The Word Yayasan

THE

WORD

Vol. 14 Désémber, 1911. No 3

Copyright, 1911, ku HW PERCIVAL.

PERHATOSAN

TO barudak sering nyarioskeun carita dongéng ngeunaan sepuh anu nyéépkeun waktosna dina pengarepan. Nalika aranjeunna calik dina pémbong seuneu aranjeunna, sareng, sapertos biasa, ngaharepkeun hal ieu atanapi éta, dongéng némbongan sareng nyarios, yén terang kumaha aranjeunna ngaharepkeun pikeun nyumponan hasratna anjeunna parantos sumping ka aranjeunna ngan ukur tilu angen-angen. Éta henteu resep sareng leungit teu aya waktos pikeun masihan tawaran berehan jurig pikeun nguji, éta kolot, masihan sora kana kahayang haténa atanapi peurih, upami anjeunna bakal gaduh tilu yard pudding hideung; jeung, cekap, dina pangkonna aya tilu yard pudding hideung. Wanoja sepuh éta, ambek dina ngaboboskeun kasempetan anu énggal-énggal pikeun ngagaduhan hiji hal pikeun ngan ukur éta, sareng nunjukkeun dirina teu nolak pamikiran indungna, ngarepkeun yén puding hideung bakal lengket kana irungna, sareng aya anu macét. Sieun yén meureun diteruskeun di dinya, jalma kolot - ngaharepkeun éta bakal turun. Sareng éta. Jurigna sirna sareng henteu sumping deui.

Barudak dina nguping carita éta janten kaganggu dina panganten anu sepuh, sareng janten marahmay kaleungitan kasempetan anu hébat, sapertos awéwé kolot kalayan salakina. Panginten sadayana murangkalih anu kantos nguping carita éta parantos ngaduga anu bakal dipidamel ku aranjeunna upami aranjeunna gaduh tilu kahayang.

Dongéng dongéng anu aya hubunganana sareng angen-angen, sareng panginten kéngingkeun bodo, mangrupikeun bagian tina carita rakyat ampir unggal ras. Barudak sareng sesepuhna tiasa ningal dirina sareng hasratana dicerminkeun dina Hans Christian Andersen "Goloshes of Fortune."

Jurigna ngagaduhan sapasang goloshes anu bakal ngabalukarkeun pemakaina sakaligus diangkut ka waktosna sareng tempat naon waé sareng kaayaan anu dipikahoyong. Maksudna pikeun masihan nikmat ka umat manusa, peri éta nempatkeun goloshes di antawis kamar ante-kamar di mana hiji pesta ageung ngariung sareng ngabantahkeun pananya ngeunaan naha jaman pertengahan pertengahan henteu langkung saé tibatanana diaku.

Nalika indit ti bumi, déwan anu parantos milih abad pertengahan nganggur Goloshes Fortune henteu nyalira sareng, tetep mikiran dalil-Na nalika ngaluarkeun palebah, anjeunna ngaharepkeun dirina dina jaman Prabu Hans. Balik anjeunna angkat tilu ratus taun sareng nalika angkat anjeunna angkat ka leutak, sabab dina éta dinten jalan-jalan henteu diaspal sareng trotoar teu kanyahoan. Ieu pikasieuneun, saur déwan. Nalika anjeunna lebar kana ban, sareng sajaba, lampu-lampu éta sadayana kaluar. Anjeunna nyoba nyandak rombongan pikeun nyandak anjeunna ka imahna, tapi teu aya anu ngagaduhan. Di bumi-imah éta kirang sareng thatched. Henteu aya sasak anu ayeuna nyebrang walungan. Jalma-jalma nambut kalakuan anu anéh sareng ahéngna diasah. Mikir sorangan anu sakit anjeunna lebet panginepan. Sababaraha sarjana tuluy milari anjeunna dina paguneman. Anjeunna prihatin sareng sangsara dina tampilan aranjeunna teu jahil, sareng sadayana sanés anjeunna ningali. Ieu mangrupikeun momen anu paling henteu senang dina kahirupan kuring, saurna bari turun di tukangeun méja sareng nyobaan ngalangkungan panto, tapi perusahaan ditanggung ku sukuna. Dina perjuanganna, golong golong dugi, sareng anjeunna mendakan diri di jalan anu teu wawuh, sareng dina teras dina hiji pangawas anu bobo bobo. Kalayan kabur nembe lolos tina wanci Prabu Hans, anggota parlemén ngagaduhan taksi sareng gancang didorong ka bumi.

Sampurasun, saur wali dina awaking, aya tempatna sapasang goloshes. Sakumaha alusna éta pas, saurna, sakumaha anjeunna nyungkeun. Teras anjeunna ningal ka jandela Létnan anu cicing di luhur, sareng ningali hiji lampu sareng nyicingan anu leumpang ka luhur. Naon dunya anu langkung saé ieu, saur wali. Aya Létnan anu leumpang ka luhur sareng kamarna dina jam ieu, nalika anjeunna tiasa waé ogé dina ranjangna bobo. Anjeunna teu ngagaduhan istri, atanapi murangkalih, sareng anjeunna tiasa angkat sareng teras nyobian sorangan unggal sore. Naon lalaki anu bahagia! Abdi badé pisan.

Anu pangawalana sakaligus diangkut ka awak sareng mikir ka létnan sareng mendakan dirina condong ngalawan jandela sareng gazing sedih dina salembar kertas pink dimana anjeunna parantos nyerat sajak. Anjeunna bogoh, tapi anjeunna miskin sareng anjeunna henteu ningali kumaha saha waé anu anjeunna atos nyémutan anjeunna tiasa meunang. Anjeunna sirahna teu asa ngarep pisan ngalawan pigura jandela sareng Purbasari. Purnama caang dina awak panjaga handap. Ah, saur anjeunna, éta lalaki téh langkung bahagia ti kuring. Anjeunna henteu terang naon anu dipikahayang, sakumaha anu kuring kersa. Anjeunna ngagaduhan bumi sareng istri sareng murangkalih cinta anjeunna, sareng kuring parantos euweuh. Naha kuring tapi gaduh seueur, sareng ngaliwat kahirupan kalayan kahayang anu hina sareng ngarep hina, kuring kedah langkung bagja tibatan Kuring. Abdi hoyong éta pangawas.

Balik deui ka badan nyalira angkatna nongton. Duh, naon impian awon anu kitu, saurna, sareng mikir yén kuring éta Létnan sareng teu gaduh pamajikan sareng murangkalih sareng bumi. Abdi bungah, urang pangawas. Tapi anjeunna tetep kagungan golok. Rék ngajengit di langit sareng ningali hiji béntang murag. Teras anjeunna ngabalikkeun pandangannya heran dina bulan.

Naon anu anéh tempatna bulan kedah, anjeunna mused. Abdi ngaharepkeun yén kuring tiasa ningali sadaya tempat anu aneh sareng hal anu kedah aya.

Dina masihan anjeunna diangkut, tapi karasa langkung seueur tina tempat. Perkara henteu sakumaha aranjeunna di bumi, sareng makhluk anu teu biasa, sapertos anu sanés-sanés, sareng anjeunna gering betah. Anjeunna aya dina bulan, tapi awakna aya di teras dina parantos anjeunna katahan.

Jam sabaraha nya, tukang jaga? naros ka anu kasorang. Tapi pipa parantos murag tina panangan jam tangan, sareng anjeunna henteu némbalan. Jalma-jalma ngariung di dinya, tapi aranjeunna teu tiasa ngahudang anjeunna; ngarah dibawa ka rumah sakit, sareng dokter nganggap anjeunna maot. Dina nyiapkeun anjeunna kanggo ngubur, hal anu mimiti dilakukeun nyaéta nyandak goloshes na, sareng, pangawasna bangun wali. Naon anu matak pikasieuneun wengi ieu, saurna. Abdi ngarep-ngarep henteu kantos ngalaman anu sanés. Sareng upami anjeunna parantos lirén, sigana anjeunna moal pernah.

Sandiwara éta angkat, tapi anjeunna tinggalkeun golok. Ayeuna, kajantenan yén saurang penjaga sukarelawan ngagaduhan jam tanganna di rumah sakit wengi éta, sareng sanaos hujan masih badé angkat bari. Anjeunna henteu ngaharepkeun ngantep pori di gerbang uninga nalika miangna, ku kituna anjeunna mikir yén anjeunna bakal nyéépkeun béja beusi. Anjeunna ngagentos golok sareng dicobian ngalangkungan rel. Rangkana ageung teuing. Kumaha pikasieuneun, saurna. Abdi ngaharepkeun sirah na tiasa ngaliwat celaan. Kitu sareng kitu hungkul, tapi teras awakna balik. Di dinya anjeunna nangtung, pikeun nyobian sakumaha anjeunna bakal, anjeunna henteu tiasa kéngingkeun awakna di sisi sanés atanapi sirahna ngalangkungan deui anu nuju cekel. Anjeunna henteu terang yén goloshes anu anjeunna dipasangkeun nyaéta Goloshes of Fortune. Anjeunna aya dina masalah anu nganiaya, sabab hujan langkung susah tibatan kantos, teras anjeunna mikir yén anjeunna kedah ngantosan dieusian di tempat péta sareng diilo ku barudak amal sareng jalma-jalma anu badé angkat énjing-énjing. Saatos menderita pamikiran sapertos kitu, sareng sadaya usaha pikeun ngabebaskeun dirina anu ngabuktoskeun, sia kajadian pikeun ngaharepkeun sirahna deui gratis deui; sareng janten kitu. Saatos seueur pangarepan sanésna anu nyababkeun anjeunna seueur gangguan, para sukarelawan ngabébaskeun Goloshes of Fortune.

Golongan golos ieu dibawa ka kantor pulisi, dimana, salahna janten nyalira, juru tulis anu nyalin deui sareng jalan-jalan. Saatos miharep dirina pujangga sareng lark, sareng ngalaman pamikiran sareng sentimen panyajak, sareng sensasi palapah di sawah sareng di panangkaran, anjeunna tungtungna miharep sareng mendakan dirina di méja di bumi na.

Nanging Goloshes of Fortune anu pangsaéna dibawa ka pamuda teologi murid, anu ngetok dina juru juru tulis anu énjing énjing saatosna ngalaman pujangga sareng lark.

Nuju, saur juru tulis anu nyalin. Wilujeng énjing, saur murid. Ari isuk anu mulya, sareng kuring kedah resep ka kebon, tapi jukut baseuh. Dupi abdi tiasa nganggo gol golf anjeun? Pasti, saur juru tulis anu nyalin, sareng mahasiswa éta ditunda.

Di kebon na, pandangan murid dikurung ku témbok sempit anu ngalingkupna. Ayeuna mangrupikeun dinten semi anu indah sareng pamikiran anjeun pikeun ngarambat di nagara-nagara anu anjeunna parantos duka ningali, sareng anjeunna dorongan ngajerit, Oh, kuring miharep yén kuring ngumbara ka Swiss, sareng Italia, sareng. —— Tapi anjeunna henteu ngaharepkeun deui, sabab anjeunna langsung mendakan dirina dina palatih panggung sareng wisatawan sanés, di gunung Swiss. Anjeunna sakit sareng gering betah sareng kasieunan ku leungitna paspor, artos sareng barang sanés, sareng éta tiis. Ieu pisan henteu satuju, saurna. Abdi ngaharepkeun yén urang di sisi séjén gunung, di Italia, dimana éta haneut. Sareng, anu pasti, aranjeunna.

Kembang, tangkal, manuk, tasik pirus ngagulung sawah, gunung-gunung naék dina sisi na dugi ka kajauhan, sareng sinar panonpoé emas istirahat salaku kamulyaan sadaya, ngajantenkeun tampilan anu pikaresepeun. Tapi éta debu, haneut sareng beueus dina palatih. Angin sareng kutu na nyangkut sadayana panumpang sareng nyababkeun swellings hébat dina pameunteu; jeung beuteungna kosong tur awakna sayah. Pengemis anu lepat sareng cacad ngepung aranjeunna dina perjalanan sareng ngiringan aranjeunna ka panginepan anu miskin sareng sepi dimana aranjeunna lirén. Éta murag ka murid sina jaga-jaga bari panumpangna lain bobo, sanés aranjeunna dirampok sagala anu dipidamel. Sanaos serangga sareng bau anu ngaganggu anjeunna, mahasiswa dikabarkan. Perjalanan bakal langkung saé, saur anjeunna, naha éta sanés pikeun awak hiji. Dimana waé kuring angkat atanapi naon waé anu kuring laksanakeun, masih aya kabutuhan di jero haté kuring. Éta kedah janten awak anu nyegah nyungsi kuring ieu. Waktos awak kuring sésana sareng pikiran gratis mah henteu kedah ragu mendakan tujuan anu senang. Kuring ngaharepkeun pikeun ngaraosan anu bagja sadaya.

Teras anjeunna mendakan diri di bumi. Jandéla na ditarik. Di tengah kamarna aya peti. Di dinya anjeunna anjeunna tilem bobo anu maot. Layonna parantos ngaso sareng sumanget naék.

Di kamar aya dua bentuk gerak sepi. Aranjeunna mangrupikeun Fairy Happiness anu parantos ngaboyong Goloshes of Fortune, sareng dongéng anu séjén anu disebut Care.

Ningali, naon kabahagiaan anu di bawa ku gol Anjeun? saur Ngasuh.

Acan aranjeunna parantos ngabantuan anjeunna anu tempatna di dieu, jawab Fairy of Happiness.

Henteu, saur Care, anjeunna nyalira. Anjeunna teu ditelepon. Kuring bakal ngalakukeun anjeunna nikmat.

Anjeunna ngaleupaskeun golok tina sukuna sareng muridna bangun sareng parantos naék. Sareng dongeng musna sareng nyandak Goloshes of Fortune sareng anjeunna.

Untungna yén jalma henteu ngagaduhan Goloshes of Fortune, lain sababna bakal nyababkeun kacilakaan anu langkung ageung ku ngagem aranjeunna sareng nyumponan hajatna langkung gancang ti hukum anu ku urang cicing ngamungkinkeun.

Nalika barudak, bagian ageung kahirupan urang dikirim dina wishing. Dina kahirupan anu engké, nalika pangadilan dianggap sakuduna urang dewasa, sapertos pasangan sepuh sareng nu ngagem goloshes, nyéépkeun waktos seueur dina karep, dina teu puas sareng kuciwa, dina hal-hal anu urang pikahoyong sareng anu urang cita-cita, sareng dina panghampura teu aya gunana pikeun henteu ngagaduhan ngaharepkeun hal anu sanés.

Pangarepan umumna diakui janten indulgence dianggurkeun, sareng seueur anu nganggap yén anggo henteu dituturkeun ku hal anu diarepkeun sareng sakedik pangaruh dina kahirupan. Tapi éta konsep anu salah. Hayang ngajantenkeun kahirupan urang sareng penting pikeun urang terang kumaha kéngingkeun pangaruh sareng ngalaksanakeun épéktip anu tangtu dina kahirupan urang. Sababaraha jalma anu langkung dipangaruhan ku hajatna tibatan anu sanés. Bédana dina hasil tina ngahaja hiji jalma tina kana karep tina anu sanésna gumantung kana peluh atanapi kakuatan halus pamikiranna, dina jilid sareng kualitas hasratana, sareng dina latar mimitina motipna sareng pamikiran sareng perbuatan anu mana ngajantenkeun sajarahna.

Hayang mangrupikeun hiji pikiran dina pikiran antara kahayang sareng kahayangna. Kahayang mangrupikeun kahayang anu dikedalkeun manah. Hayang béda ti milih jeung milih. Milih sareng milih hiji hal ngabutuhkeun ngabandingkeun dina pamikiran antara éta sareng hal anu sanés, sareng pilihan hasil dina hal anu dipilih langkung milih kana hal-hal sanés anu parantos dibandingkeun. Dina wishing, kahayangna nyababkeun pamikiran anjeun ka sababaraha objék anu diidinan, tanpa eureun ngabandingkeunana sareng hal anu sanés. Hajat anu ditepikeun nyaéta pikeun tujuan anu dicidra ku kahayangna. Sumpah nampi kakuatan ti na dilahirkeun tina kahayang, tapi pikir masihan formasi.

Saha waé anu mikiran pamikiranna sateuacan anjeunna nyarios, sareng anu nyarios saatos mikir, henteu dipikaresepna hoyong sapertos anjeunna anu nyarios sateuacan pikir sareng anu nyarioskeun mangrupikeun pidato dorongan na. Kanyataanna, saurang jalma anu umur pangalaman sareng anu parantos nampi tina pangalaman nya ngaraosan pisan sakarepna. Réngking di sakola kahirupan, mendakan kéngingkeun seueur karep. Kahirupan seueur mangrupikeun prosés karep, sareng landmark dina kahirupan, sapertos nasib, kulawarga, babaturan, tempat, posisi, kaayaan sareng kaayaan, mangrupikeun wujud sareng kajadian dina tahap berturut-turut salaku hasil tina karepna.

Hayang prihatin kalayan sagala hal anu sigana pikaresepeun, sapertos ngaleungitkeun cacad anu sakuduna, atanapi ngagayuh lumur, atanapi janten juragan perkebunan sareng kabeungharan, atanapi maénkeun bagian anu sakelompok payuneun panon umum. sareng sadayana ieu tanpa gaduh rencana tindakan pasti. Hajat anu paling umum nyaéta jalma-jalma anu nyaritakeun awak sorangan sareng napsuana, sapertos angen-angen pikeun sababaraha pakan, atanapi pikeun kéngingkeun pédah, kana hajat, perhiasan, sapotong bulu, pakéan, jaket. pikeun boga pikasieuneun sédual, gaduh mobil, parahu, bumi; sareng angen-angen ieu ngalegaan ka batur, sapertos keukeuh dipikacinta, dibenci, dihormat, janten terkenal, sareng gaduh kaunggulan duniawi pikeun batur. Tapi sakumaha sering salaku aya hiji hal anu dipikahoyong, anjeunna mendakan yén hal éta henteu sapinuhna nyugemakeun anjeunna sareng anjeunna hoyong anu sanés.

Saha anu parantos ngalaman sababaraha pangalaman duniawi sareng ragana sareng mendakanana janten nyuar tur teu dipercaya sanajan diala, ngaharepkeun teu sabar, janten kendiri, janten kaasih sareng bijaksana. Nalika keukeuh saurang bakal dibalikkeun dina hal anu sapertos kitu, anjeunna ngeureunkeun pangarep-arep sareng nyoba ngalaksanakeun ieu ku ngalaksanakeun naon anu nyangka bakal ngamekarkeun kabiasaan sareng nyangking hikmahna.

Jenis sanésna anu sanés nyaéta anu teu gaduh perhatian sareng kapribadian hiji ka jalma tapi aya hubunganana sareng anu sanés, sapertos harepan yén anu sanésna bakal cageur kasihatan, atanapi kabeungharanna, atanapi suksés dina sababaraha usaha bisnis, atanapi anu anjeunna bakal ngontrol diri. bisa disiplin sifat-sifatna sareng ngamekarkeun pikiran na.

Sadaya jinis hasrat ieu gaduh épék sareng pangaruh tinangtu, anu ditangtukeun ku jilid sareng kualitas hasrat, ku kualitas sareng kakuatan pamikiran, sareng kakuatan anu dipasihan ku ieu ku pamikiran-pamikiran sareng perbuatan na anu baheula anu ngagambarkeun hasrat na ayeuna. mangsa nu bakal datang.

Aya cara anu hoyong leupas atanapi bubudakeun, sareng hiji metoda anu langkung dewasa sarta sok disebut ilmiah. Cara leupas nyaéta pikeun hiji jalma pikeun ngaharepkeun hal anu nyababkeun kana pikiran na nyerang rasana na, atanapi anu disarankeun ku pamikiran na ku impulses na nyalira. Anjeunna ngarepkeun mobil, kapal layar, sajuta dolar, bumi-kota hébat, perkebunan ageung di nagara éta, sareng siga anu sasarengan nalika anjeunna ngaharepkeun kotak cigars, sareng yén sobatna Tom Jones bakal mayar anjeunna nganjang ka magrib Henteu aya definisi ngeunaan cara nya bengong atanapi bubudakeun. Hiji anu indulges dina éta sigana bakal ngaharep pikeun sagala hal pikeun naon waé hal anu sanés. Anjeunna ngaluncat tina hiji ka hiji sanés tanpa kasuksesan pamikiran atanapi metode dina operasi na.

Sakapeung pamula anu bijil bakal ningali pisan kana rohangan kosong, sareng tina taneuh éta mimiti ngaharepkeun sareng nonton wangunan benteng na, teras ngarepkeun jinis hirup anu béda-béda kalayan dadakan ku monyét bari nongkrong ku buntutna, ngerutkeun na ngotéktak sareng milarian bijaksana, teras badé luncat kana bagian gigir sareng ngawitan ngobrol. Wishing jenis ieu dilakukeun dina satengah sadar jalan.

Saha anu nyobian ngalamar metode pikeun karepna, sadar pisan sareng sadar kana naon anu anjeunna karep sareng naon anu anjeunna pikahoyong Salaku kalayan tukang bijaksana, pangarep-arepna tiasa dimimitian dina hiji hal anu anjeunna pikahoyong. Tapi sareng anjeunna bakal tumiba kaluar tina kabobotna kana anu pasti. Teras anjeunna bakal mimiti lapar pikeun éta, sareng harepan na bakal tetep jadi pangutuhan anu kuat sareng pangarepan anu pikahoyong, sareng mantap nungtut kana pangarepan, numutkeun anu parantos ditungtut telat ku sakola anu tangtu para pencari metodik, "Hukum Opulence. "Anu leuwih hadé ku metodeu biasana ngahasilkeun nurutkeun skéma énggal-énggal, nyaéta, pikeun nyatakeun harepan sareng nyauran tur nungtut hukum-hukum opulence na minuhan. Nya nyungkeun yén aya di jagat raya seueur pisan pikeun sagala rupa, sareng yén éta leres-leres nyebat kaluar tina limpahan bagian anu dipilampah sareng anu mana anjeunna ayeuna klaim.

Sanggeus negeskeunana leres sareng garapan anjeunna neruskeunana sareng karep na. Ieu anjeunna ngalaksanakeun ku ngagedap sareng ngabutuhkeun pikeun ngabutuhkeun angen-angenna, sareng ku tarik anu ajeg ku kahayang sareng pamikiran na anu diteken suplai universal tina kaayaanana, dugi ka pikasieuneun batin dina kahayangna parantos dibawah gelar anu dieusi. Henteu jarang ka anu langkung pinter, numutkeun metode énggal-énggal, parantos ngaharepkeun pangarep-Na, sanaos jarang upami kantos meunang perkawis anu dipengini, sareng dina cara anu dipikahoyong. Nyatana, cara datangna sering nyababkeun seueur kasedihan, sareng anjeunna ngarepkeun yén anjeunna henteu ngahaja, tibatan menderita musibah anu diperyogikeun ku meunang angen-angen ieu.

Ilustrasi kabodosan pengkuh anu dipikahoyong ku jalma anu ngaku tapi terang anu teu jahil tina hukum, nyaéta ieu:

Dina ceramah ngeunaan sia-sia anu teu dihaja hayang sareng kana metode anu nungtut sareng pengarepan anu didukung ku seueur kultus énggal, saurang anu nguping kalayan kataosan: "Kuring henteu satuju sareng spiker. Kuring yakin kuring boga hak pikeun ngaharepkeun pikeun naon waé anu dipikahoyong. Kuring ngan ukur dua rebu pérak, sareng kuring yakin upami kuring teraskeun éta kuring bakal kéngingkeun. "" Puan, "jawab anu pangheulana," teu aya anu tiasa nyegah anjeun ngaharep, tapi henteu teuing rurusuhan. Seueur anu ngagaduhan alesan kuciwa kana karepna kusabab hartosna anu diarepkeun ku aranjeunna. "" Kuring henteu tina pendapat anjeun, "anjeunna protés. "Kuring percanten kana hukum opulence. Kuring terang batur anu parantos nungtut hukum ieu, sareng tina kakumihan alam semesta dipundutkeun aranjeunna. Teu paduli kumaha datangna, tapi kuring hoyong dua rébu pérak. Ku ngarepkeunana sareng nungtut éta, kuring yakin yén kuring bakal nampi. "Sababaraha bulan ka hareup anjeunna uih deui, sareng, perhatikeun beungeut careworn nya, anu saha anu parantos nyarios anjeunna naroskeun:" Madam, naha anjeun nampi hajat anjeun? "" Abdi henteu, ”saur anjeunna. "Sareng anjeun wareg sareng parantos ngaharepkeun?" Anjeunna naros. "Henteu," anjeunna némbalan. "Tapi ayeuna kuring sadar yén karep kuring mah teu panggih." "Kumaha kitu?" Anjeunna queried. "Nya," manehna terang. “Salaki kuring ngagaduhan asuransi dina nyawana dua rébu pérak. Éta asuransi na anu kuring ngagaduhan. "

(Pikeun diringkes dina terbitan Januari Sabda.)