The Word Yayasan

Anu sadar tanpa pancaindera kuring.

— Zodiak

THE

WORD

Vol. 5 JULY, 1907. No 4

Copyright, 1907, ku HW PERCIVAL.

Kuring DI SENSES.

WE SMELL AND TASTE sareng nguping sareng ningali sareng ngaraos; urang cicing dina panca indra, polah sareng indra, pikir ngaliwatan indra sareng sering ngaidentipikasi diri sareng indra urang, tapi jarang atanapi henteu urang naroskeun asal panca indra urang, atanapi kumaha padamelan anu nyicingan aranjeunna. Kami sangsara sareng nikmati, narékahan sareng budak pikeun pakan sareng ngabahuhan rasa panca indra; urang mikir sareng ngarencanakeun sareng usaha pikeun ngahontal cita-cita urang tanpa sadar yén cita-cita ieu sadayana dihubungkeun sareng panca indra sareng yén kami mangrupikeun abdi. Urang nyiptakeun cita-cita anu dumasar kana panenjo anu sensuous. Cita-cita janten idola sareng urang musyrik. Agama urang mangrupikeun agama panca indra, panca dewa. Urang nyiptakeun atanapi pilih kabébasan urang dumasar kana indikasi indra urang. Kami endowkan kalayan atribut akal, sareng nyembah satia kalayan ngaliwatan rasa indra urang. Kami dididik sareng berbudaya numutkeun kapasitas urang sareng pencerahan umur anu urang tinggal; tapi budaya sareng pendidikan urang mangrupikeun tujuan pikeun ngahormatan sareng hormat ka indra urang ku cara artistik sareng éstétika, sareng numutkeun metode ilmiah. Élmu kami nyaéta élmu tina indra. Kami nyobian nunjukkeun yén ideu ngan ukur bentuk anu pikasieuneun sareng yén angka-angka anu nimukeun pikeun genah ngitung sareng dianggo pikeun kéngingkeun kanyamanan sareng kenikmatan panca indera dina jaman anu urang cicing.

Kenca ka panca indra urang kedah dipanjang sareng ditutup ku dunya indra urang; urang kedah ngasuh, ngalaksanakeun, hirup sareng maot sapertos sato di dunya indra urang. Tapi aya anu "kuring" anu mangrupikeun panca indra - anu panca indra gumantungkeun kana kasihatan sensasi na — najan indra mangrupikeun master na ayeuna, bakal aya dinten anu "Kuring" bakal ngahudangkeun tina stupor na sareng bakal hudang sareng miceun ranté panca indra. Anjeunna bakal ngeureunkeun istilah perbudakanana sareng ngaku hak-hak ketuhanan na. Ku cahaya anu anjeunna radiasi anjeunna bakal ngaleungitkeun kakawasaan gelap sareng ngaleungitkeun kakuatan tina panca anu parantos buta sareng lulled janten hilap-usul ketuhanan na. Anjeunna bakal sepi, subdue, disiplin, sareng ngembangkeun panca indra kana budi anu luhur sareng aranjeunna bakal janten abdi-abdi badé. Maka "Kuring" bakal salaku raja ilahi mrentah kalayan kaadilan, asih sareng hikmah leuwih jagat raya.

"Kuring" harita bakal terang kana alam di jero sareng saluareun panca indra, anu sumber ilahi tina sagala hal, sareng bakal janten bagian tina teu aya hubungan anu mangrupikeun Dzat Kanyataanana dina sagala hal-tapi anu urang, bari dilolongan ku urang panca indera, teu tiasa ningali.

Dina awal alam semesta salah sahiji zat homogen dibédakeun, sareng ngalangkungan hiji atribut, dualitas, kabuktikeun salaku masalah spiritual. Tina sareng salaku masalah rohani ngahasilkeun sagala kakuatan. Kituna timbul kana alam semesta tanpa wujud. Dina kuratan pasukan kakuatan ngahasilkeun elemen salaku kandaraanana. Unggal kakuatan ngagaduhan kendaraan anu séwang-séwangan. Kandaraan atanapi elemen ieu ekspresi grosser tina gaya. Éta sisi sabalikna kakuatanna, sapertos roh-hal sareng masalah-jihat mangrupikeun kutub sabalikna tina éta zat. Sagala kakuatan sareng unsur-unsur henteu énggal-énggal di awal, tapi terang ngan sakumaha sareng dina derajat anu aranjeunna ngahasilkeun kaayaan pikeun wujud. Aya tujuh kakuatan, kalayan kendaraan masing-masing, tujuh elemen. Hal ieu mangrupikeun alam semesta pikeun teu kalibet sareng évolusi na. Zodiak nunjukkeun henteu kalibet sareng evolusi ieu ku tujuh tanda tina kanker (♋︎) ku cara libra (♎︎) ka capricorn (♑︎). Dina awal periode munggaran (buleud) tina manifestasi, tapi hiji kakuatan ngémutan sorangan sareng ngalangkungan unsur khususna. Unsur ieu engké janten hartos pikeun ungkapan gaya kadua ogé kalayan elemen kadua na. Dina unggal jaman (bunder) hiji kakuatan tambahan sareng elemen anu diwujudkeun. Alam semesta kami ayeuna parantos ngalangkungan tilu période hébat sapertos ayeuna sareng kaopat na. Awak urang mangrupikeun balukar tina kakuatan pasukan sareng unsur-unsur anu diungkabkeun sareng anu nyata. Dina periode kaopat nyaéta péngkolan tina kahitraan kana évolusi.

Ku cara henteu kakurangan ku unsur, awak bakal ngahasilkeun unsur anu ngahubungan elemen sareng dimana ngalirkeun unsur. Unsur-unsur anu ditambangan kana awak sareng janten indra awak anu teratur. Pancaindera urang nyaéta gambar babarengan sareng nyampur unsur-unsur jadi hiji awak. Masing-masing akal dihubungkeun sareng bagian khusus awakna anu bagianna mangrupikeun organna sareng pusat tinangtu ngalangkungan akalna dina unsur anu saluyu sareng ngalangkungan unsurna kana raos. Kituna parantos ngajantenkeun unsur seuneu, hawa, cai sareng bumi; jeung anu kalima ayeuna diréparasi éter salaku éter. Panca indéks anu kagenep sareng katujuh ayeuna parantos aya, sareng masih teras janten émosina ngalangkungan organ-organ sareng pusat anu aya dina awak. Gaya anu dijalankeun ku unsur seuneu, hawa, cai, bumi sareng éter aya cahaya, listrik, kakuatan cai anu teu ngagaduhan nami ilmiah, magnét, sareng sora. Panas indéks anu aya nyaéta: tetempoan (seuneu), pangrungu (hawa), pangraosan (cai), berbau (bumi), sareng nyabak atanapi raos (éter). Organ-organ tina elemen ieu dina sirah nyaéta panon, ceuli, létah, irung, atanapi kulit atanapi biwir.

Unsur ieu sareng kakuatanna mangrupikeun éntitas, aranjeunna henteu kacau barang-barang. Éta kabéh dihijikeun sareng ngahijikeun pikeun ngahasilkeun awak manusa kalayan panca indra na.

Ampir unggal bentuk sato dianugikeun ku lima indera, tapi euweuh anu sarua sareng gelar manusa. Panca indera dina sato diatur sareng dikawasa ku unsur anu saluyu, tapi dina manusa, "Kuring" nawiskeun resistansi ka sadayana ku elemen. Panca indera dina sato katingali langkung getol tibatan jalma manusa. Hal ieu sabab unsur anu nyumponan henteu oposisi nalika ngalakukeun sato, sareng ku sabab éta sato dipandu langkung leres ku unsur-unsur. Panca indra sato ngan saukur sadar kana unsur masing-masing, tapi "Kuring" dina manusa nanyakeun tindakan tina panca indra na nalika anjeunna nyobian kana hubunganana ka dirina, sareng janten kabingungan jelas. Kurangna tahan anu "I" nawiskeun ka panca indra dimana éta langkung leres bakal elemen anu nungtun panca indra, tapi upami unsur-unsur ngabimbing lalaki sacara sadayana ngaliwatan panca indra na anjeunna kirang cerdas sareng kirang tanggung jawab. Nu caket ka alam manusa hirup beuki gampang bakal anjeunna ngabales sareng dipandu ku alam ngaliwatan panca indra. Sanaos manusa primitip tiasa ningali sareng ngadangu langkung lami sareng bau na sareng raos langkung jero sapanjang jalur, tapi anjeunna henteu tiasa ngabédakeun antara warna sareng nuansa warna, anu seniman ningali sareng ngahargaan sakedap, atanapi anjeunna tiasa ngabédakeun bédana nada sareng harmoni anu musisi terang, atanapi teu gaduh anjeunna kaseueuran rasa anu ku epikika parantos diusahakeun atanapi panguji ahli tina téma dikembangkeun, sareng anjeunna tiasa mendeteksi bédana sareng jumlah bau anu saurang anu tiasa ngadisiplin raos na bau.

Dinten ngembangkeun rasa kagenep anu gaduh sato henteu. Ieu mangrupikeun kapribadian atanapi raos moral. Rasa moral mimiti kajantenan dina manusa primitip sareng janten faktor anu langkung dominan nalika manusa ningkat dina pembiayaan sareng pendidikan. Élemén anu pakait sareng akal ieu henteu tiasa dirémutan ku manusa sanaos éta, tapi kakuatan anu anjeunna anggo ngalangkungan rasa kapribadian sareng moralitas dipikiran, sareng mangrupikeun pamikiran anu timbul dina panca manusa nyata kuring "Kuring" nyaéta artos anu katujuh, rasa personalitas, tina pamahaman sareng pengetahuan.

Sajarah jaman baheula jagat raya urang, tina kahitraan elemen alam sareng sadaya kahirupan sato, digunakeun deui dina pembentukan awak manusa. The bolongan unsur-unsur dina tungtung lahir sareng évolusi indra na dimimitian. Perkembangan bertahap panca indra di jaman baheula tiasa paling ditaliti ku pangamatan ati-ati ka manusa, ti saprak lahir ka bumi anu lengkep. Tapi metode diajar anu langkung saé sareng langkung saé kumaha diajar panca indra téh pikeun balikkeun kana waktos orok urang sorangan sareng ningali évolusi bertahap tina indra urang sareng cara anu urang dianggo ku aranjeunna.

Orok mangrupikeun obyék anu hadé; tina sadaya mahluk hirup éta anu paling teu daya teu upaya. Sagala kakuatan bumi disauran ngabantosan dina fabrikasi awak sakedik; sah mangrupikeun "Nuh Nuh" anu ngandung pasangan sadaya bentuk kahirupan sareng unggal hal. Sato, manuk, lauk, reptilia, sareng siki kahirupan sadayana dilaksanakeun di jagat raya ieu. Nanging henteu sapertos ciptaan sato anu sanés, orok peryogi perawatan konstanta sareng perlindungan mangtaun-taun, sabab teu tiasa nyayogikeun atanapi ngabantosan sorangan. Makhluk leutik lahir ka alam dunya tanpa nganggo indra na; tapi ku dosen nyieun dirina nguping dina datangna sareng nungtut perhatian.

Nalika ngalahirkeun orok teu gaduh salah sahiji panca indra na. Éta moal tiasa ningali, atanapi nguping, atanapi raos, atanapi bau, atanapi raos. Éta kedah diajar unggal panggunaan indra ieu, sareng ngalakukeunana laun. Sadaya orok teu diajar ngagunakeun indra na paningkatan anu sami. Kalayan sababaraha dédéngéan heula; sareng anu sanés, ningali heula. Sacara umum, kitu, orok ngan ukur sadar dina impian anu teu jelas. Masing-masing pancaindera dibuka ku kaget, dihasilkeun ku ningali atanapi nguping pertama kalina, anu dipasihan ku ibuna atanapi sababaraha anu hadir. Objék anu kabur panon soca, sareng teu tiasa ningali nanaon sacara jelas. Sora tina indungna ngan ukur nguping salaku sora-sora atanapi sora-sora sanés anu ngagedekeun organ pamariksaan na. Éta henteu tiasa ngabédakeun bau sareng teu tiasa raos. Dahareun anu dicandak nyaéta tina nyababkeun sél-sél awak, anu ngan ukur cangkem sareng beuteung, sareng moal tiasa raos sareng katurutan sareng mendakan bagian tina awakna. Awalna éta henteu tiasa nutup leungeun kana sagala obyék, sareng nyobian ngahakan diri ku jotosanna. Éta henteu tiasa ningali bakal ditingali ku henteu mampuh museurkeun panonna kana naon waé anu dipasihkeun. Ibu kedah ngajarkeun éta ningali sareng ngupingkeun, sakumaha anjeunna ngajarkeun kanggo nyandak asuhan. Ku cara ngulangkeun kecap sareng sikep anjeunna nyobian narik perhatian éta. Kalayan kasabaran indung ningalkeun panon anu wobbling pikeun sakeliling sadar, sareng sababaraha minggu atanapi sasih sateuacan haténa bagja kalayan seuri calakan. Nalika éta munggaran tiasa mendakan sora anu gerak sérpékna sakedik gancangna, tapi henteu tiasa mendakan sora. Biasana ku ayana tempat swanten asalna rasa nalika ningali sababaraha objék anu cerah dipindahkeun saacan paningal atanapi perhatianna katarik kana sababaraha objék. Singjaga ati-ati anu parantos ngiringan ngembangkeun orok teu tiasa ningali ku lampah na nalika indra ieu dianggo leres. Upami nada anu dianggo dina nyarioskeun éta hampang sareng pikaresepeun éta bakal senyum, upami atos sareng ambek éta bakal ngajerit kalayan kasieun. Waktu éta mimitina ningali hiji obyék tiasa diakui ku paningalian panunjuk anu cocog anu obyék digentos. Dina waktos ayeuna panon bakal katingali sacara fokus; sanés waktos ti nalika ningali panonna teu fokus. Urang tiasa nguji murangkalih naha aya ningali sareng nguping kalayan salah sahiji karesep karesep, belang. Upami urang ngoyagkeun rattle sareng budak éta nguping tapi henteu ningali, éta bakal merangan tangan-arah di mana waé sareng nyepak sacara kasar, anu henteu atanapi henteu aya arah anu melintang. Ieu gumantung kana kamampuan pikeun maluruh sora. Upami ningali rontog éta sanésna bakal museurkeun panonna kana meletok sareng ngahontalana. Anu éta henteu atanapi henteu ningal dibuktikeun ku ngagentos tikét sacara laun kana panon sareng mundur deui. Upami éta henteu ningali, panonna bakal ningalikeun teuteup kosong. Tapi upami éta ningali aranjeunna bakal ngarobih fokusna dumasar kana caket atanapi jarak ka rattle.

Rasa mangrupikeun raos salajengna anu dimekarkeun. Dina mimitina orok teu tiasa nunjukkeun deui kahoyong sareng cai atanapi susu atanapi gula atanapi tuangeun sanés anu leres-leres henteu ngaganggu atanapi nyepet sél awak. Éta bakal nyandak sagala pangan sami, tapi dina waktosna nunjukkeun leuwih sering resep ka hiji batur ku ceurik deui nalika katuangan tinangtu dumadak ditarik. Kukituna, contona, upami sapotong bonbon disimpen dina sungutna éta bakal ceurik upami permen dipiceun sareng moal dirahasan ku nipple atanapi susu. Tapi perhatianna tiasa dikaluarkeun tina rasa anu aya ku ngageterkeun beurit atanapi menari sababaraha objék anu terang sateuacan panonna. Rasa bau ditingali ku pangamat ku kéngingkeun bau-bau anu tangtu, leuwih sering dibébaskeun ku seuri, babut, atanapi coo orok.

Rasa dikembangkeun bertahap sareng saluyu sareng indra sanés. Tapi murangkalih henteu acan diajar ajar jarak. Nya bakal ngahontal bulan atanapi bumbung tina tangkal tina pisan ku kayakinan sabab bakal ngahontal kana irung indungna, atanapi janggot bapakna. Seringna bakal ceurik sabab moal tiasa ngeupeul bulan atanapi sababaraha objek anu jarakna; tapi laun-laun mah éta ngajelaskeun nilai jarak. Nya henteu kitu, janten gampang diajar ngagunakeun organ-organna, sabab éta badé nyobian ngahakan diri kalayan suku na atanapi rattle atanapi cocooan naon waé. Henteu dugi mangtaun-taun mangtaun-énggal bakal nyobian nahan sadayana dina jero mulutna.

Panca indra aya dina kahirupan awal dikawasa ku unsur-unsur sapertos ogé sato. Tapi dina nonoman awal ieu panca indra henteu saleresna dikembangkeun; pikeun, sanaos aya prodigies anu aya pengecualian kana aturan biasa, panca indra henteu leres-leres dimimitian dianggo sareng intelijen dugi ka umur baligh; maka mimiti nyatana panggunaan indra. Maka éta yén raos moral, raos kapribadian dimimitian, sareng sadaya panca indera nyandak artos anu béda dina tahap ieu dina kamekaranana.

Kusabab aya kakuatan anu beroperasi ngaliwatan kendaraanana, unsur, kitu ogé aya prinsip anu dihubungkeun sareng ngalangkungan indra sareng organ-organna. Dina awal elemen munggaran seuneu, anu munggaran kakuatan nyaéta lampu anu dijalankeun liwat kendaraan sareng unsur, seuneu. Dina awal manusa terang salaku seuneu di jagat raya ieu mangrupikeun pikiran, anu, najan di awalna aya dina bentuk anu paling primitif, ngandung téma kuman tina sadaya hal anu badé dikembangkeun sareng ogé netepkeun wates pikeun kamekarannana . Rasa na mangrupikeun paningal sareng organna nyaéta panon, anu ogé simbol na.

Teras asalna operasi tenaga, listrik, ngalangkungan unsur na hawa. Di manusa prinsip anu cocog nyaéta kahirupan (prana), anu pakait sareng pangrungu, sareng ceuli salaku organ na. Kakuatan "cai" ngalangkungan cai unsur na, sareng pakaitna prinsip kabentukna (awak astral atanapi linga sharira), tina rasa, rasa na, sareng organna.

Daya magnétisme ngalangkungan unsur bumi, sareng ngagaduhan prinsip sareng akal anu aya dina manusa, jinisna (awak fisik, sthula sharira) sareng bau, kalayan irung salaku organ na.

Kakuatan sora ngalangkungan éter kendaraanna. Dina manusa saluyu yén prinsip nyaéta kahayang (kama) jeung rasa rasa, kalayan kulit sareng biwir sapertos organna. Lima indra ieu umum pikeun sato sareng manusa sami, tapi dina rupa-rupa derajat.

Rasa kagenep nyaéta rasa anu ngabédakeun sato ti manusa. Rasa dimimitian, naha di murangkalih atanapi lalaki, kalayan raos I-am-ness. Dina budak éta ditingalikeun nalika budak janten anu disebat "sadar diri." Anak alami, sapertos sato alam atanapi manusa alami, cukup teu ditangtukeun dina tata krama, sareng teu sieun sareng yakin dina kalakuanna. Pas janten sadar sorangan, kaleungitan, éta leungiteun yén réspon rasa alami tina panca unsur luarna, sareng karasa dibendung ku parasaan kuring.

Ningali deui ka tukang sawawa henteu nginget seueur pangil sareng kendi anu ku ayana kuring parantos nyababkeun sensasi na. Beuki sadar kuring téh kuring sorangan, beuki nyeri éta bakal ngabalukarkeun organisasi sénsitip. Ieu khusus dikedalkeun ku budak lalaki atanapi awéwé kakara ngahontal rumaja. Maka raos kagenep, moral atanapi raos kapribadian, kabeungkeut ku sabab kuring teras langkung positif kaitan sareng awak tibatan anu kantos sateuacanna. Di titik ieu yén prinsip pamikiran tindakan ngalangkungan akal, tingkat moral atanapi kapribadian. Dina rasa ieu kapribadian mangrupikeun refleksi ti I, topéng I, ego palsu. Abdi mangrupikeun individualitas atanapi prinsip tina pikiran anu disampurnakeun, pakait sareng usaha awal ménu pikeun ngungkabkeun téa ngalangkungan rasa munggaran, tina visi, ku kakuatan cahaya sareng seuneu unsur na.

Panca indésana diwakilan dina zodiak. Upami diaméter ditarik tina tanda-tanda kanker (♋︎) ka capricorn (♑︎), panon dina sirahna aya dina garis horisontal dina zodiak anu ngabagi sasarengan kana bagean luhur sareng handap. Bagian luhur tina zodiak atanapi sirah mangrupikeun unmanifested, sedengkeun satengah handap zodiak atanapi sirah mangrupikeun satengahna. Dina satengah handap ieu satengah aya tujuh bukaan, nunjukkeun tujuh pusat, tapi anu ayeuna ukur lima pancaindera beroperasi.

Prinsip anu disimpulkeun ku Mme. Blavatsky dina ajaran teosofis nyaéta, awak jasmani (sthula sharira), awak astral (linga sharira), prinsip kahirupan (prana), prinsip kahayang (kama), pikiran (manas). Prinsip pikiran (manas) nyaéta ku Mme. Blavatsky saurna mangrupikeun prinsip individualisasi, anu mangrupikeun hiji-hiji anu disebutkeun ku dirina anu abadi, sareng hiji-hijina prinsip anu teu aya anu ngan ukur dina manusa. Prinsip-prinsip anu langkung luhur henteu acan terang, sareng ku kituna diwakilan dina satengah luhur zodiak; tapi ku sabab prinsip ménu nyaéta hal anu nyata dina jagat raya sareng manusa, tanda-tanda zodiak nunjukkeun cara yén prinsip ieu dikembangkeun ku hubungan sareng prinsip-prinsip transisi anu handap, dina susunan alam ti akurusi ka évolusi. Sahingga, contona, napas ménak, kanker (♋︎), ngarumuskeun kuman kahirupan, leo (♌︎), anu laun janten bentuk, virgo (♍︎), sareng bentuk anu ditetepkeun ku kelamin sareng kalahiran, libra (♎︎). Seksina dikedalkeun sareng ngembangkeun prinsip kahayang, scorpio (♏︎). Di dieu ditungtungan sato manusa anu ngan ukur. Tapi aya panca batin, sapertos clairvoyance sareng clairaudience, anu pakait sareng ningali sareng nguping. Ieu, ku akal fakultas, ngagaduhan organ-organ sareng pusat tindakan dina satengah luhur sirah. Pikiran sareng fakultasna kedah disiplin sareng dimekarkeun sateuacan prinsip anu langkung luhur (atma sareng buddhi) tiasa janten aktip.

Manusa mimiti kagenep rasa kapribadian sareng moralitas anu boh pedoman atanapi dipandu ku pamikiran, sagittary (♐︎). Nalika pamikiran janten ketat moral, sareng pancaindera dianggo dina fungsi anu leres tur kagunaan pikeun kagunaan anu leres, pamikiran salaku kapribadian sareng refleksi tina kuring datang saluyu sareng nyata kuring, éta personalitas atanapi pikiran, anu ngalengkepan panca indra ku jalan kana tindakan anu langkung luhur kakuatan batin. Organ anu dimana kapribadian dicerminkeun sareng dimana raos moral muncul dina klasifikasi ieu diwakilan ku awak pituitari. Organ anu ngagambarkeun individu, capricorn (♑︎) nyaéta kelenjar pineal. Salaku organ awak pituitari disimpen deui di tengah-tengah panon. Kelenjar pineal rada mundur sareng di luhureun éta. Panon melambangkan dua organ ieu anu aya di tukangeunana.

Ieu indra urang nalika ngalangkungan pusat atanapi organ dina sirah sanés kacilakaan, atanapi kasempetan-évolusi ku lingkungan. Éta ogé nyaéta narima sareng stasiun operasi dimana pamikir, manusa, tiasa nampi instruksi, sareng ngontrol atanapi ngarahkeun kakuatan sareng unsur alam. Sanes ogé disangka yén tanda-tanda zodiak nyaéta sawenang-wenang ngasongkeun konstelasi-tertentu dina langit. Konstelasi di langit mangrupikeun simbol-simbol sakumaha planét urang sorangan. Tanda zodiak ngawakilan janten seueur kelas atanapi pesenan hébat. Dina sirah masing-masing kelas atanapi tatanan mangrupikeun intelijen anu sakral teuing pikeun anu langkung penting pikeun nyebutkeun ka urang. Tina unggal kecerdasan hébat sapertos éta laun laun dina prosesi teratur sadaya kakuatan sareng elemen anu nyusun awak manusa, sareng masing-masing sapertos ngagaduhan susuratan na awak manusa sakumaha anu dinyatakeun.

Itunganna béda ti anu nyata kuring sareng teu tiasa dicirikeun ku éta. Nalika kuring ngahubungan sareng awak, panca indungna teu aya waé, aranjeunna mabokkeun, aranjeunna ngawihkeun sareng ngalampirkeun kaélmuan anu dikelompokeun éta anu henteu ogé tiasa diatasi. Anu kitu mah henteu tiasa kahartos ku panca indera; éta henteu nyata sareng teu jelas. Nalika datang ka dunya sareng dihubungkeun sareng panca indra éta pasti sorangan sareng sababaraha atanapi panca indra, sabab éta aya dina alam jasmani anu teu aya anu ngingetkeun deui sorangan, sareng éta henteu dugi saatosna sangsara sareng seueur perjalanan anu mimiti pikeun ngaidentipikasi dirina salaku béda tina panca indra. Nanging dina upaya pisan pikeun ngabédakeun dirina mimitina mimitina janten langkung dipikaresep sareng ngahambat.

Dina kaayaan budak na manusa primitip éta nya éta ngamaénkeun panca indra na, tapi kalayan sapertos kitu, henteu tiasa ngabédakeun sorangan. Ngaliwatan budidaya sareng atikan panca indra dibawa ka tingkat pamekaran anu langkung luhur. Ieu digambarkeun ku sababaraha cabang seni rupa. Salaku conto, tukang sculptor langkung jelas nyusun bentuk sareng saimbang sareng ngarambat lempung plastik atanapi ngiringan marmer anu padet kana bentuk-bentuk perkiraan kasaimbangan anu dipikiran ku pikiran. Artis kalayan rasa warna ngalatih panon na ningali sareng prinsip pamikiran na pikeun nyusun kaéndahan henteu ngan ukur di wangun tapi warnana. Anjeunna mendakan bedana dina warna sareng nada warna anu manusa biasa anu henteu ogé hamil, sareng manusa primitip atanapi murangkalih sapertos ukur percikan warna anu béda sareng percikan anu sanés. Malah jalma pendidikan biasa dina ningali ramo ningali ngan ukur kontur, sareng nampi gambaran umum ngeunaan warna sareng ciri. Ti cek pamariksaan anjeunna ningali anu teu tiasa namina sapertos anu saé warna; tapi seniman henteu sakaligus nampi gambaran umum warna, tapi anjeunna dina pamariksaan tiasa mendakan loba warna warna dina kulit anu henteu diduga hadir ku jalma biasa. Kaéndahan bentang atanapi tokoh anu dieksekusi ku seniman anu hébat henteu diapresiasi ku jalma biasa, sareng ngan ukur katénjo ku daubs ku lalaki primitip atanapi murangkalih. Sato sato henteu gaduh padamelan warna, atanapi sanés ngan ukur gumbira ku éta. Anak manusa atanapi primitip kedah dilatih sacara saksama pikeun nangkep ide tina warna sareng sudut pandang lukisan. Dina mimitina lukisan katingalina ngan ukur permukaan datar anu terang atanapi poék di bagian-bagian anu tangtu, tapi laun-laun batin ngahargaan latar hareup sareng latar kalayan objék sareng suasana campur, sareng nalika diajar ngahargaan warna dunya béda béda pikeun éta . Anak manusa atanapi primitif ngan ukur sadar sora kana rarasaan atanapi émosi anu ngahasilkeun. Teras dibédakeun antara sora anu teu jelas sareng mélodi anu saderhana. Teras tiasa dilatih pikeun ngahargaan sora anu langkung rumit, tapi ngan ukur musisi nyata anu tiasa ngabédakeun sareng ngahargaan pédah tina harmoni dina symphony anu saé.

Tapi kekayaan anu nyababkeun tina budidaya pancaindera ngabeungkeut anjeunna langkung leres sareng indra, sareng ngajantenkeun anjeunna langkung budakna tiheula. Tina abdi anu taat ku teu jahil, anjeunna janten budak satia kalayan kabudayaan, sanaos ku pendidikan sareng budaya anjeunna ngadeukeutan waktos kebangkitan.

Masing-masing tina lima panca uing boh luhur atanapi rendah numutkeun kana panggunaan anu dilakukeun ku éta kapribadian. Peradaban sareng pendidikan cenderung ngabeungkeut kuring kana panca indra salami kuring sareng fakultas nalar kedah dilarapkeun kana bahan-bahan anu akhir sareng kuring ngajemput ka dunya sareng naon anu salah kaprah janten hak milikna. Karugian, kamiskinan, nyeri, kaserang, kasedihan, kasulitan ku sagala rupa, buangkeun kuring nyalira kana diri sareng ngajauhan lawanna anu narik sareng ngahirupkeun I. Nalika kuring cukup kuat éta mimiti ngabantah sorangan. Maka tiasa waé pikeun ngajantenkeun makna sareng panggunaan panca nyata. Teras diajar yén sanés dunya ieu, yén éta téh utusan sareng misi di dunya ieu. Anu sateuacan éta tiasa masihan pesen sareng ngalaksanakeun misinya kedah kenal sareng panca indra sakumaha aranjeunna leres-leres, sareng ngagunakeunana sakumaha anu kedahna dianggo tibatan dikaluarkeun sareng dikontrol ku aranjeunna.

Kuring ngalenyepan yén panca indra leres-leres anu ngajuru alam ieu, kuring, sareng sapertos kitu kedah dipasihkeun panongton, tapi yén kuring kedah diajar bahasa interpretasi, sareng dianggo sapertos kitu. Alih disaruakeun ku pangaruhna, kuring ngalenyepan yén ngan ukur ku kontrol panca indera ieu tiasa napsirkeun jagat ieu ngalangkungan aranjeunna, sareng yén ku cara ngontrol, éta kuring, kuring, ngalaksanakeun tugas ku cara nyayogikeun bentuk ka anu teu resmi sareng ngabantosan masalah dina prosés henteu pikaresepeun sareng évolusionér. Kuring teras teras langkung terang yén balik sareng luhureun unsur anu anjeunna nyarioskeun ngaliwatan panca indra na aya intelektual sareng presensi anu mana anjeunna tiasa komunikasi ngaliwatan fakultas énggal sareng henteu kapayunna anu aya sareng diaku ku cara ditangtoskeun sareng kontrol jasmani na. indra. Salaku fakultas anu langkung luhur (sapertos persépsi sareng diskriminasi) dikembangkeun aranjeunna kalebet tempat panca indra fisik.

Tapi kumaha ari kuring janten sadar kuring sareng kenal sareng sorangan? Proses dimana ieu tiasa dilakukeun waé dinyatakeun, sanaos seueur sigana hésé hasil. Prosésna mangrupikeun prosés mental sareng prosés éliminasi. Ieu moal tiasa dilakukeun sakaligus, sanaos kamungkinan upami upaya dituluykeun.

Kéngingkeun anu suksés dina ngaleungitkeun panca indra tiasa calik sareng nutup panonna. Geuwat aya anu bakal buru-buru dina pikiran kana sagala rupa hal anu aya hubunganana. Ari anjeunna ngan ukur ngaleungitkeun tina salah sahiji indra, nyarios yén bau. Teras ngantepkeun anjeunna ngarobih rasa, janten anjeunna henteu sadar naon waé anu anjeunna tiasa bau atanapi raos. Cikan anjeunna neraskeun ku ngaleungitkeun rasa ningali, maksudna yén anjeunna moal sadar sadar ku naon waé hal anu di wujud atanapi warna. Cikan anjeunna langkung ngaleungitkeun rasa nguping, supados anjeunna bakal sadar teu aya sora atawa sora, bahkan teu aya buukna dina ceuli, atanapi sirkulasi getih ngalangkungan awakna. Hayu anjeunna teraskeun lumangsungna ku ngaleungitkeun sagala raos raos supaya anjeunna teu sadar kana awakna. Éta bakal dikandung ayeuna yén teu aya lampu atanapi warna sareng yén teu aya anu aya di alam ieu, yén rasa raos leungit, rasa bau leungit, teu aya nanaon di alam semesta anu tiasa didangu, sareng aya teu aya rasa rarasaan naon waé.

Disebutkeun yén saurang indra paningal, pangrungu, pangrasa, bau sareng raos dipotong teu aya ayana, yén anjeunna maot. Ieu leres. Dina waktos éta anjeunna maot, sareng anjeunna henteu aya, tapi dina tempat eksistensi anjeunna parantos Nagara, sareng henteu gaduh kahirupan anu sensu, anjeunna IS.

Anu tetep sadar saatos panca parantos dikaleungitkeun nyaéta kuring. Dina éta waktos anu ringkes waktos manusa dipasihan dina eling. Anjeunna kagungan pangaweruh ngeunaan I salaku kuring, béda tina panca indra. Ieu moal tahan lami. Anjeunna bakal deui sadar kana panca indra, dina panca indra, ngalangkungan panca indera, tapi anjeunna bakal terang aranjeunna pikeun naon aranjeunna, sareng anjeunna bakal ngémutan mémang nyata-Na sareng anjeunna. Anjeunna teras tiasa ngusahakeun sareng ngalangkungan panca indra dina waktos anjeunna moal janten budakna, tapi bakal dirina sorangan, dirina bakal salawasna dina hubungan anu leres.

Hiji anu sieun maot sareng prosés maot henteu kedah kalibet dina prakték ieu. Anjeunna kedah ngalenyepan sipat anu maot sareng prosés méntalna saéngga sateuacan milarian kuring.