The Word Yayasan

THE

WORD

Vol. 16 Désémber, 1912. No 3

Copyright, 1913, ku HW PERCIVAL.

KRISTIK CAHAYA.

IT subuh tina solstis usum tiis. Lampu cahaya di beulah wetan kidul ngaleungitkeun tentara wengi sareng nyarioskeun Gusti anu parah naék. Awan kumpul nalika dinten ngagem sareng tuang bayangan pangpanjangna taun. Tangkalna gundul, geutahna low, sareng dérét-julang naék kana taneuh mandul.

Petang datang; awan ngarobah langit janten kubah kalungguhan. Angin humandéngkul di handapna maot; dina rohangan saeutik luhur bumi beulah kulon kidul, langit kulawu angkat ti tempat panggung. Raja surga anu paeh, seuneu-jagad dirampok dina jilbab ungu, ngalelep kana rohangan gemetar, di saluareun lebak anu ngaliwat bukit-bukit jauh. Warna diudar; diterang-awan nutup di luhur anjeunna; angin turun; bumi téh tiis; sareng sadayana murangkul dina kasurupan.

Waktu tragedi taun kamari parantos réngsé. Lalaki panginten ningali, sareng dina éta ningali simbolisme tragedi kahirupan-sareng ramalan na nyalira. Anjeunna ningali aya gunana usaha dina putrana sajajalan kahirupan sareng maot, sareng kasedih turun anjeunna. Badé anjeunna badé neundeun beurat taun sareng nyalira kana kalapian anu henteu sare upami bobo. Tapi anjeunna henteu tiasa. Angah-ungkurna manusa tangis ngarobih kasurupan kasedihan; sareng anjeunna nguping. Naék naékna frailties manusa: Kaleungitan iman, silaturahim pegat, ingratitude, munafik, tipu daya, katingali. Dina haténa teu aya ruangan pikeun ieu. Anjeunna ngarasa kasedih ti dunya saalam sareng ngadu kalayan manah nyeri manusa. Dina nyalira manusa ngupingkeun ceurik manusa pikeun kakuatan ningali, nguping, nyarios. Horeng jaman baheula sareng hirup datang mendakan sora dina anjeunna, sareng ieu nyarios dina jempé.

Jalur panonpoé ngalambangkeun kahirupan manusa: pasti naek-na naha langit jadi caang, atanapi mendung — yakin tilelep kana gelap. Ieu parantos janten kursus-kursus di sapanjang aeons sareng tiasa waé pikeun ngalaksanakeun kanyahoan. Sakabeh kahirupan manusa ngan ukur hiji hawa hawa, ngaleungit dina waktosna. Éta mangrupikeun corétan cahaya, dibuang, kostum, anu ragrag sareng sababaraha waktos diputer dina panggung; teras gemet, sirna, sareng teu aya deui katingal deui. Anjeunna sumping-anjeunna henteu terang ti mana. Anjeunna lulus-mana? Naha lalaki dilahirkeun ceurik, seuri, sangsara sareng ngaraosan, dipikacinta, ngan ukur anjeunna kedah maot? Naha nasib manusa bakal maot? Hukum-hukum alam sami pikeun sadayana. Aya metode dina sabeulah jukut. Tapi sabeulah jukut mangrupikeun sabeulah jukut. Manusa lalaki. Agul jukut parantos mekar sareng garing; eta patarosan sanes sinar panonpoé sareng ibun teh. Lalaki nanyakeun nalika anjeunna sangsara, dipikacinta, sareng maot. Upami anjeunna henteu bakal kasauran, naha anjeunna kedah ditaroskeun? Lalaki parantos naros salami jaman. Masih, henteu aya deui anu ngajawab tibatan aya bahana dina rustle jukut. Alam ngalahirkeun manusa, teras ngadorong anjeunna ngalakukeun kasalahan anu anjeunna teraskeun sareng kanyeri sareng maot. Kedah sifat nanaon anu kantos dilakukeun pikeun ngagoda sareng ngancurkeun? Guru nyarioskeun hadé sareng goréng, leres sareng salah. Tapi naon anu saé? naon anu goréng? naon bener? naon salah? -na saha anu terang? Kedah aya hikmah di alam semesta ieu. Naha lalaki pananya anu kantos tetep moal aya jawab? Upami tungtungna sadayana maot, naha kabungahan sareng kasiksa hirup ieu? Upami maot henteu mungkas sadayana pikeun manusa, kumaha atanapi iraha anjeunna bakal terang teu kalanggengan?

Aya tiiseun. Nalika surup janten jero, salju flakes asalna ti kalér. Aranjeunna nutupan sawah beku sareng nyumputkeun kubur panonpoé di kulon. Aranjeunna nyumput barrenness bumi sareng ngajagi kahirupan anu bakal datang. Sareng kaluar tina tiiseun aya balesan pikeun patarosan manusa.

O, bumi celaka! Wahai bumi karat! tempat kaulinan kaulinan, sareng téater-patri téater tina kajahatan teu kaétung! Wahai jalma miskin, henteu bagja, pamuter kaulinan, paragi pikeun patempatan anjeun tindak! Taun anu kaliwatan deui, lain datang. Saha anu maot? Saha anu hirup? Saha anu seuri? Saha nu nangis? Saha anu menang? Saha leungit, dina kalakuan nembé réngsé? Naon ari éta bagian? Kezaliman, sareng miskin ditindas, suci, dosa, dolt, sareng sage, mangrupikeun bagian-bagian anu anjeun permainkeun. Kostum anu anjeun anggo, robih kalayan pamandangan anu beralih dina unggal kagiatan anu teras-terusan nunjukkeun kahirupan, tapi anjeun tetep aktor — sababaraha palaku maén ogé, sareng langkung seueur anu terang bagianna. Kantos anjeun kedah, aktor miskin, disumputkeun tina diri sareng anu sanés, dina kostum bagian anjeun, sumping di panggung sareng maén, dugi ka parantos mayar sareng nampi mayar unggal akta dina bagian-bagian anu anjeun maén, dugi ka anjeun parantos ngawasa waktos na. meunang kabebasan ti tempat maén. Goréng manusa! aktor teuing anu hoyong pisan atanapi henteu daék! Bagja kusabab anjeun teu terang, sabab moal bakal diajar bagian anjeun-na di jerona tetep misah.

Manusia nyarios ka dunya anjeunna milarian bebeneran, tapi anjeunna cekel sareng henteu bakal ngahulag tina bohong. Lalaki nyauran nyaring cahaya, tapi slinks jauh lamun cahaya pikeun nyangking anjeunna tina gelap. Anjeunna ngabémbalan panonna, sareng nangis anjeunna teu tiasa ningali.

Nalika manusa bakal katingali sareng ngantepkeun hal-hal terang, terang bakal terang kana hal anu saé sareng anu goréng. Naon kanggo anjeunna, naon anu kudu anjeunna lakukeun, anu saé, leres, pangsaéna. Sadaya anu sanés, kanggo anjeunna, anu goréng, henteu bérés. Ayeuna kudu dipilampah.

Saha waé anu hoyong ningal bakal ningali, sareng anjeunna bakal ngartos. Cahaya na bakal nunjukkeun ka anjeunna: "Teu," "Keuning," "Éta sanés-saé." Nalika manusa ngadangukeun "henteu" sareng bakal terang "enya," terangna bakal nunjukkeun anjeunna: "Leres," "Do ieu, "" Ieu pangsaéna. "Cahaya sorangan moal katingali, tapi bakal nunjukkeun hal-hal sapertos aranjeunna. Jalanna jelas, nalika lalaki hoyong ningali-teras miluan.

Lalaki buta, pireu, bisu; acan anjeunna bakal ningali sareng ngadangu sareng nyarios. Lalaki buta sareng, kasieun terang, anjeunna katingali kana gelap. Anjeunna pireu sabab, ngupingkeun panca indra na, anjeunna ngalatih ceuli pikeun sengketa. Anjeunna bisu sabab anjeunna buta sareng pireu. Anjeunna nyarioskeun phantoms sareng disharmonies sareng tetep inarticulate.

Sadaya hal anu nunjukkeun naon aranjeunna, ka jalma anu ningali. Lalaki anu henteu pikaresepeun teu tiasa nyarioskeun kana rupa anu nyata. Sadaya hal nyatakeun sipat sareng nami, ka saha anu ngadangukeun; manusa teu kedah uning ngabédakeun sora.

Man bakal diajar ningali, upami anjeunna bakal neuteup kana cahaya; anjeunna bakal diajar nguping, upami anjeunna bakal ngupingkeun anu leres; anjeunna bakal ngagaduhan kakuatan ngucapkeun biantara, nalika anjeunna ningali sareng nguping. Nalika manusa ningali sareng nguping sareng nyarios sareng henteu bahaya kakawasaan, cahaya na moal gagal sareng bakal ngantepkeun anjeunna terang kalanggengan.