The Word Yayasan

THE

WORD

♊︎

Vol. 17 MUNGKIN, 1913. No 2

Copyright, 1913, ku HW PERCIVAL.

GAMBAR.

MAN resep karya imajinasi, tapi anjeunna jarang atanapi henteu pernah mikirkeun deui ku kituna anjeunna terang naon éta, kumaha jalanna, naon faktor anu padamelan, naon prosés sareng hasil karya, sareng naon tujuan nyata imajinasi nyaéta. . Sapertos kecap sanésna, sapertos ide, pikiran, panginten, imajinasi biasana dianggo sacara teu jelas atanapi tanpa hartos anu pasti. Jalma nyarios imajinasi nganggo pujian, salaku capaian atanapi atribut ti manusa anu hébat sareng kamampuan sareng kakawasaan anu ngawangun takdir bangsa sareng dunya; sareng jalma anu sami bakal nyarios éta salaku ciri khas batur anu henteu praktis, anu ngagaduhan akal anu lemah sareng pikiran lemah; yén visi sapertos kitu euweuh gunana, impianna henteu pernah kabiruyungan, aranjeunna ngarep-arep anu henteu pernah kajadian; jeung, aranjeunna katingali ku karunya atanapi hinaan.

Imajinasi bakal terus nyababkeun takdir. Bakal mawa sababaraha hurung dugi ka luhur sareng anu sanés deui ka jerona. Éta tiasa ngadamel atanapi mareuman lalaki.

Imajinasi sanés impian anu teu jelas, impian, halusinasi, fantasi, ilusi, bihisan kosong. Imajinasi ngalaksanakeun hal-hal. Hal-hal anu dilakukeun dina imajinasi. Anu dilakukeun dina imajinasi mangrupikeun nyata pikeun anu ngalakukeun éta mangrupikeun hasil tina imajinasi nalika dianggo ku panggunaan fisik.

Éta nyata pikeun manusa anu anjeunna sadar. Lalaki janten sadar kana perkara ku aranjeunna ngajantenkeun anjeunna atanapi kéngingkeun waé pikeun aranjeunna. Anjeunna henteu ngartos naon anu anjeunna sadar, dugi ka saatos anjeunna masihan perhatian sareng nyoba mikir sareng ngartos. Nalika anjeunna mikirkeun sareng nyobian ngartos, imajinasi bakal ngabuktoskeun bentuk anyar pikeun anjeunna; anjeunna bakal ningali hartos anyar dina bentuk lami; anjeunna bakal diajar kumaha ngadamel bentuk; sareng anjeunna bakal ngartos sareng ngarepkeun seni akhir pikeun imajinasi, dina nyiptakeun sareng nyieun wujud.

Imajinasi henteu gumantung kana waktos atanapi tempat, sanaos dina waktos fakultas gambar manusa langkung bébas sareng langkung aktif tibatan di batur, sareng aya tempat anu langkung cocog ti batur pikeun damel, sanes lakon, tina imajinasi. Éta gumantung kana disposition, temperament, character, development of individual. Waktos sareng tempat ngagaduhan seueur hubungan sareng impian anu ngaharepkeun hal-hal anu bakal kajadian sareng ngantosan kasempetan sareng suasana, tapi imajinasi nyiptakeun kasempetan, mendorong suasana ti anjeunna, ngajantenkeun kajadian-kajadian. Kalayan anjeunna, imajinasi tiasa dianggo iraha waé sareng di mana waé.

Jalma anu ngabayangkeun boh négatip atanapi positip, pasip atanapi aktip, impian atanapi imaginors. Pikir impian anu disarankeun ku panca indra sareng objékna; Imajinasi imajinér paling dipikaresep disababkeun ku pamikiran na. Impian impian sareng pasip, imajiner sensitif sareng positip. Impian anu mangrupikeun pikiran, ngalangkungan fakultas gambar na, ngagambarkeun atanapi nyandak bentuk objék tina panca indra atanapi pikiran, sareng anu disababkeun ku ieu. The imaginor or imaginator nyaéta hiji anu ngalangkungan fakultas gambar na, masalah kana bentuk, dipandu ku pamikiran anjeun, numutkeun kanyaho sareng ditangtukeun ku kakawasaan na. Pikiran sesat sareng sora sareng bentuk anu matak narik ati pikeun ngalamun. Pikiranna nyusul aranjeunna sareng maén sareng aranjeunna dina rambles, atanapi diapit sareng dicekel ku aranjeunna, sareng dosen gambar na didorong pikeun masihan aranjeunna ekspresi nalika aranjeunna langsung. The imaginator ngalangkungan fakultas gambar na sareng nutup panca indénna ku cara mikir ajeg dugi ka parantos mendakan pamikiran na. Salaku bibit anu matak kana rahim bumi, janten pikirkeun dipasihkeun ka dosen gambar. Pikir anu sanés dikaluarkeun.

Istirahat dina pamustunganana dina pengetahuan latén dina pikiran sareng ku kakuatan wasiat, imaginor ngarangsang fakultas gambar kalayan pamikiran anjeunna dugi ka karya imajinasi dimimitian. Dumasar kana pangaweruh latin tina imajinasi sareng ku kakuatan wasiat, panginten ngiringan hirup dina fakultas gambar. Panca indera lajeng disebat digunakeun sareng masing-masing ngawula dina karya imajinasi. Pamikiran nalika nyandak wujud imajinasi, mangrupikeun tokoh pusat dina grup atanapi grup anu bentukna, anu nyandak warna na ti dinya sareng anu dipangaruhan dugi ka hasil karya imajinasi parantos réngsé.

Kumaha imajinasi ngoperasikeun dipidangkeun dina kasus panulis. Ku mikir, anjeunna janten lampu méntal ngeunaan subjek anu dipikahoyong pikeun ngahasilkeun sareng diaduk ku rasa anu anjeunna nyangka. Panca indungna teu tiasa ngabantosan anjeunna, aranjeunna ngaganggu sareng galau. Ku pamikiran anu teras-terasan anjeunna ngécéskeun sareng fokus kana sinar ménak dugi ka anjeunna mendakan jejer pamikiran na. Éta datangna kana visi méntal na laun salaku kaluar tina halimun beurat. Ieu tiasa nyirepkeun jembar sapertos kilat atanapi sinar panonpoe. Ieu sanés panca indra. Naon ieu panca indra teu tiasa ngartos. Teras fakultas gambar na nuju damel, sareng pancaindera aktip dina kostum karakter anu ka fakultas gambar na masihan wujud. Objék dunya tanpa dianggo dugi aranjeunna tiasa dijadikeun bahan pikeun netepkeun subjek dina sadunya. Nalika karakter janten formulir, unggal raos nyumbang ku nambahan nada atanapi gerak atanapi bentukna atanapi awak. Sadayana dilakukeun hirup dina lingkunganana anu parantos nyebat panulis ku karya imajinasi.

Imajinasi dimungkinkeun pikeun unggal manusa. Kalayan sababaraha kakuatan sareng kamampuan imajinasi dugi ka darajat leutik; kalayan sanésna dikembangkeun kalayan cara anu luar biasa.

Kakuatan imajinasi nyaéta: kakuatan pikeun kahayang, kakuatan mikir, kakawasaan hayang, kakuatan pikeun akal, kakuatan anu kalakuan. Karepna mangrupikeun prosés anu teu ngagalura, kuat, narik sareng teu sadar pikiran, nungtut ekspresi sareng puas ngalangkungan indra. Mikir mangrupikeun fokus kana cahaya tina hiji pikiran. Sanggup mangrupikeun pamikiran, tina pamikiran, tina anu parantos dipilih ku anjeun. Sensing mangrupikeun panyebaran kesan anu katampi ku organ-organ rasa ka fakultas. Laksanakeun nyaéta laksanakeun anu mana anu dipikahoyong atanapi karsa.

Kakuatan ieu asalna tina pangaweruh anu parantos dipikiran di jaman baheula. Pamanggih anu henteu leres henteu leres, yén seni imajinasi mangrupikeun khazanah alam, yén kakuatan anu digunakeun dina imajinasi mangrupikeun endowment alam atanapi hasil tina heredity. Istilah kado hakekat alam, turunan sareng kabuktian hartosna ngan ukur anu parantos didamel ku usaha manusa sorangan. Kasenian sareng endowment imajinasi sareng kakuatan anu digunakeun dina imajinasi mangrupikeun warisan dina kahirupan ayeuna ieu bagian tina naon anu parantos diaku ku tarékah dina kahirupan anu kapungkur. Jalma anu teu saeutik kakawasaan atanapi kahayang pikeun imajinasi parantos sakedik taripar kanggo mikolehi.

Imajinasi tiasa dikembangkeun. Jalma anu ngagaduhan sakedik, tiasa langkung ageung. Jalma anu ngagaduhan seueur ngembangkeun deui. Panca indung mangrupikeun pitulung, tapi henteu hartos dina ngembangkeun imajinasi. Paningal anu rusak bakal ngabantosan pitulung, tapi henteu tiasa nyegah hasil imajinasi.

Imajinasi dicapai ku disiplin sareng latihan tina pamikiran dina karya imajinasi. Pikeun ngadisiplin pikiran pikeun imajinasi, pilih subjek anu abstrak sareng terlibat dina mikirkeun éta dina interval rutin dugi ka katingal sareng kaharti ku akal.

Hiji ngembangkeun imajinasi ka darajat nalika anjeunna ngadisiplin pikiran pikeun tujuanna. Kabudayaan pancaindera nambihan nilai-nilai dines sababaraha kana épék karya imajinasi. Tapi seni imajinasi aya dina pikiran sareng dikirimkeun atanapi ngalangkungan panca indra ku cara-cara fakultas tina pikiran anu aya kaitan ku imajinasi.

Kacindekan dina nomer juni