The Word Yayasan

THE

WORD

♌︎

Vol. 17 JULY, 1913. No 4

Copyright, 1913, ku HW PERCIVAL.

Jurig

Nagara NO bébas tina kapercayaan hantu. Di sababaraha daérah dunya seueur waktos dirumuskeun hantu; di bagian séjén, sababaraha urang mikir ngeunaan aranjeunna. Hantu gaduh kakuatan anu kuat dina pikiran masarakat Éropa, Asia sareng Afrika. Di Amérika aya sababaraha jalma anu percaya kana hantu. Tapi kultus jurig pribumi sareng anu diimpor, naékna, anu énggalna dikembangkeun, sareng Amérika meureun, dina kamekaran hantu sareng kultus-kultus na, hasilna atanapi ningkatkeun kana naon dunya kuno.

Di nagara-nagara anu langkung sepuh langkung kuat sareng langkung seueur tibatan di Amérika, sabab populasi nagara-nagara kasebut ngaungakeun hantu-hantu hirup dina umur anu lami, sedengkeun di Amérika cai sagara dikumbah langkung seueur bagian tina taneuh; sareng para sésana sésa-sésa garing henteu cekap pikeun ngajaga hantu peradaban kuno.

Percaya dina hantu teu asal modern, tapi ngahontal deui ka budak leutik manusa, sareng wengi waktuna. Cobaan sapertos kitu, henteu percanten, teu percanten sareng peradaban teu tiasa ngasingkeun atanapi ngalaksanakeun kapercayan hantu, kusabab aya hantu na ngagaduhan asal usulna di manusa. Aranjeunna aya dina Anjeunna sareng tina anjeunna, anak buahna. Aranjeunna nuturkeun anjeunna salami umur sareng balapan sareng, naha anjeunna henteu percanten ka aranjeunna, bakal, numutkeun jenisna, nuturkeun atanapi sateuacan anjeunna sapertos ngalakukeun bayangan na.

Di dunya anu lami, ras sareng suku bangsa parantos masihan tempat pikeun ras sareng suku bangsa sanés peperangan sareng penaklukan sareng jaman peradaban, sareng hantu sareng dewa sareng dewa-dewa masih aya sareng aranjeunna. Hantu déwasa sareng hérit anu ayeuna sareng ngiringan kana bumi-bumi sadérék kuno, khususna dina pagunungan sareng gunung, tempat anu beunghar ku tradisi, mitos sareng legenda. Hantu terus perang perang jaman baheula, ngimpi ngaliwatan perdamaian di tengah-tengah adegan anu biasa, sareng ngantebkeun dina pikiran jalma-jalma tina bibit bakal aya. Lahan dunya kuno teu acan di handapeun laut samentawis umur, sareng sagara teu acan tiasa ngabersihan deui ku tindakan cai-na sareng ngabebaskeun tina hantu-hantu hirup anu tiwas sareng hantu sareng jalma-jalma anu tiwas sareng hantu. teu pernah weh.

Di Amérika, peradaban baheula dibasmi atanapi dikubur; sagara parantos ngumbah seueur tanah anu ageung; lambak parantos ngejat sareng ngalaksanakeun hantu sareng paling jahatna damel manusa. Nalika lahanna sumping deui éta éta dimurnikeun sareng gratis. Gelombang hutan sareng murmur kadi trak sakali dibudidaya; gurun pasir melegkeun tempat-tempatna kota anu reueus sareng padumukan tempatna dikubur. Puncak ranté gunung mangrupikeun kapuloan sareng sésa-sésa suku pribumi, anu ngaleungitkeun deui bumi anu kejem dina mecenghulna ti jero, bébas tina hantu kuno. Éta mangrupikeun alesan naha Amérika karasa gratis. Aya kabébasan dina hawa. Di dunya lawas kabébasan sapertos kitu henteu dirasa. Hawa henteu gratis. Suasana ngeusi hantu-hobi jaman baheula.

Hantu sagancangna daérah-daérah anu langkung ageung tibatan anu dilakukeun ku batur. Sacara umum, akun hantu-hutan langkung seueur di kota tibatan di nagara, dimana penghuni panginten sareng jauh antara. Di nagara-nagara kabupaten pikiran bakal langkung gampang kana pikiran alam sprites sareng elves sareng fairies, sareng nyarioskeun deui dongéngna, sareng ngajaga hantu hirup anu lahir tina manusa. Di kota, rurusuhan bisnis sareng pelesir nyepeng pamikiran lalaki. Lalaki henteu ngagaduhan waktu keur hantu. Hantu Lombard Street sareng Wall Street henteu, sapertos kitu, narik pamikiran lalaki. Acan aya hantu pangaribawa sareng ngadamel ayana ayana, sakumaha pasti sapertos hantu hiji dusun, nyarang di sisi gunung caket leuweung anu poek, sareng sarung lebet dina tapel wates.

Lalaki kota anu henteu dina simpati sareng hantu. Henteu janten gunung, patani sareng pelaut. Bentuk anéh anu masihan tanda katingal dina méga. Bentuk taram ngaléngkah salebeteun hutan Aranjeunna tikét enteng di sapanjang jurang sareng pawai, nyauran musafir kana bahaya atanapi masihan peringatan ka anjeunna. Tokoh anu poék sareng berangin leumpang sareng dataran datar atanapi pantai sepi. Aranjeunna balik deui ngalangkungan sababaraha kajadian di darat; aranjeunna ngadamel ulang drama anu nasib laut. Lalaki di kota anu teu biasa sareng dongéng jurig sapertos kitu, seuri aranjeunna; anjeunna terang yén aranjeunna moal tiasa leres. Tapi henteu percaya sareng hina ku seueur sapertos kitu, parantos nunjukkeun tempat pikeun kapercayaan sareng rasa kagum, saatos nganjang hantu dimana lingkungan nikmat penampilan hantu.

Dina waktos-waktos na kapercayaan dina hantu mah langkung lega nyebarkeun tibatan batur. Biasana ieu memang saatos atanapi salami perang, bala, bala. Alesanna nyaéta bencana sareng maotna di udara. Kalayan sakedik waktos sareng henteu dirawat ku pangajaran, pikiran tos dihurungkeun pikiran, sareng anggeusna. Éta masihan panongton sareng masihan kahirupan ka nuansa mayit. Abad Pertengahan aya waktos sapertos kitu. Dina waktuna perdamaian, nalika mabok, rajapati sareng kajahatan aya dina panurunan — perbuatan sapertos kitu ngalahirkeun sareng ngaganjar hantu-hantu kirang seueur sareng kirang buktos. Pikiranna parantos dipaling tina dunya tilar dunya ka dunya sareng kahirupan na.

Hantu dukajakeun sareng teu kaberhakeun naha naha henteu terang jalma-jalma na, naha anjeunna masihan seueur atanapi sakedik panginten ka aranjeunna. Kusabab manusa, hantu wujud. Bari manusa terus salaku pamikiran anu ngagaduhan sareng hasrat, hantu bakal tetep aya.

Kalayan sagala carita dongeng jurig, catetan sotéh sareng buku-buku anu ditulis ngeunaan hantu, sigana henteu aya pesenan pikeun jinis sareng jinis hantu. Teu dipasihan klasifikasi hantu. Henteu aya inpormasi élmu hantu anu aya dina hungkul, yén upami aya hiji jalma ningali hantu anjeunna terang naon jinis jurig éta. Hiji tiasa diajar terang sareng henteu sieun ku hantu salaku bayangan na tanpa masihan aranjeunna teuing perhatian atanapi dipangaruhan ku aranjeunna.

Subjékna mangrupikeun minat, sareng inpormasi anu aya dampak kana kamajuan manusa, mangrupakeun niléy.

(Terus diteruskeun dina terbitan Agustus na nu kecap)