna langkung saé upami anjeunna ngalaksanakeun tugasna sacara cerdas sareng ria tibatan ku kakuatan kaayaan sareng dendam. Lalaki bakal ngabantosan sasatoan upami anjeunna ngahargaan kana cahaya anu ngan ukur digariskeun sareng bakal ngarawat aranjeunna bageur sareng kalayan ati-ati sareng bakal nunjukkeun aranjeunna kaasih; aranjeunna teras bakal ngaréspon kana kahayang na ku cara anu bakal kagum anjeunna. Dina nunjukkeun aranjeunna kaasih, kumaha oge, perawatan kudu dilaksanakeun. Kasmaran sapertos kitu henteu janten petting bodo sareng whimsical, tapi kasih sayang anu hiji karasa pikeun jiwa dina sagala makhluk anu hirup. Upami manusa bakal ngalakukeun ieu anjeunna bakal ngamekarkeun sato sareng aranjeunna bakal ngaréspon ka anjeunna dina cara anu bakal nyababkeun manusa ayeuna mikir sacara positif yén sato ngagaduhan intelektual dina ngagaduhan akal fakultas nalar. Nanging sanaos éta, upami sasatoan bijil langkung polah langkung pinter tibatan anu pangsaéna dina waktos ayeuna aranjeunna tetep henteu dipiboga ku kakuatan pamikiran atanapi tina fakultas nalar.

Hubungan antara manusa sareng sato éta jahat sareng pikasieuneun nalika sato dibawa kaluar tina alamna ku manusa konyol sareng didamel pikeun ngeusian tempat anu sanés sato, manusa atanapi gaib. Hal ieu dilakukeun ku lalaki atanapi awéwé anu nyobian ngadamel idola kaluar tina sasatoan sato. Biasana anjing atanapi ucing dipilih kanggo tujuan anu sapertos kitu. Piaraan dijantenkeun hiji objek ibadah atanapi ibadah. Manusia miskin tuang kaluar tina manah anu ngalimpah kabeungharan kecap-kecap konyol dina tujuan ibadahna. Penafian sato piaraan parantos dibabawa pikeun nyemprot piaraan anu paling énggal atanapi khusus sareng didamel ngagem kalung atanapi perhiasan sanésna, sareng ngagaduhan rencang khusus pikeun ngabersihkeun parfum sareng nyumponan éta. Dina hiji kasus aranjeunna nyandak jalan sareng anjing atanapi nyetir dina gerbong khusus yén éta ngagaduhan hawa seger tanpa karasa kesel. Piaraan janten diasuh dina kahirupan na nalika pupusna dugi ka disimpen dina kerangka anu rumit; upacara-upacara anu dilaksanakeun di jerona teras dituturkeun ku panyembah sareng para sahabatna ka kuburan anu disiapkeun sacara khusus pikeun tempat éta, dimana éta ditata pikeun santai dina sakuliling pikaresepeun sareng monumen anu dilebetkeun kanggo ngémutan acara hanjelu. Sato sato moal disebatkeun kusabab kitu; sadaya ngalepatkeun téh hoyong diliputi ka manusa. Tapi sato parna ku luka sapertos anu dicandak ku sanésna alam na nempatkeun kana lingkung anu teu dipilampah. Éta teras henteu terbatas deui ngalebetkeun sphere ti mana éta parantos dicandak sareng henteu tiasa polah sacara alami, nganggo sareng leres dina posisi anu dirumuskeun ku manusa anu teu normal. Tumindak sapertos mangrupikeun panyalahgunaan kasempetan ku manusa, anu bakal ngaleungitkeun sagala hak sareng ngaku ku panyiksa sapertos kitu kana posisi anu sami dina kahirupan anu bakal datang. Kasenangan dina posisi, runtah artos, degradasi manusa sanés dina ngadesek aranjeunna janten hamba piaraan, sareng dina ngalaksanakeun sato ka tempat anu dipasihkeun, sadayana kedah dibayar dina kasangsaraan, kuciwa sareng sareng ngahinakeun dina kahirupan hareup. Aya sababaraha hukuman anu parah teuing pikeun manusa anu nyieun idola kaluar sato sareng nyembah sato éta. Tumindak sapertos kitu mangrupikeun usaha pikeun ngajantenkeun dewa poténsial hamba sato, sareng usaha sapertos kitu kedah nampi gurun-pasna.

Dina kaayaan anu tangtu pangaruh sato pisan cilaka pikeun sababaraha manusa. Salaku conto, nalika jalma lemah atawa saré ucing atanapi anjing kolot henteu matak diidinan pikeun ngarampa awak, sabab nalika awak teu gaduh ayana pikiran atanapi pikiran teu sadar dina awak manusa, magnetisme sato awak manusa bakal ditarik ku anjing atanapi ucing atanapi sato anu sanés nyabak éta. Sasatoan sacara naluri kéngingkeun caket atanapi nyabak awak manusa kusabab nampi kabiasaan anu tangtu. Bukti ieu mangrupikeun anjing, anjing anu lami hususna, bakal ngagosok ngalawan awak manusa. Ieu anjeunna ngalakukeun pikeun tujuan dua kali; dina raraga kését, tapi langkung-langkung kusabab anjeunna nampi pangaruh magnét tinangtu tina awak manusa anu dikaluarkeun. Éta sering sering ngémutan yén ucing bakal milih sababaraha jalma anu saré na bakal ngagulung sorangan dina dada sareng purr contentedly sabab nyerep magnét jalma anu bobo. Upami ieu diteruskeun sapeuting-wengi jalmi bakal langkung lemah sareng langkung lemah dugi ka maot maot tiasa nyababkeun. Kusabab sato bakal nyerep magnét ti manusa, éta henteu matak nyababkeun manusa pikeun nyingkur sato atanapi henteu pikaresepeun ka dinya, tapi langkung ngajantenkeun anjeunna ngagunakeun pertimbanganna dina urusan sato, nunjukkeun aranjeunna sadayana kahadean sareng kaasih yén lalaki kudu karasa pikeun sagala hirup mahluk; tapi anjeunna ogé kedah ngalatih aranjeunna ku ngalaksanakeun disiplin, anu bakal ngajar aranjeunna ka makhluk anu bermanfaat sareng taqwa, malahan ngantepkeun aranjeunna laksanakeun, sabab anjeunna teuing teu puguh atanapi teu paduli ngalatih aranjeunna atanapi kusabab anjeunna nunjukkeun bodo sareng boros. indulgence dorongan maranéhanana.

HW Percival