The Word Yayasan

Diri Matéri sareng Rakana Jiwa teu tiasa nyumponan. Salah sahiji kembar kedah sirna; teu aya tempat pikeun duanana.

Aduh, sayang, yén sadaya lalaki kedah ngagaduhan Alaya, janten hiji sareng Jiwa Ageng, sareng anu, gaduhna, Alaya kedah sakedik ngabantuan aranjeunna!

Tingali kumaha siga bulan, dibayangkeun dina gelombang sepi, Alaya dibayangkeun ku alit sareng ku anu énggal, dicerminkeun dina atom-énggal, tapi gagal ngahontal jantung sadayana. Aduh anu saeutik-saeutik kedah kéngingkeun kauntungan ku kurnia, anu banting tina pangajaran kabeneran, panerapan anu leres ngeunaan hal-hal anu parantos aya, pangaweruh sanés anu sanés!

—Jadi tiiseun.

THE

WORD

Vol. 1 Juni, 1905. No 9

Copyright, 1905, ku HW PERCIVAL.

SUBSTANCE.

AS kecap nunjukkeun, "zat" nyaéta yén anu underwies atanapi nangtung dina kaayaan. Anu ngandung zat anu underlies, atanapi nangtung dina kaayaan, nyaéta alam semesta anu nyata.

Kecap, "mulaprakriti," sakumaha anu dianggo ku Aryans kuno, nganyatakeun artina nyalira langkung sampurna tibatan kecap urang. "Mula" hartosna akar, "Prakriti" alam atanapi masalah. Mulaprakriti téh, janten, yen asal usul atanapi akar anu sipatna atanapi masalah asalna. Ieu dina rasa ieu yén urang nganggo kecap zat.

Zatna abadi sareng homogen. Éta mangrupakeun sumber sareng asal sadaya wujudna. Zatna kamungkinan pikeun ngidentipikasi diri sareng, sareng janten janten sadar, eling. Zatna henteu masalah, tapi akar tina masalah naon. Substance henteu kantos terang kana panca indra, kusabab panca indra teu tiasa ningali. Tapi ku tapa dina éta, pikiran tiasa ngalangkungan kaayaan zat anu aya. Anu dipikanyaho ku panca indra henteu sanés, tapi sub bagean-bagian tina gerak panghandapna ti zat, dina rupa-rupa kombinasi.

Sapanjang eling zat nyaéta-kiwari. Kesadaran anu kantos-aya zat nyaéta gerak diri. Gerak mandiri mangrupikeun citakan tina wujud zat liwat ketak anu sanés. Zatna sami, sakumaha zat, tapi ditarjamahkeun liwat gerak universal kana masalah-roh. Jirim-rohani mangrupikeun atom. Jinis-rohani mangrupikeun awal tina universal, alam dunya sareng lalaki. Tina interaksi ketak masalah-roh ditarjamahkeun kana kaayaan atanapi kaayaan anu tangtu. Zat hiji janten dua, sareng dualitas ieu tetep salami sadayana periode mancaritas. Tina anu paling rohani pikeun paling bahan dina arc ka handap siklus, teras balik deui pikeun gerakan universal.

Jirim-rohani aya dua lawan anu teu pisah, atanapi kutub, hadir dina sadaya wujud. Dina piceun munggaran tina zat hal-hal muncul salaku roh. Anu kaopatna ka luar atanapi ka handap mangrupikeun masalah kasar kami. Matéri nyaéta aspék zat, anu digentos, dibentuk, sareng diciptakeun ku anu tiang sanés téa anu disebut roh. Roh nyaéta aspék zat anu ngaléngkah, nguatkeun, sareng bentuk yén kutub sanés téa anu disebut masalah.

Dina gerak ka luar atanapi ka handap anu mangrupikeun zat, tapi anu ayeuna masalah-kapribadian masalah, kagum, sareng dipasihkeun arah, dorongan sareng takdir, ti karajaan handap dugi ka manusa, ku gerak sintétis. Upami matéri-roh maka saimbang sasarengan éta ngémutan sorangan ku gerak diri, anu mangrupikeun ekspresi zat anu paling luhur, sareng teu abadi, substansi, sareng ketuhanan. Upami kitu, pamikiran atanapi gerak analitik gagal janten saimbang sareng dicirikeun kalayan gerak rakana, éta deui sareng deui diluncurkeun dina waktu-waktu pencerobohan sareng evolusi.

Unggal awak atanapi bentuk mangrupikeun kendaraan kana prinsip anu saluhureun éta, sareng mangrupikeun prinsip ngawartosan ka awak atanapi ngabentuk di handap ieu. Pangembangan spiritual diwangun dina ngarobih zat ti handap ka darajat anu langkung luhur; unggal kutang mangrupikeun kendaraan pikeun cerminan atanapi ekspresi eling. Rahasia pencapai henteu dina ngawangun sareng janten napel ka badan atanapi bentuk, tapi dina pangajen kendaraan ukur janten hartos pikeun ngahontal tujuan akhir sadaya usaha-sadar.

Eling teu aya bedana dina bénténg lempung tibatan dina penyelamat dunya. Eling teu bisa dirobih, sabab henteu robah. Tapi kendaraan anu ngaladarkeun ku kasadaran tiasa dirobih. Janten éta masalah dina kaayaan fisik na bentukna moal tiasa ngagambarkeun sareng ngémutan eling sapertos bakal kéngingkeun hiji Buddha atanapi Kristus.

Universitas sumping sareng angkat dina waktos-waktos dina waktos anu teu terbatas, supados masalah éta tiasa digarap tina kaayaan anu paling sederhana sareng henteu maju nepi ka tingkat kecerdasan anu paling luhur: tina gandum keusik atanapi sprite alam, pikeun arjipan atanapi universal nami Dewa. Maksud waé pikeun nyababkeun zat salaku masalah-roh kana bentuk, sareng épolusi ngeunaan hal-hal ka jéntré nyaéta: kamampuan Kesadaran.