The Word Yayasan

THE

WORD

Désémber, 1908.


Copyright, 1908, ku HW PERCIVAL.

Moments sareng rerencangan.

 

Naha eta kadang ngomong yén Yesus éta salah sahiji saviors umat manusa sarta yén bangsa ti jaman baheula kungsi oge saviors maranéhanana, tinimbang nyebutkeun anjeunna The Jurusalamet di dunya, sakumaha anu dilaksanakeun ku sakabeh Christendom?

Pernyataan ieu kusabab sababaraha sabab. Sababaraha sabab éta pernyataan sabab aranjeunna uninga ku anu dilakukeun ku batur; sawaréh, anu kenal sareng sajarah kuno, sabab sajarah masarakat kuno nyatakeun kanyataan yén aranjeunna parantos seueur panyalametkeun. Para penyelamat bangsa anu béda-béda bénten dumasar kana kabutuhan jalma pikeun aranjeunna datang, sareng hal khusus ti mana aranjeunna disalametkeun. Kituna salah saurang penyelamat muncul pikeun nyalametkeun jalma tina panyebaran, atanapi kalaparan, atanapi tina serangan musuh atanapi sato galak. Juruaudis sanésna muncul pikeun ngabébaskeun jalma-jalma anu sumping ti tukang sihir pikeun ngajarkeun aranjeunna basa, seni sareng élmu anu dipikabutuh pikeun peradaban, atanapi pikeun ngajelaskeun pikiran sareng pangertian. Saha waé anu ngagaduhan maca sistem religius dunya sacara jelas bakal ningali yén para penyelamat muncul abad atanapi rébuan taun sateuacan tanggal nalika Isa disauran lahir.

Upami Isa nyarioskeun yén Juru Salamet ku sadayana Christendom, pernyataan sapertos ieu bakal jadi conto tina teu jahil sareng sombong sadaya Christendom, tapi untungna pikeun Kakristenan henteu kitu. Dina ahir taun utamina, dunya barat parantos janten sareng langkung kenal sareng sejarah sareng kitab suci bangsa sanes, sareng perasaan anu langkung ramah sareng persahabatan anu saé ditunjukkeun ka bangsa-bangsa sanés sareng imanna. Dunya barat parantos diajar ajén toko-kapinteran kawéntar anu aya dina harta karajaan masarakat kuno. Sumanget kuno sababaraha urang anu dipilih ku Allah atanapi diri kapilih pikeun disimpen tina kaétung jumlah anu kapungkur ngiles sareng di tempatna aya pangakuan kaadilan sareng hak sadayana.

 

 

Dupi anjeun ngabejaan urang lamun aya wae jalma anu ngagungkeun lahir saviors maranéhanana dina atawa sakitar dinten dua puluh-kalima Désémber (wanoh yén panonpoé waktu keur ngasupkeun tanda Capricorn?

Puluh puluh dinten Désémber mangrupikeun waktos anu girang di Mesir, sareng hiji festival diayakeun pikeun ngahormatan ulang taun Horus. Diantara upacara sareng upacara anu diresmikeun dina buku-buku suci Cina, festival agama-agama kuno sanésna dipatalikeun pisan. Dina saminggu pamungkas dina bulan Désémber, dina wanci usum tiris, toko sareng pangadilan ditutup. Sumpah agama teras dirayakeun sareng disebat festival féstur pikeun Tie Tien. Mithras Persia disebut mediator atanapi penyelamat. Aranjeunna sohor ulang taun na dina dua puluh lima Désémber dina tengah kabungahan anu hébat. Hal ieu diakui yén dina waktu éta panonpoé masih tetep teras teras uih deui ka belah kalér saatos pangunjung panjangna di kidul, sareng disauran yén opat puluh dinten dipisahkeun pikeun syukuri sareng pangorbanan. Bangsa Roma ngagungkeun tanggal dua puluh lima bulan Désémber kalayan festival anu hébat pikeun ngahargaan ka Bacchus, sabab éta dina waktos éta panonpoé mimiti uih deui ti usum tiris. Di jaman engké, nalika seueur upacara Persia diwanohkeun ka Roma, dinten anu sami diamalkeun janten festival kanggo ngahormatan Mithras, sumanget panonpoé. Bangsa Hindu ngagaduhan genep festival anu suksés. Dina dua puluh lima bulan Désémber jalma urang ngahias imahna nganggo garlands sareng kertas gilt sareng sacara universal ngadamel hadiah ka réréncangan sareng baraya. Janten éta bakal katembong yén dina waktos ieu masarakat jaman kuno ogé nyembah salaku bungah. Kusabab éta dina waktu usum tiris usum tiris henteu tiasa kacilakaan ngan kabeneran. Éta langkung akal pikeun ngira yén, dina sadaya kabeneran anu katingali tina jaman baheula, aya kabeneran anu penting tina mistis anu penting.

 

 

Konon ku sababaraha yén kalahiran Kristus mangrupakeun kalahiran spiritual. Lamun ieu téh jadi, pangna eta nu Natal geus sohor pikeun awak fisik ku dahar jeung nginum, dina cara bahan, nu kacida sabalikna ti conceptions kami tina spiritualitas?

Alesan pikeun tanggal ieu balik deui ka Nasrani ti mimiti-awal abad. Dina usaha pikeun nyusun pastrinna sareng kapercayaan kafir jeung kafir, aranjeunna nyayogikeun féstival kana kalénder sorangan. Ieu diwaler dua tujuan: éta puas adat jalma-jalma teras ngajurung aranjeunna ngira yén waktuna kedah suci kana iman anu anyar. Tapi, dina nganut pesta sareng festival, sumanget anu nyababkeun ieu kaleungitan sareng ngan simbol anu paling pikasieuneun anu dilestarikan tina diantara urang kalér, Druid sareng Romawi. Orgies liar di indulged asup sareng lisénsi pinuh. gluttony sareng mabok hasilna dina waktos éta. Kalayan jalma-jalma awal, anu ngabalukarkeun kabagjaan kusabab pangakuan Matahari anu ngalangkungan titik panghandapna dina jalan anu jelas sareng ti dua puluh lima bulan Désémber ngamimitian perjalanan na, anu bakal nyababkeun uih cinyusu sareng bakal nyalametkeun aranjeunna tina tiris sareng desuning usum tiis. Ampir sadaya pangetan urang dina usum Natal ngagaduhan asal usulna sareng jaman baheula.

 

 

In 'Moments with Friends,' tina Vol. 4, halaman 189, saurna Natal hartosna 'Kalahiran sinar panon anu teu kawih, Prinsip Kristus,' anu mana teraskeun, 'Kudu dilahirkeun dina diri manusa.' Upami ieu kitu, naha éta ngalahirkeun yén lahir lahir Yesus ogé dina dua puluh lima bulan Désémber?

Entong, éta henteu ngiringan. Kanyataanna nyatakeun dina "Moments with Friends" di luhur disebut yén Yesus teu lain awakna. Éta mangrupikeun awak anu béda ti jasmani — sanaos lahir sareng tina bagian fisik. Cara kalahiran ieu aya anu diatur sareng bedana aya anu dilakukeun antara Isa sareng Al Masih. Yesus mangrupikeun awak anu nyurikeun kalanggengan. Kanyataanna, kalanggengan henteu dicandak ku unggal jalmi dugi ka Yesus atanapi awak anu abadi lahir kanggo anjeunna. Ieu mangrupikeun badan anu abadi, Yesus, atanapi ku naon waé anu namina ieu dipikanyaho ku jaman baheula, anu mangrupikeun penyelamat manusa sareng henteu dugi kakalahiran anjeunna disimpen tina maot. Hukum anu sami tiasa nahan anu saé siga ayeuna. Hiji anu maot henteu janten abadi, lain anjeunna henteu tiasa maot. Tapi saurang anu janten abadi teu tiasa maot, sanés anjeunna henteu kalanggengan. Janten jalmi kedah dugi ka kalanggengan sateuacan maot, atanapi anu sanésna ulang sareng teras janten deui, dugi ka anjeunna disalametkeun tina maot ku awak Yesus anu abadi. Tapi Kristus henteu salira, sapertos Yesus. Pikeun kami sareng kanggo urang, Al Masih mangrupakeun prinsip sareng henteu jalma atanapi awak. Ku sabab eta parantos nyarioskeun yen Kristus kedah lahir dina jeroeun. Ieu hartosna, pikeun jalma anu henteu kalanggengan, yén pikiranna disentuh ku ayana prinsip Kristus sareng aranjeunna tiasa ngartos kabeneran hal.

 

 

Upami Yesus atanapi Al Masih henteu cicing sareng ngajar sakumaha anu sakuduna anjeunna parantos dilakukeun, kumaha kasalahan anu kitu parantos aya mangtaun-taun mangtaun-taun na kedah manjing jaman ayeuna?

Kasalahan sareng jahiliah dugi ka diganti ku pangaweruh; kalayan kanyaho, jahiliah ngiles. Aya kamar kanggo duaan. Dina henteuna kanyaho, janten bahan atanapi pengetahuan spiritual, urang kedah nampi kanyataan sakumaha aranjeunna. Ngaharepkeun fakta janten béda moal ngarobih aranjeunna. Henteu aya kanyataan dina sajarah ngeunaan kalahiran Yesus atanapi Al Masih. Istilah Yesus sareng Al Masih tos aya abad sateuacan kalahiran anu dipercaya. Kami henteu gaduh catetan tina mahluk sapertos dina waktos anjeunna disaurkeun yén lahir. Anu mangrupikeun anu hirup - sareng anu parantos ngakibatkeun gangguan sareng pangakuan salaku karakter anu penting - kedahna teu dipaliré ku para sejarawan dina jaman éta pikasieuneun. Herodes, raja, disauran nyababkeun seueur murangkalih dibunuh pikeun mastikeun yén "murangkalih" henteu cicing. Pilatus saurna parantos ngahukum Yesus, sareng Isa ogé parantos disaurkeun sabada panyalibanna. Henteu aya kajadian anu luar biasa ieu parantos kacatet ku sejarawan dina waktos éta. Hiji-hijina catetan anu urang gaduh nyaéta anu aya dina Injil. Nyanghareupan kanyataan ieu urang henteu tiasa ngaku kalahiran anu dipercaya janten asli. Pangalusna anu tiasa dilakukeun nyaéta méré éta tempat antara mitos sareng legenda dunya. Anu urang teraskeun dina kasalahan urang ngeunaan anu ngira-ngira lahir sareng maotna Yesus henteu anéh. Éta masalah adat sareng kabiasaan urang. Kalepatanna, upami aya kalepatan, tempatna aya bapa-bapa garéja awal anu ngadamel garapan sareng ngadegkeun dogma ngeunaan kalahiran sareng pupusna Yesus.

 

 

Anjeun hartosna disebutkeun yen sajarah Kristen aya sia tapi fabel a, yén hirup Kristus nyaeta mitos, sarta yén pikeun taun ampir 2,000 dunya geus percanten dina mitos?

Dunya henteu percanten kana Kristen pikeun ampir 2,000 taun. Dunya henteu percanten kana Kristen. Nasrani sorangan henteu percanten kana ajaran Yesus pikeun hirup saratus bagian diantarana. Nasrani, ogé sesa dunya, nentang ajaran Yesus dina kahirupan sareng padamelanna. Teu aya pangajaran tunggal Yesus anu pinuh ku dititénan ku urang Kristen. Béda pikeun kanyataan antara kanyataan sareng dongeng, kami parantos nyarios yén henteu aya fakta ngeunaan kalahiran sajarah sareng kahirupan Yesus. Carita dongéng sareng mitos dicekel ku seueur urang Kristen janten dasar agama kafir, tapi iman Kristen mangrupikeun dina kelas anu sami. Salaku kanyataan, ageman Kristen henteu gaduh dasar kanyataanna salain gaduh seueur agama hébat di dunya. Ieu henteu hartosna yén Kristen palsu, sareng yén sadaya agama palsu. Aya hiji paribasa baheula yén dina unggal mitos aya logos. Mitos nyaéta narasi anu ngandung bebeneran anu jero. Ieu leres Kristen. Kanyataan yén janten seueur pisan anu parantos kéngingkeun kauntungan dina awal sajarah sareng dina waktos urang ku kapercayaan dina kahirupan sareng kakuatan Yesus anu ngagaduhan sababaraha kakuatan rahasia; di dieu perenahna kakuatan. Penémbangan guruna atanapi pangajaran anu hébat dumasar kana hukum anu tangtu, hukum siklus, atanapi musim. Waktu kalahiran anu kajujuran Yesus nyaéta siklus atanapi usum pikeun promulgasi sareng pamekaran bebeneran anu nembé diungkabkeun. Kami yakin yén dina waktos éta aya diantara jalma anu dugi ka kalanggengan, lahir hiji awak Yesus anu parantos dirujuk, anu saatos ngahontal, anjeunna masihan ngajarkeun kalanggengan ka jalma anu dipertimbangkeun anjeunna tiasa nampi sareng ngartos éta, sareng anu didieu ngariung seueur anjeunna anu namina murid-murid anu disebut. Nu aya henteu aya riwayat ieu kusabab henteu dikenal ku jalma-jalma anu teu katerangan ku misteri ngeunaan kahirupan abadi. Tetep sareng ngajarkeun murid-murid kanggo hiji waktos, anjeunna teras angkat, sareng ajaranna dipromokasi ku murid-muridna. Alesan pikeun kegigihan dina kapercayaan Kristus sareng ajaran-ajaranna nyaéta yén aya di jero manusa hiji kapercayaan dina kamungkinan teu kalanggengan. Kapercayaan latén ieu mendakan ekspresi kana ajaran anu garéja menyimpang kana bentuk anu ayeuna.

HW Percival