The Word Yayasan

THE

WORD

MUNGKIN, 1908.


Copyright, 1908, ku HW PERCIVAL.

Moments sareng rerencangan.

 

Naha hirup maot di kulawarga, dina komunitas, jeung lamun kitu téh aya pamaréntah?

Jalma anu indit kahirupan ieu nyandak istirahat anu panjang atanapi pondok, dumasar kana kabutuhanna. Aranjeunna teras-terusan neruskeun eksistensina saatos kaayaan sapertos aranjeunna parantos cicing di bumi. Tapi aya bédana ieu, yén nalika kahirupan di bumi dibutuhkeun sadaya prinsip konstituén manusa pikeun hadir di dunya ieu, saatos nagara ukur butuh wahana anu cocog pikeun pesawat anu mana pikiran, ego, fungsina.

Parantos manusa hirup sareng kulawargana atanapi di komunitas di bumi numutkeun kénginganana, maka éta ogé bakal aya kahayang na pikeun neraskeun kahirupan sapertos ieu dina kaayaan saatosna. Upami anjeunna langkung resep hirup sasarengan, atanapi kahirupan anu hirup pikeun diajar atanapi riset, maka anjeunna moal ngaharepkeun kahirupan antawis sanés; tapi dina salah sahiji hal, numutkeun kana naon anu dipikahoyong dina kahirupan fisik, kitu ogé kahayangna bakal ngaliwat saatosna.

Saatos maot, manusa, ego, pikiran, teruskeun ku sadayana fakultas-na, tapi dikurangan awak fisik sareng bentuk awakna fisik éta. Dimana waé pamikiran sareng kapentingan na bakal aya jalma bakal aya. Nalika kitu, pikiran dipisahkeun ti dunya ku pisah tina awak fisikna, médiasi ekspresi sareng komunikasi sareng dunya fisik dipotong sareng lalaki henteu tiasa aya sareng raga fisik kulawargana atanapi komunitas anu parantos dijajah milikna pikir. Upami kitu, panginten kulawarga atanapi komunitas anjeunna parantos kuat anjeunna bakal diémutan sareng aranjeunna atanapi nyepetkeun aranjeunna dina pikirna salaku hiji tiasa dipikiran ku kulawargana atanapi babaturan bari cicing di dunya sanaos anjeunna cicing di tempat anu jauh nagara. Anjeunna henteu gaduh pamikiran énggal, atanapi henteu nurunkeun inpormasi ngeunaan kulawarga atanapi komunitas saatosna, atanapi henteu ngeunaan aranjeunna terang nasibna, sakumaha anu disangka salah. Saatos pupusna manusa hirup dina pikiran anu anjeunna gaduh nalika dina kahirupan fisik. Anjeunna nyangka deui naon-naon anu dipikirkeun salami hirup.

Aya dunya pamikiran, anu saatos sadaya dunya anu manusa estu hirup sanajan dina awakna fisik, pikeun dunya pikeun anjeunna nalika narjamahkeun kana dunya pamikiran. Tapi aya dunya sanés anu tempatna antara dunya pamikiran sareng dunya fisik anu disababkeun atanapi mabok. Kahayang bakal janten faktor anu dominan. Pecahan sapertos kitu bakal sami sapertos pangaruh dina ubar atanapi mabok. Nanging, kahayangna bakal ngajantenkeun sorangan sapertos anu mabok ngajantenkeun kahayangna. Ngan ukur aya sababaraha penampilan badan awak anu siga kieu anu aya kana pikiran. Sakumaha pamikiran dipikiran tina kahirupan kulawarga atanapi kahirupan masarakat salaku idéal dina dunya fisikna, maka akal anu sami bakal nahan kulawarga atanapi kahirupan masarakat dina dunya panginten idéal saatosna saatos kaayaan maot. Tapi padahal di dunya fisik ieu kahirupan idéal katingalina kalangkang sareng samar-samar sareng kahirupan fisik anu nyata sareng kanyataan, ayeuna kaayaan dibalikkeun; Dunya anu idéal nyaéta nyata sareng jasmani parantos ngaleungitkeun atanapi ngan saukur tetep idéal anu abstrak.

Leres, aya pamaréntahan saatosna maot. Masing-masing nyatakeun sabada maotna ngagaduhan pamaréntahan sorangan sareng undang-undang unggal nagara ngatur nagara éta. Hukum kaayaan kahayangna dituduhkeun ku ngaran sorangan: kahayang. Dunya anu idéal dipimpin ku pamikiran. Unggal nagara dikawasa sacara otomatis ku kahayang, atanapi pamikiran idéal, masing-masing nurut ka sipatna, sareng sadayana numutkeun kaadilan.

 

 

Dupi aya hukuman atawa ganjaran pikeun amal dipigawé ku maot, boh bari di kahirupan atanapi saatosna?

Leres, sareng unggal perbuatan ngahasilkeun hasilna masing-masing, dumasar kana tindakan sareng numutkeun motif sareng pamikiran anu ngajantenkeun tindakan éta. Seueur anu ngalakukeun kalakuan di dunya ieu teu paduli, padahal tindakan ngalaksanakeun ganjaran atanapi hukumanana. Hiji anu narik pemicu bedil anu teu anjeunna terang, sarat sareng pucuk off ramo, atanapi panangan balad, nyababkeun hasil fisik sacara sakedik siga anu ngalamun anjeunna badé nyiksa. Hukuman fisik sami. Tapi anjeunna henteu menderita siksaan méntal anu bakal janten duka, anu bakal sangsara lamun anjeunna ngalaksanakeun tindakan sareng kanyaho kana naon anu bakal lumangsung.

Ieu berlaku pikeun patarosan nalika hirup di dunya fisik. Tapi aya sisi sanés nyaéta kaayaan pati. Jalma dina kaayaan maot maot ngan ukur salaku akibat anu nyababkeun. Dunya ieu mangrupikeun panyababna ogé épékna, tapi sabada kaayaan nagara-nagara ngan ukur tina pangaruh. Awak kahayangna tetep meta saatos maot nurutkeun impetus anu diidinan salami kahirupan fisik. Kukituna, perbuatan anu dilakukeun ku éntitas astral, atanapi bahkan ku akal dina dunya idéal, ngan ukur hasil, teu nyababkeun. Éta nyaéta akibat salaku pahala atanapi hukuman pikeun tindak-tanduk anu dilakukeun di dunya fisik. Tapi amal ieu henteu dihurungkeun atanapi dihukum.

Istilah "pahala" sareng "hukuman" mangrupikeun istilah teologis. Éta ngagaduhan hartos pribadi sareng egois. Naha di dunya ieu atanapi dunya anu sanés, hukum anu leres nerjemahkeun hukuman kanggo hartosna pelajaran anu dipasihkeun pikeun ngalaksanakeun tindakan anu salah. Pahala nyaéta pangajaran anu dibéré ka ngalaksanakeun tindakan anu leres. Palajaran anu parantos disebut hukuman nyaéta dipasihkeun pikeun lakukeun pikeun ngajar anjeunna ulah ngalakukeun salah deui. Reward ngajarkeun akibat tina tindakan anu leres.

Dina kaayaan saatosna, awak tukeur sangsara sami sareng manusa anu ngagaduhan napsu anu kuat, nalika anjeunna henteu hartos atanapi kasempetan nyugemakeun napsu na. Awak jasmani mangrupikeun médium anu ngabantosan napsu awakna. Nalika awak kahayangna dicabut atanapi dipotong tina awak fisikna maot, napsu tetep, tapi éta henteu hartosna sukur. Jantenna upami éta nafsu parantos atos sareng pikeun pérésian fisik aya sabada maotna rasa lapar, atanapi ngaduruk hawa nafsu, tapi tanpa hartosna ngabagéakeun atanapi pikaresepeun. Tapi pikiran anu cita-cita luhur, ngalaman sagala kabagjaan dina minuhan cita-cita ieu, sabab éta aya di dunya anu aya cita-cita.

Ku sabab kitu urang parantos saatos maot nyatakeun hukuman atanapi pahala, atanapi langkung leres disebut, pelajaran tina tindakan anu leres sareng salah, salaku hasil tina pamikiran, perbuatan sareng tindakan anu dilakukeun nalika hirup di dunya fisik.

 

 

Naha pangaweruh acquire maot?

Henteu, aranjeunna henteu ngartos istilah anu hadé. Sagala pangaweruh anu dipikabutuh akal kedah diperyogikeun nalika hirup dina awak fisik di dunya fisik ieu. Di dieu dimana waé kedah nguihkeun ilmu upami inpormasi tiasa dicandak. Saatos maot, urang tiasa ngalangkungan prosés nyerna atanapi asimilasi, tapi ngan ukur hal-hal anu kaala di dunya ieu, dina artos anu sami yén sapi tiasa nyapék cudna bari dina manger, tapi ngan ukur anu dibawa ku sawah. Janten anu sasarengan langkung-langkung atanapi ngarobih kana hawa nafsu, pikiran, atanapi cita-cita, anu parantos dibangkitkeun, dimekarkeun sareng dihias nalika hirup. Pangetahuan nyata sadaya alam kedah diperyogikeun nalika hirup di dunya ieu. Éntitas henteu tiasa ngantos anggeus maot naon anu teu dipikanyaho salami hirup. Éta tiasa ngagedékeun sareng hirup manéh deui anu parantos dipikenal salami umur, tapi éta moal mendakan kanyaho anyar saatos pupus.

 

 

Ulah maot nu terang naon anu bade di di dunya ieu?

Sababaraha panginten, anu sanés tiasa. Éta gumantung kana anu urang hartosna "paéh." Bumi anu karep di bumi mangrupikeun hiji-hijina kelas tina seueur kelas "anu tiwas" anu tiasa terang naon anu aya di dunya ieu. Nanging teras aranjeunna tiasa terang ngan ukur naon anu aya sabab éta aya hubunganana sareng hawa nafsu sareng pangidaman anu aranjeunna kantos ngalaman salila hirup, sareng anu mana waé hubungan anu aya hubunganana sareng aranjeunna. Salaku conto, awak awak anu mabok ngan ukur terang naon anu aya di dunya sabab aya hubunganana sareng kahayangna pikeun nginum bahkan harita ngan ukur tiasa mendakan lingkunganana sareng jalma-jalma anu kecanduan nginum. Anjeunna tiasa mendakan lingkungan ku daya tarik alami sapertos anu dipikaresep, tapi pikeun ngalaman naon anu lumangsung anjeunna kedah ngalakukeun éta ngalangkungan awak jasmani anu nginum, anu anjeunna bakal dilakukeun ku cara ngalebetkeun sareng merhatoskeun anu nginum. nafsu awak anu mabok moal sigana bakal terang naon anu aya dina dunya politik atanapi sastra atanapi seni, atanapi bakal terang atanapi paham kana panemuan astronomi atanapi sains matematika. Nalika masing-masing jalma nyungsi lingkungan anu paling disatujuan di dunya fisik, kitu ogé badan anu pikaresepeun bakal katarik kana lingkungan fisik anu cocog sareng hakekatna.

Pertanyaanana, naha maranehna terang naon anu lumangsung di wewengkon-wewengkon éta? Awak kahayang biasa henteu tiasa, sabab teu ngagaduhan organ fisik anu ningali obyék fisik. Éta tiasa ngaraoskeun kana kahayang sareng caket kana objek ekspresi na, tapi henteu tiasa ningali obyék éta upami teu lebet kana awak manusa sareng dianggo ka organ-organ paningal atanapi panca sanésna pikeun nyambungkeun éta sareng jasmani. Pangalusna, awak kahayang biasa tiasa ningali mitra bumi anu ngan ukur kahayang hawa dunya.

Pikiran anu parantos misah hubunganna sareng awak sareng angkat ka dunya idéal moal terang naon anu aya dina dunya fisik. Dunya anu saé anu pas pikeun nya éta langit. Langit atanapi dunya idéal ieu bakal lirén sapertos sadaya hal anu katelah di dunya jasmani. Cita-cita dunya bumi tiasa dipikanyaho pikeun mundur dina dunya idéal, tapi ngan ukur cita-cita ieu sami, sapertos anu dialaman ku akal dina dunya idéalna.

 

 

Kumaha anjeun ngajelaskeun perkara dimana maot di geus mucunghul boh dina impian, atawa ka jelema anu nya jagjag, sarta geus ngumumkeun yén pupusna jalma tangtu, umumna anggota lianna ti kulawarga, éta deukeut?

Impian anu henteu disababkeun kusabab fisiologis asalna tina dunya astral atanapi tina dunya pamikiran. Pupusna jalma diumumkeun dina ngimpi ngan saukur yén jalma anu ngumumkeun maot parantos nyetél atanapi nyababkeun anu nyababkeun maotna, sareng anu nyababkeun panginten janten diceruk kana dunya astral. Aya ditingali salaku gambar; sagala kaayaan anu maot maot ogé tiasa ditingali upami dipilarian. Kituna impian, tina maotna anu bakal kajantenan, sakumaha anu diumumkeun, tiasa katingali ku saha waé anu ngahémat tina pamikiran anu nyababkeun gambarna. Dina hal anu aya anu muncul dina impian éta hartosna rupa sapertos ngarahkeun perhatian hiji dina impian ka maot anu bakal datang. Ieu bakal dilakukeun kanggo usaha pikeun ngahindarkeun pupusna, atanapi nyiapkeun anu salah, atanapi sapertos conto anu kedah dicatet ku anu paling prihatin.

Prinsip anu sami bakal aub dina hal anu mayit parantos muncul sareng ngumumkeun ayana maot anu sanésna ka jalma anu ngahudangkeun, kecuali yén panon jalma bakal jadi sensitip kana panémbongna, atanapi rasa astral disepetikeun pikeun ningali ieu pintonan. Alesan anu sami bakal diterapkeun. Tapi bédana mangrupikeun yén pikiran ningali dina impian langkung jelas tibatan dina hudang kahirupan, sareng ku kituna éntitas astral henteu kedah padet, panambangan langkung kedah langkung jelas sareng panca indra fisik anu dimaénkeun supados ningali éta. Anu paéh anu muncul siga kitu bakal aya badan anu ngahubungkeun atanapi aya hubunganana sareng sababaraha anu maotna anu diumumkeun. Tapi sakumna jalma-jalma anu ngumumkeun ka maot ulah maot maot sapertos diumumkeun. Ieu hartosna (nalika jalma anu teu ditudingkeun ku kacelakaan) yén anu nyababkeun leres-leres anu maotna henteu parantos diusir, tapi maotna bakal nuturkeun kecuali countercauses diatur pikeun ngahindarkeun éta. Nalika tindakan anu ditangtoskeun janten kajantenan maot tiasa ngahindari.

 

 

Aya nu maot katarik anggota naon kulawarga maranéhanana bari di bumi, sarta ngalakukeun aranjeunna lalajo leuwih aranjeunna; sebutkeun hiji indung undur leuwih barudak ngora nya?

Mungkin waé salah sahiji anggota kulawarga anu atos tiasa katarik ku hiji atanapi batur pikeun kulawarga upami aya kahayang anu henteu katetepkeun nalika kuat. Salaku conto, hiji anu hoyong ngaharepkeun salembar harta ka anu sanésna anu dipiboga salami hirup ku tipu daya. Pas kapalna dilakukeun, atanapi anu judulna ngagaduhan hak, kahayangna bakal dicumponan sareng pikiran dibebaskeun tina beungkeut anu nahanana. Dina kasus indung anu ngawaskeun anak-anakna, ieu tiasa waé upami pikirna kuat pisan nalika hirup sareng waktos-sareng maotna salaku anu mikiran indung ka kaayaan anak-anakna. Tapi ieu kedah dilonggéskeun supados ibu dibébaskeun sareng barudak janten beunang ngerjakeun takdir anu aranjeunna nyiptakeun dina kahirupan kahirupan. Saatos lulus ka dunya idéal atanapi syurga na, indung anu undur parantos panginten barudak anu dipikacinta ku anjeunna. Nanging panginten anjeunna ngeunaan murangkalih henteu tiasa kaganggu dina kaayaan idéalna, sanés kaayaan nagara éta moal idéal. Upami anak sangsara anjeunna henteu tiasa terang tanpa kasiksa dirina, sareng sangsara sanés tempatna di dunya idéal. Penderitaan ngabentuk bagian tina hikmah sareng pangalaman kahirupan tina dimana pikiran janten penderitaan nimba kanyaho sareng diajar kumaha hirup sareng pikir sareng kalakuan. Anu kajantenan nyaéta indung, nyéépkeun murangkalih anu dipikacinta ku dirina, sigana mangaruhan kana pamikiran. Anjeunna teu tiasa ngawaskeun aranjeunna dina karaharjaan fisik, tapi anjeunna tiasa ku cita-cita anu luhur pikeun nganteurkeun cita-cita sapertos aranjeunna nalika pikiran sareng kahirupan bakal ngabales. Ku cara kieu henteu ngan ukur barudak sepuh dibantuan ku jalma-jalma anu undur, anu aya di dunya anu idéal atanapi syurga, tapi sadaya babaturan anu undur tiasa ngabantosan jalma anu ayeuna hirup di dunya ieu upami cita-cita para unduran parantos luhur sareng mulya hubungan sareng silaturahim dina kahirupan fisik.

 

 

Di dunya ti maot téh aya panonpoé anu sarua jeung bulan sarta béntang sakumaha di dunya urang?

Henteu, pasti henteu. Srengenge sareng bulan sareng béntang disauran janten awak fisik di jagat fisik. Sapertos kitu aranjeunna henteu tiasa, atanapi sapertos katempona, sabada maot; pikeun sanaos pamikiran aranjeunna tiasa aya dina pikiran saatos maot pamikiran bakal béda ti barang-barang. Ahli astronom anu panginten kantos dicandak ku pangajaranna nalika hirup, sigana saatos maot masih keneh ngiringan kapikiran anjeunna, tapi anjeunna henteu ningali bulan fisik sareng béntang, tapi ngan ukur ideu atanapi ideu na. Srengéngé sareng bulan sareng béntang-sato pikeun masihan mahluk di bumi tilu rupa rupa kakuatan sareng inténsitasna. Cahaya dunya fisik urang nyaéta panonpoé. Tanpa matahari urang aya dina gelap. Saatos maot, pikiran mangrupikeun cahaya anu terang dina dunya sanés sabab éta ogé tiasa nyinaukeun fisik. Nanging nalika pikiran atanapi ego daun awakna fisikna aya dina gelap sareng maot. Nalika pikiran misahkeun tina awak awak, awak éta ogé di gelap sareng éta ogé kedah maot. Nalika pikiran pas kana kaayaan idéalna nya éta ngaleungitkeun pikiran anu teu jelas sareng cita-cita kahirupan. Tapi panonpoe fisik, atanapi bulan, atanapi bentang, tiasa ngalungkeun teu terang saatosna maot.

 

 

Éta mungkin keur mayit pangaruh hirup tanpa pangaweruh ngeunaan hirup, ku suggesting pikiran atawa amal?

Leres, dimungkinkeun sareng sering lumangsung kajadian anu disembodied badan anu kahayangna kuat sareng anu hirupna dipotong dipotong ku ayana aranjeunna ngahasut jalma anu gampang pisan, ngalakukeun perbuatan anu henteu bakal dilakukeun tanpa pangaruh éta. Ieu henteu hartosna yén tindakan sacara lengkep kusabab éntitas anu disembodied, atanapi henteu nunjukkeun kasalahan sanés salah saurang anu ngalakukeun kajahatan dina pangaruh sapertos kitu. Éta hartosna hartosna yén badan anu disembodied bakal neangan atanapi katarik kana anu paling dipikaresep anu dipangaruhan. Anu paling dipikaresep bakal kagum kedah janten medium anu teu gaduh cita-cita luhur atanapi kakuatan moral, atanapi anu sanés anu condongna sami sareng entitas anu ngajantenkeun anjeunna. Ieu mungkin sareng sering dilakukeun tanpa dipikanyaho saurang anu didorong pikeun ngalakukeun tindakan. Sangkan ogé mungkin pikeun pikiran, anu karakter anu langkung luhur, tiasa disarankeun ka batur, tapi dina hal sapertos kitu henteu peryogi pikeun paéh pikeun pamikiran, sabab pikiran hirup ngagaduhan langkung kakuatan sareng pangaruh ti pikiran tina paéh.

HW Percival