The Word Yayasan

THE

WORD

Vol. 12 Pébral, 1911. No 5

Copyright, 1911, ku HW PERCIVAL.

SUKU.

LIKE Hormat, kamurahan, kaadilan, kajembaran, kabeneran sareng kabecikan sanésna sering sareng teu sopan dianggo ku anu henteu sopan, silaturahim diucapkeun sareng jaminan persahabatan anu didamel sareng dicaritakeun di mana waé; tapi, sapertos kabiasaan sanés, sareng, sanaos dirasa dina sababaraha gelar ku sadayana lalaki, éta mangrupikeun beungkeut sareng kaayaan anu paling langka.

Dimana waé sababaraha urang dihijikeun, kantétan kabentuk diantara sababaraha anu nunjukkeun ka batur teu resep atanapi teu resep. Aya naon anu nyebut murid sakola silaturahimna. Aranjeunna silih tukeur confidences sareng ngabagi dina pastime anu sami sareng olahraga sareng trik sareng prangku tina jaman kaluar nonoman. Aya warung gadis, koréy awéwé, silaturahim masarakat awéwé. Aranjeunna nyarios silih silih Rahasia; aranjeunna saling ngabantosan dina ngalaksanakeun rencanaana, sareng salah sahiji diperkirakeun ngalaksanakeun tipu daya sakedik anu ku rencana anu sanésna tiasa ditambihkeun, atanapi pikeun ngajagaan kabinét upami padamelan henteu dipikahoyong; hubunganna ngamungkinkeun hiji pikeun ngabebaskeun dirina ka anu sanés seueur hal anu penting anu aya kapentingan umum.

Lalaki bisnis nyarioskeun silaturahimna, anu biasana dilakukeun ku cara bisnis sacara komersil. Nalika nikmat dipenta sareng dipasihkeun dipasihkeun. Masing-masing bakal masihan bantuan finansial sareng dukungan sareng nginjeumkeun namina kana usaha sareng kiridit sanés, tapi ngarepkeun uih deui. Resiko kadang-kadang dicandak dina hubungan silaturahim ku hiji anu ngabantosan anu sanés mana kapentingan nyalira anu matak ngaganggu; sareng silaturahim bisnis parantos diperpanjang ka darajat anu parantos dilaksanakeun dina tempat sanés bagian sanés anu ageung kabeungharan dirina, supados anu sanés, kasieun rugi atanapi dipecat kabeungharanna, tiasa ngauihkeun deui. Tapi ieu henteu silaturahim bisnis. Persahabatan bisnis anu ketat tiasa dicirikeun ku perkiraan lalaki Wall Street anu, nalika siap ngatur sareng ngambang perusahaan pertambangan nilai anu sual, sareng miharep éta masihan kakuatan kakuatan sareng ngadeg, saurna: "Kuring bakal mamatahan Mr. Moneybox sareng Pak Dollarbill sareng Pak Churchwarden, perkawis perusahaan. Aranjeunna babaturan anu gaduh. Kuring kedah naroskeun aranjeunna nyandak seueur saham saham sareng bakal ngajantenkeun aranjeunna sutradara. Naon babaturan anjeun alus lamun henteu tiasa nganggo éta. "Rencangan politikus butuh dukungan ti pésta, nyalukan sareng neraskeun skema masing-masing, ngalangkungan bil naon waé, henteu paduli naha éta waé, pikeun kauntungan pikeun masarakat , mikeun hak istimewa khusus, atanapi mangrupikeun sifat anu paling korup sareng hina. "Naha kuring tiasa gumantung kana silaturahim anjeun," pamimpin naroskeun salah saurang panyokongna nalika hiji tindakan anu matak pikukuh bakal dipaksa kana partéyna sareng dikuatkeun ka rahayat. "Anjeun gaduh éta, sareng kuring bakal ningali anjeun," nyaéta jawaban anu ngajamin silaturahim ka pihak séjén.

Aya silaturahim antara rakes genteel sareng lalaki di dunya anu dijelaskeun ku salah sahijina nalika anjeunna ngajelaskeun ka anu sanés, "Leres, pikeun netepkeun kauratan Charlie sareng pikeun ngajaga silaturahim urang, kuring ngabohong sapertos gentleman." Dina silaturahim antara maling sareng anu sanés. penjahat, henteu ngan diperkirakeun yén saurang kudu ngabantosan anu sanés dina kajahatan, sareng ngabagi kaluputan sapertos dina rampog, tapi yén anjeunna bakal lebet pikeun nyumputkeun anjeunna tina hukum atanapi ngajamin kabébasan upami dipenjara. Persahabatan antara para kapal, tentara sareng pulisi meryogikeun kalakuan salah sahiji, sanaos tanpa merit bahkan ngerakeun, bakal didukung sareng dibela ku sanés pikeun ngabantosan anjeunna nyepeng jabatanana atanapi diangkat ka anu langkung luhur. Ngaliwatan sadaya silaturahim ieu aya sumanget kelas anu masing-masing awak atanapi set dipasang.

Aya silaturahim para urang gunung, gunung, tukang moro, wisatawan sareng penjelajah, anu dibentuk ku aranjeunna dialungkeun babarengan dina lingkungan anu sami, ngalaman kanyeri anu sami, terang sareng berjuang ngalangkungan bahaya anu sami sareng nahan ujung anu sami. Persahabatan ieu biasana dibentuk ku perasaan atanapi peryogi saling panyalindungan ngalawan bahaya fisik, ku hidayah sareng bantosan anu dirumuskeun dina lokal anu bahaya, sareng ku bantahan sato liar atanapi musuh sanésna di leuweung atanapi gurun.

Persahabatan kedah dibédakeun tina hubungan anu sanés sapertos kenalan, sosiabilitas, sauyunan, akrab, ramah, kabébasan, bakti, atanapi cinta. Jalma anu terang, tiasa waé teu acuh atanapi teu salimuna; silaturahim butuh masing-masing pikeun gaduh minat sareng hormat anu jero pikeun anu sanés. Sosiabilitas butuh hubungan seksual anu akur dina masarakat sareng hiburan marahmay; tapi jalma anu gaul resep tiasa nyarios sakit atanapi polah ngalawan jalma anu aranjeunna satuju. Persahabatan moal ngamungkinkeun tipu daya sapertos kitu. Intimasi sigana parantos aya sababaraha taun dina bisnis, atanapi di kalangan sanésna anu butuh ayana hiji jalma, padahal anjeunna tiasa ngabebaskeun sareng ngeureunkeun hiji anu anjeunna sateuacana. Persahabatan bakal ngijinan teu aya perasaan sapertos kitu. Familiarity asalna tina kenalan intim atanapi tina hubungan seksual, anu tiasa janten teu pikaresepeun sareng teu disukai; teu aya perasaan gering atanapi teu resep tiasa aya dina silaturahim. Kaheranan mangrupikeun kalakuan atanapi kaayaan dimana hiji jalma gaduh minat anu sanés, anu henteu tiasa dihargaan atanapi kahartos ku anu sanés; silaturahim teu hiji-sisi; bulak balikna sareng paham ku dua. Komradarasi nyaéta asosiasi pribadi sareng hubungan, anu bakal ditungtungan nalika para komén dipisahkeun; silaturahim henteu gumantung kana hubungan pribadi atanapi hubungan; silaturahim tiasa aya diantara jalma anu teu acan kantos ningali sareng bertahan, kumaha jarak jauh di angkasa sareng waktos tiasa campur. Devotion mangrupikeun sikep dimana hiji jalma nyepengkeun ka jalma mana waé, matuh atanapi mahluk; kaayaan dimana anjeunna janten aktipitas aktipitas, dina damel pikeun tujuan, dina narékahan pikeun ngahontal sababaraha cita-cita atanapi idéal, atanapi dina nyembah Déwa. Persahabatan aya antara pikiran jeung pikiran, tapi henteu antara pikiran sareng idéal, atanapi henteu prinsip abstrak; sareng henteu mangrupikeun ibadah anu disembahkeun ku akal ka Déwa. Persahabatan ngasupan dasar anu sami atanapi silih piket pikeun pamikiran sareng tindakan antawis pikiran sareng pikiran. Asih biasana dianggap janten péngkolan anu réncang sareng ngaharepkeun, panyebaran émosional sareng émosi kana sababaraha hal, jalma, tempat atanapi mahluk; sareng cinta utamina disangka sareng dianggo pikeun ngarancang perasaan atanapi émosi, atanapi hubungan kasih sayang anu parantos aya diantara anggota kulawarga, antara pencinta, atanapi antara salaki sareng istri. Persahabatan tiasa aya diantara anggota kulawarga sareng antara manusa sareng awéwé; tapi hubungan antara pencinta, atanapi salaki sareng pamajikan sanés persahabatan. Persahabatan henteu nyandak rasa parah atanapi pancén fisik. Hubungan silaturahim nyaéta mental, tina pikiran, sareng indra sanés. Kanyaah lalaki ka Gusti, atanapi ku Gusti manusa, mangrupikeun sikep jalma anu langkung handap pikeun mahluk anu langkung unggul, atanapi yén jalma anu kawasa anu kuat pikeun jalma anu terbatas sareng henteu tiasa ngarti. Persahabatan ngadeukeutan persamaan. Persahabatan bisa nyarios cinta, upami cinta teu gairah; rarasaan atanapi kanyaho hubungan, teu kabeungkeut ku kantétan tina indra; kaayaan dimana rasa unggul sareng langkung lemah ngaleungit.

Aya cara sanés pikeun kecap anu dianggo, sapertos silaturahmi antara manusa sareng anjing, kuda, sareng sato sanés. Beungkeut antara sato sareng manusa, anu salah kaprah pikeun silaturahim, mangrupikeun kasaruaan alam dina kahayang, atanapi tanggepan kana kahayang sato kana tindakan pikiran manusa ka dinya. Sato sato téh responsif kana tindakan manusa sareng nganuhunkeun sareng responsif kana pamikiran na. Tapi éta ngan ukur tiasa ngabales ku palayanan, sareng kesiapan pikeun ngalakukeun naon waé hasrat anu sanggup dilakukeun. Sato meureun ngawula manusa sareng gampang maot dina jasa na. Nanging tetep henteu aya hubungan persahabatan antara sato sareng manusa, sabab silaturahim butuh saling pamahaman sareng responsif tina pikiran sareng pamikiran, sareng teu aya responsif sapertos kitu atanapi komunikasi pamikiran ti sato ka manusa. Sato paling tiasa ngagambarkeun pamikiran lalaki ka anjeunna. Éta henteu tiasa ngartos pamikiran kajabi sakumaha hubunganana sorangan; éta moal tiasa ngawujudkeun pamikiran, atanapi teu nyebatkeun ka manusa tina nanaon méntal. Kamungkinan antara pikiran sareng pikiran ngalangkungan pamikiran, penting dina ikatan silaturahim, mustahil antara manusa, pikiran, sareng sato, kahayang.

Nguji hubungan silaturahim leres atanapi salah aya dina kamasarakatan atanapi kapentingan egois anu ngagaduhan dina hiji sanés. Persahabatan leres henteu ngan ukur komunitas anu dipikaresep. Bisa aya silaturahim antara jalma anu ngagaduhan komunitas anu dipikaresep, tapi persahabatan anu leres teu aya mikirkeun hiji-naon pikeun naon anu dipasihkeun, atanapi kabeneran pikeun ngarobih naon anu dilakukeun. Persahabatan saleresna mangrupikeun pamikiran anu sanés sareng sanésna pikeun atanapi pikeun karaharjaan pikeun dirina, tanpa ngawenangkeun pamikiran sorangan pikeun ngahalangan pamikiran sareng anu sanés. Persahabatan saleresna mangrupikeun motif henteu egois anu nyababkeun pamikiran sareng kalakuan pikeun jalma sanés, tanpa kapentingan diri.

Éta kalakuan atanapi pura-pura pikeun kapentingan anu sanés, nalika anu nungtun sapertos kitu mangrupikeun kapuasan sareng kapentingan egois, sanes silaturahim. Ieu sering dipidangkeun dimana aya komunitas anu dipikaresep sareng dimana anu prihatin nyarioskeun silaturahim pikeun masing-masing. Persahabatanna berpanjangan dugi ka saurang mikirkeun yén anjeunna henteu meunang bagéanana, atanapi dugi ka anu sanésna nolak sareng anjeunna. Teras hubungan hubungan ramah sareng naon anu disebat silaturahim saéstuna milarian kapentingan diri. Nalika hiji nyepeng hubungan anu disebut silaturahim sareng batur atanapi anu sanés kusabab ku silaturahmi sapertos kitu anjeunna tiasa nampi pedah, atanapi parantos kersa ngahargaan, atanapi nampi cita-citana, teu aya silaturahim. Buktina yén silaturahim anu ngaku teu aya silaturahim, katingali nalika saurang panginten sanés salah. Persahabatan tiasa aya dimana hiji atanapi duanana atanapi sadayana bakal ditampi ku persahabatan; tapi upami kapentingan diri mangrupikeun motif anu ngahiji duaan, persahabatanana katingalina. Dina persahabatan anu leres masing-masing bakal gaduh minat anu sanés sanés kirang tina dirina, sabab pamikiran sanés anu langkung gedé sareng langkung penting tibatan hayang sareng cita-cita, sareng lampah sareng urusanna nunjukkeun tren pamikiran na.

Persahabatan saleresna moal nyanggupan kana kahirupan babaturan anu kaancam nyalametkeun nyalira. Hiji anu ngarepkeun atanapi ngaharepkeun sobatna pikeun ngarobih nyawana, ngabohong, leungit ngahormatan, supados anjeunna tiasa disimpen tina sagala résiko ieu, sanes babaturan, sareng silaturahim teu aya di sisi na. Pengabdian anu hébat tiasa sareng dipidangkeun dina persahabatan nalika bakti diperyogikeun, sapertos miara parantos panjang sareng sabar pikeun kalemahan fisik atanapi méntal sanés sareng teras sabar sareng anjeunna pikeun nguihkeun penderitaan sareng ngabantosan anjeunna dina nguatkeun pikiran. Tapi persahabatan anu leres henteu ngabutuhkeun, éta nyaram, migawe kasalahan fisik atanapi moral atanapi méntal, sareng bakti ngan tiasa dianggo dugi ka anu bakti dina persahabatan henteu peryogi salah dilakukeun ka saha waé. Persahabatan saleresna mangrupikeun standar anu luhur sareng kajujuran sareng kaélangan mental pikeun ngijinkeun bakti atanapi kéngingkeun kana gelar dina layanan anu ditaroskeun ku babaturan lamun bakal ngarugikeun batur.

Hiji panginten sanggup berkorban nyalira malah tiasa nyurikeun nyawana pikeun nyababkeun silaturahim, upami korban sapertos kitu pikeun tujuan anu mulya, upami ku pangorbanan sapertos kitu anjeunna henteu ngorbankeun kapentingan jalma anu dihubungkeun sareng anjeunna, sareng upami nya sorangan kapentingan dina kahirupan ngan ukur dikurbankeun, sareng anjeunna henteu angkat tina tugas. Anjeunna nembongkeun silaturahim anu paling truest sareng pangsaéna anu bakal ngaruksak teu saurang ogé sareng henteu ngalakukeun salah, bahkan ngabalukarkeun silaturahim.

Persahabatan bakal nyababkeun hiji ngahontal kaluar pamikiran atanapi polah ka réncangna, ngagentos anjeunna dina kasangsaraan, kanyamanan anjeunna dina kanyeri, ngaleungitkeun beban sareng ngabantosan nalika butuh, nguatkeun anjeunna dina godaan, nahan pangharepan na putus harepan, ngabantosan anjeunna ngabersihkeun mamangna, pikeun mendorong anjeunna nalika aya dina kasulitan, nyarioskeun anjeunna kumaha carana ngaleungitkeun rasa kasieun-Na, kumaha pikeun nungkulan masalahna, ngajelaskeun kumaha diajar tina kuciwa sareng janten kacilakaan kana kasempetan, mantep anjeunna ngaliwatan badai hirup, pikeun merangsang anjeunna kana énggal anyar sareng cita-cita anu langkung luhur, sareng, samentawis, henteu kantos mundur atanapi ngawatesan tindakan gratisna dina pamikiran atanapi kecap.

Tempat, lingkungan, kaayaan, kaayaan, disposition, temperament sareng posisi, katingalina janten cukang lantaran atanapi nyababkeun silaturahim. Aranjeunna ukur kaciri. Ieu ukur nyayogikeun setélan; aranjeunna henteu nyababkeun silaturahim leres sareng langgeng. Persahabatan anu kabentuk sareng tahan ayeuna mangrupikeun hasil évolusi anu panjang. Éta sanés kasempetan anu kajantenan, sanaos persahabatanna tiasa dimimitian ayeuna sareng dilaksanakeun teras hirup salamina. Persahabatan mimiti ngalangkungan rasa syukur. Syukur sanes ukur sukur anu dirasihan pikeun ahli waris anu ngabantuan anjeunna. Éta henteu syukur anu dipasihkeun pikeun amal tiis pikeun sedekah, sareng éta raos syukur anu salah anu dirasikeun atanapi dipidangkeun ku hiji jalma anu langkung alus anu dipasihkeun ku anjeunna. Syukur mangrupikeun salah sahiji jalma luhur mulya sareng sifat-sifat dewa. Syukur mangrupikeun awakna tina pikiran pikeun sababaraha hal anu saé nyarios atanapi dilakukeun, sareng anu henteu mikiran diri sareng bebas ngaluarkeun jantung ka anu ngadamel éta. Tingkat sukur sadaya kasta atanapi kalungguhan. Budak mungkin gaduh syukur pikeun boga awakna pikeun sababaraha kahadean anu ditingalikeun, sakumaha sageung ngahatur nuhun pikeun anak pikeun ngahudangkeun anjeunna ka angen-angen anu langkung jelas tina sababaraha fase tina masalah hirup sareng Allah parantos syukur pikeun lalaki anu ngalaksanakeun katuhanan tina kahirupan. Syukur mangrupikeun sekutu silaturahim. Persahabatan dimimitian nalika pikiran nuju syukur ka anu sanés pikeun sababaraha kahadean anu dipidangkeun ku kecap atanapi akta. Sababaraha kahadean anu bakal dipasihkeun sakumaha henteu, ku cara mayar, tapi kusabab anu ngajurung ka jero; sabab tindakan nyusul impulses haté sareng pamikiran sareng anu sanésna karasaeun nganuhunkeun pikeun réalitas ngahargaan tina naon anu parantos dilakukeun; sareng kitu, unggal parasaan kajembaran sareng kahadean anu sanés ka arah dirina, silih pamahaman sareng pamahaman tumuwuh diantara aranjeunna sareng matuh silaturahim.

Kasulitan bakal timbul sareng silaturahim waktos bakal diusahakeun parah, tapi silaturahim bakal diayakeun upami minat diri henteu kuat teuing. Upami timbul hal anu ngaganggu atanapi muncul pikeun ngarobih silaturahim, sapertos angkat ka tempat anu tebih, atanapi sapertos perselisihan timbul, atanapi kedah komunikasi liren, tetep, silaturahim, sanaos ruksak, henteu bérés. Sanaos sanés kedah ningali anu sanés sateuacan maot, persahabatanna, ngamimitian, henteu acan dina tungtung. Nalika pikiran éta reincarnate dina waktos salajengna atanapi sababaraha kahirupan anu bakal datang, aranjeunna bakal papanggih deui sareng silaturahimna bakal dianyar.

Nalika aranjeunna digabungkeun, sababaraha ekspresi pamikiran ku kecap atanapi polah bakal ngahirupkeun pikiran sareng aranjeunna bakal ngaraoskeun sareng nganggep salaku dulur, sareng dina kahirupan anu langkung kuat tiasa diarah dina ranté silaturahim. Kitu deui bakal ramah silaturahim ieu bakal diperyogikeun sareng katingalina rusak ku papisahan, teu satuju atanapi maot; tapi dina unggal pembaharuan silaturahim salah sahiji babaturan bakal resep deui anu sanés sareng silaturahim bakal didirikan deui. Aranjeunna moal terang silaturahimna dina tilas awakna dina kahirupan anu sanés, tapi perasaan bageur moal aya anu kurang kuat pikeun éta. Persahabatan anu kuat muncul tina kasempatan atanapi dina kenalan anu pondok, sareng anu tumiba ngaliwatan kahirupan kahirupan, ulah dimimitian dina kabeneran kajantenan tina pasamoan kasempetan. Rapat henteu kacilakaan. Hal éta mangrupikeun tautan anu katingali dina ranté panjang acara anu ngalangkungan kahirupan sanés, sareng patepungan anu nembé diperyogikeun sareng pangakuan ku perasaan bérésna nyaéta ngajantenkeun silaturahim jaman baheula. Sababaraha kalakuan atanapi ekspresi salah sahiji atanapi duanana bakal nyababkeun balad-balad na bakal terasna diteruskeun.

Karusakan silaturahim nalika salah sahiji cemburu kana atosan anu sanés, atanapi atos réncangna ka batur. Upami anjeunna iri ka sobatna pikeun gaduh harta, prestasi, bakat atanapi jenius, upami anjeunna ngaharepkeun sobatna di tempat teduh atanapi kabingahan anjeunna, perasaan cemburu sareng dengki bakal nyiptakeun atanapi ngagunakeun kamungkinan curiga sareng mamang, sareng kapentingan diri. bakal ngarahkeun aranjeunna dina padamelan cilaka tina silaturahim na. Kalayan kagiatan na dituluykeun bakal disebut kana ayana persahabatan. Nikah moal muncul sareng bakal tumuh kana inimity. Ieu biasana sateuacanna, dimana minat diri kuat, ku panyalahgunaan silaturahim.

Ngalahirkeun silaturahim dimimitian nalika niat salah sahiji nyaéta ngamangpaatkeun anu sanés tanpa mikirkeunana. Ieu katingali dina bisnis, dimana saurang langkung resep ka sobatna pikeun galur titik pikeun ngabdi anjeunna tinimbang galur titik kanggo ngalayanan sobatna. Dina politik sigana dimana saurang nyoba ngagunakeun babaturan-Na pikeun kapentingan sorangan tanpa karep pikeun ngaladénan aranjeunna. Dina bunderan sosialna nyiksa persahabatan ditingali nalika salah sahiji jalma anu nyebat babaturan masing-masing, ngaharepkeun sareng nyoba babaturan pikeun kapentingan mandiri. Tina nyuhunkeun hampang sanés pikeun ngalakukeun sababaraha hal anu nyababkeun kusabab silaturahim, sareng nalika ngalaksanakeun éta nolak ku anu sanés, panyalahgunaan silaturahim tiasa di lakukeun ku pamundut sanés pikeun ngalakukeun kajahatan. Nalika anu séjén mendakan yén persahabatan anu ngaku ngan ukur kéngingkeun jasa, persahabatan tiasa lemah sareng maot, atanapi éta parantos janten parobahan silaturahim. Persahabatan teu kedah disiksa.

Anu penting pikeun neraskeun persahabatan nyaéta masing-masing kedah rela yén anu sanés gaduh kabébasan pilihan dina pamikiran sareng tindakan na. Nalika sikep sapertos kitu aya dina silaturahimana bakal tahan. Nalika minat diri diwanohkeun sareng diteruskeun, silaturahim bakal robih janten permusuhan, antipati, kahoream, sareng hate.

Persahabatan mangrupikeun kabébasan tina pikiran sareng didasarkeun sareng didirikeun dina asal spiritual sareng ngahiji sadayana muharin mahluk.

Persahabatan nyaéta hubungan sadar antara pikiran jeung pikiran, anu tumuwuh sareng didirikeun minangka hasil tina motif saurang dina pamikiran sareng kalakuan pikeun kapentingan anu paling hadé sareng kabiasaan anu sanés.

Persahabatan dimimitian nalika kalakuan atanapi pikir hiji anu nyababkeun pikiran anu sanés atanapi pikiran sanés pikeun ngémutan kabébasan antawisna. Persahabatanana tuwuh nalika pikirna diarahkeun sareng kalakuan anu dilaksanakeun tanpa kapentingan diri sareng kanggo salamina permanén batur. Silaturahim bakal kabentuk sareng didirikeun teras henteu tiasa rusak nalika hubunganna diakui janten spiritual dina hakekatna sareng tujuanana.

Silaturahim mangrupikeun salah sahiji anu panggedéna sareng anu pangsaéna tina sakabeh hubungan. Éta ngahudangkeun sareng nyangking kaluar sareng ngamekarkeun sifat anu paling truest sareng pinunjul, ngaliwatan tindakan manusa. Persahabatan tiasa sareng wujud diantara jalma anu gaduh kapentingan pribadi sareng kersan anu sami; tapi sanés atraksi pribadi atanapi kamiripan kahayang tiasa janten dasar silaturahim nyata.

Persahabatan sacara dasar mangrupikeun hubungan pikiran, sareng kacuali beungkeut méntal ieu henteu tiasa aya silaturahim nyata. Silaturahim mangrupikeun salah sahiji hubungan anu paling abadi sareng paling saé. Éta gaduh hubungan sareng sadayana fakultas pikiran; éta nyababkeun pangsaéna dina saurang manusa milari babaturan na, sareng, ahirna, éta nyababkeun pangsaéna dina hiji kalakuan pikeun sadaya lalaki. Persahabatan nyaéta salah sahiji faktor penting, sareng ngarangsang sadayana faktor, dina ngawangun karakter; éta nguji tempat-tempat anu lemah sareng nunjukkeun kumaha nguatkeun aranjeunna; éta nembongkeun kakuranganana sareng kumaha carana nyayogikeunana, sareng éta padoman dina damel sareng usaha anu henteu éra sorangan.

Persahabatan bangun sareng nyauran simpati dimana parantos aya atanapi teu aya simpati sateuacan, sareng nempatkeun réréncangan langkung pas kana kasiksa ka sasama manusa.

Persahabatan nyababkeun kajujuran ku cara nyababkeun tipu daya sareng panutup palsu sareng pura-pura kabur, sareng ngijinkeun hakekat anu asli sapertos kitu, sareng pikeun ngémutan sorangan dina kaayaan pribumi. Kasusah dikembangkeun ku silaturahim, dina nangtung ujian sareng ngabuktikeun kabébasan ngalangkungan sadaya uji silaturahim. Persahabatan ngajarkeun kabeneran dina pamikiran sareng ucapan sareng tindak tanduk, ku nyababkeun pikiran pikeun mikiran anu mana anu saé atanapi paling saé pikeun babaturan, ku nyababkeun balad nyarios yén tanpa kuéh anu anjeunna percanten leres sareng pikeun kapentingan sahabatna. Silaturahim ngadegkeun kasatiaan dina manusa ku deuih jeung tetep confidences. Teu sieun teu ningkat kalayan kamekaran silaturahim, ku henteuna mamang sareng teu percanten, sareng ku urang terang sareng ukar bakal alus. Kualitas kakuatan janten langkung kuat sareng langkung murni nalika kamajuan silaturahim, ku latihan pikeun kapentingan sanés. Persahabatan ngembangkeun unrevengefulness di manusa, ku ngalamun amarah sareng ngusir pikiran-pikiran gering bakal, rancor atanapi niat jahat ku pamikiran hadé ka anu sanés. Harmlessness disebut deui sareng didirikeun liwat hubungan silaturahim, ku henteu mampuh menyakiti sobatna, ku kabébasan anu persahabatan merangsang, sareng ku henteu rela babaturan ngalaksanakeun hiji hal anu bakal ngarugikeun anu sanés. Ngalangkungan kamahmuran silaturahmi, diarepkeun pikeun ngabagi sareng masihan anu pangsaéna kanggo baturna. Kaasihan ngalenyepan ngalangkungan silaturahim, kalayan gampang sareng senang nampi bawahan hiji kapentingan pikeun kapentingan balad na. Persahabatan nyababkeun budidaya éntitas, ku ngalaksanakeun ngendalikeun diri. Persahabatan nyababkeun sareng nyampurnakeun kawani, ku nyababkeun hiji nyanghareupan bahaya dina wani, kalakuan gagah, sareng gagah ngabela sabab anu sanés. Persahabatan ngadorong kasabaran, ku nyababkeun hiji sareng nanggung kasalahan atanapi kajahatan sobat-sobatna, pikeun terus-terusan dina nunjukkeun ka aranjeunna nalika disarankan, sareng nolak waktos anu dipikabutuh pikeun ngatasi aranjeunna sareng ngarobih kana kabecikan. Bantosan silaturahim dina kamekaran kamekaran, ku harga diri, sareng kaadilan sareng integritas sareng standar hirup luhur anu ditungtut silaturahim. Ngaliwatan silaturahiman parantos kakawasaan ngabantosan, ku ngadangukeun kasulitan saurang, partisipasi dina paduli-na, sareng ku nunjukkeun jalan pikeun nungkulan kasusah. Silaturahim mangrupikeun promotor tina kabersihan, ku cita-cita luhur, ku ngabersihkeun pamikiran salah sahiji, sareng bakti kana prinsip-prinsip anu leres. Bantuan persahabatan dina ngamekarkeun diskriminasi, ku nyababkeun hiji kanggo milarian, nyempad sareng nganalisa motifna, ngabantosan, mariksa sareng nangtoskeun pamikiran-Na, sareng kanggo nangtukeun tindakan sareng ngalaksanakeun tugas ka sobatna. Persahabatan mangrupikeun pitulung kana kabiasaan, ku nungtut moralitas pangluhurna, ku luhur kamulyaan sareng ku hirup anu saluyu sareng cita-cita na. Silaturahim mangrupikeun salah sahiji pendidik pikiran, sabab ngaleungitkeun kaayaan teu jelas sareng ngabutuhkeun pikiran ningali hubungan calakan ka jalma anu sanés, pikeun ngukur sareng ngartos hubungan éta; éta masihan minat dina rencana sareng pitulung sanés dina ngamekarkeun aranjeunna; éta nyababkeun pikiran janten dirobih, disamaan sareng saimbang saimbang kalayan teu tenang teu aya deui kaayaan, mariksa effusiveness, sareng ngatur ekspresi na. Persahabatan butuh tina kontrol anu teu tenang, ngatasi résistansina, sareng ngaluarkeun kabingungan ku kabeneran dina pamikiran sareng kaadilan dina tindakan.

Bisa disimpulkan.