The Word Yayasan

Angkat dikandung ku tuangeun, tuangeun ku hujan, hujan asalna tina korban, sareng korbanna dilakukeun ku tindakan. Nyaho yén tindakan asalna tina Roh Anu Maha Agung anu hiji; naha sadaya Roh anu pervading ayeuna dilaksanakeun dina korban.

—Bhagavad Gita.

THE

WORD

Vol. 1 NULIS, 1905. No 6

Copyright, 1905, ku HW PERCIVAL.

Dahareun.

Dahareun henteu hadé pisan-tempat anu janten jejer inohong filosofis. Sababaraha nyéépkeun bagian anu langkung ageung tina dua puluh opat jam pagawé yén aranjeunna tiasa nyandak artos cekap kanggo mésér tuangeun anu diperyogikeun pikeun ngajaga awak sareng jiwa. Batur anu langkung alusna kaayaan diusahakeun kanggo nyéépkeun waktos anu bakal dianggo, kumaha éta kedah disiapkeun, sareng kumaha éta bakal silaing sareng palem réréncangan anjeun. Saatos nyéépkeun waktos hirup dina nyalira awakna, aranjeunna sadayana nyatana nasib anu sami, aranjeunna maot, aranjeunna dipotong. Tenaga kerja ngagem sareng lalaki kabudayaan, tukang dagang kesang sareng awéwé busana, jagal sareng prajurit, hamba sareng master, pandita sareng umpan, sadayana kedah maot. Saatos nyubaran awakna sorangan dina hérbal sareng akar anu sederhana, dina tuangeun anu saé sareng anu sanés kayaan, awakna sanésna janten tuangeun sato sareng sato bumi, lauk laut, manuk udara, seuneu seuneu.

Alam sadar dina sagala karajaanna. Anjeunna maju ngalangkungan bentuk sareng badan. Unggal karajaan ngawangun badan-badan pikeun numutkeun évolusi di handap ieu, nembongkeun karajaan di luhur, sareng sadar kana hal éta. Sakabeh jagad ieu diwangun ku bagéan-hal anu saling gumantung. Masing-masing bagian ngagaduhan fungsi ganda, janten prinsip anu ngawartosan di handap ieu, sareng janten katuangan pikeun awak anu aya di luhur éta.

Kadaharan mangrupikeun khasiat atanapi bahan anu diperyogikeun pikeun formasi, fungsi, sareng neraskeun, tina unggal jinis awak, tina mineral panghandapna ka intelitas anu pangluhurna. Ieu séhatan atanapi matéri anu salamina diiderkeun tina kakuatan unsur kana bentuk beton, janten kana struktur sareng awak organik, dugi ka kasumpingan kana awak intelijen sareng kakuatan. Kituna alam semesta sacara sakedap terus-terasan nyoco.

Ngaliwatan jalma-jalma tuang pangan nampi awak sareng sumping ka alam dunya. Ngaliwatan kadaharan aranjeunna hirup di dunya. Ngaliwatan dahareun aranjeunna ninggalkeun dunya. Teu aya anu tiasa luput tina hukum restorasi sareng santunan ku alam anu teras-terasan ngalangkungan karajaan-karajaanna, balik deui ka unggal-naon anu dicandak tina éta tapi tetep dipercaya.

Ku ngagunakeun ditangtoskeun awak pangan kabentuk sareng neraskeun épéktik siklus kamekaranana. Ku cara henteu leres dianggo katuangan awak séhat bakal janten sakit sareng parantos aya dina siklus réaksi réaksi maot.

Seuneu, hawa, cai, sareng bumi, mangrupikeun unsur-unsur, unsur gaib, anu ngagabung sareng ngahambat kana batu beton sareng mineral padet bumi. Bumi mangrupikeun panganan sayuran. Tutuwuhan nyerang akarna ngalangkungan batu sareng ku prinsip kahirupan anu nyusahkeun éta kabuka sareng milih éta kadaharan anu diperyogikeun pikeun ngawangun struktur anyar pikeun dirina sorangan. Hirup nyababkeun pepelakan melak, bentang, sareng tumbuh kana bentuk anu paling ekspresif téa. Dipandu ku naluri sareng kahayang sato butuhna salaku kadaharan bumi, sayur, sareng sato séjén. Ti bumi sareng struktur saderhana basajan, sato ngawangun bagian awak kompléks na organ. Sato, tutuwuhan, bumi sareng unsur, sadayana janten dahareun pikeun manusa, Sang Mikir.

Kadaharan aya dua rupa. Dahareun fisik mangrupikeun bumi, pepelakan, sareng sato. Kadaharan spiritual asalna tina sumber intelijen universal anu gumantung kana fisikna.

Lalaki nyaéta fokus, panengah, antara spiritual sareng batin. Ngalangkungan manusa panyawat anu antawis antara spiritual sareng fisik dijaga. Unsur, batu, pepelakan, reptil, lauk, manuk, sato galak, lalaki, kakawasaan, sareng dewa, sadayana nyumbang kana pangrojong anu sanés.

Saatos aya cara lalaki lemniskate tetep dina sirkulasi katuangan fisik sareng spiritual. Ngaliwatan pamikiran manusa nampi katuangan rohani sareng nembus ka dunya jasmani. Kana awakna manusa nampi katuangan fisik, ékstrak tina hakekatna, sareng ngalangkungan pamikiran anjeunna tiasa ngarobih deui sareng ngempelkeun kana dunya spiritual.

Dahareun mangrupikeun salah sahiji guru manusa anu saé. Hayang tuangeun dahareun ngajarkeun anu goblog sareng henteu ngabantosan pangajaran anu pangheulana. Kadaharan nunjukkeun kana epikur sareng glutton anu seueur-dahar bakal nyababkeun nyeri sareng panyakit awak; jeung kitu anjeunna diajar ngadalikeun diri. Kadaharan mangrupikeun hakekat gaib. Éta panginten henteu katingalina ku lalaki urang-ayeuna, tapi di lembur lalaki bakal ningali sareng ngahargaan kanyataan ieu sareng mendakan katuangan anu bakal ngarobih awakna janten salah sahiji anu langkung luhur. Alesan kunaon anjeunna gagal ngalakukeun ayeuna kusabab anjeunna henteu ngontrol nafsu na, henteu ngaladenan sasama-baturna, sareng henteu katingali ketuhanan diceritakan dina dirina.

Kadaharan ngajarkeun manusa anu sregep kana diajar siklus sareng kaadilan. Anjeunna ningali yén panginten tiasa nyandak produk tina produk dirina, tapi yén anjeunna nungtut sareng negeskeun dina siklikna parobihan sami sareng aranjeunna. Nalika hukum kaadilan dipatuh ku manusa janten bijaksana sareng ngangkatna langkung handap kana bentuk anu langkung luhur nampi anjeunna asup ka dunya spiritual ti mana anjeunna nyandak inspirasi na.

Alam semesta mangrupikeun dahareun. Sakabeh jagat nyauran sorangan. Lalaki ngawangun kana awakna kana sadaya karajaan-karajaan di handap ieu, sareng ngagambar ti luhur katuangan spiritualna nalika tapa. Upami tatanan évolusi dituluykeun, anjeunna kedahna giliran nyayogikeun awak pikeun lembaga anu langkung luhur ti dirina. Éntitas ieu ngagaduhan akar dina awak sato anjeun nyalira sareng mangrupikeun bagian spiritual calik dina manusa. Éta nya Pangéran. Kadaharan anu tiasa manusa ngajantenkeun déwa na diwangun ku pikiran sareng perbuatan anu mulya, cita-cita, sareng semedi hirupna. Ieu mangrupikeun katuangan anu bentukna allah sapertos jiwa. Jiwa dina waktosna nyaéta kakuatan atanapi spiritual anu ngalangkungan hiji prinsip ilahi sareng cerdas tiasa beroperasi.